Παιδεία για το μέλλον

Το θέμα που σήμερα συζητάμε φέρει τον τίτλο «Εκπαίδευση, Για το Μέλλον». Η κοινωνία που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, είναι η κοινωνία που γνωρίζει το διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, εκείνη που προετοιμάζεται και προγραμματίζει με ποιο τρόπο να τις αντιμετωπίσει. Θεωρώ ότι ορισμένες παραδοσιακές πληγές πρέπει να τις ξεπεράσουμε. Πρώτο, δεν αρκεί να καταναλώνουμε την παράδοση, δέστε τις οικονομικές δυσχέρειες στην Ελλάδα σήμερα. Δεν αρκεί επίσης ούτε η περιχαράκωση, δέστε το παράδειγμα της μονοθεματικής Κύπρο μέσα στην ΕΕ.

Στην πραγματική μάχη του σήμερα χρειάζονται σχέδια, ικανό, δηλαδή εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, δυνάμεις που να εμπνεύσουν μια νέα στρατηγική ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε εφικτά προγράμματα, να είμαστε ανταγωνιστικοί, παίκτες στο ευρωπαϊκό γήπεδο. Παραδείγματα: Ο λουξεμβούργιος Γιούγκερ ηγείται της ευρωζώνης και ο Διαμαντούρος είναι για 3η θητεία Ευρωπαίος Συνήγορος του Πολίτη. Στην ΕΕ μπορούμε γιατί οι ικανοί και οι ιδέες διαθέτουν καλύτερη τύχη.

Συχνά στην Κύπρο μερικοί δείχνουν να μην τους ενδιαφέρει το μέλλον. Τρέφουν και τρέφονται από το παρελθόν. Επιδιώκουν να μείνουμε καθηλωμένοι σε μια διαρκή συζήτηση για το χθες. Το κρίσιμο δίλημμα για την σημερινή Κύπρο είναι: πολιτικές για το μέλλον ή καθήλωση στις φοβίες του χθες; Πολιτικές που απαντούν στις προκλήσεις του σήμερα ή καθήλωση σε φανταστικές δεσμεύσεις του παρελθόντος;

Το περιεχόμενο ενός νέου πατριωτισμού συνδέεται με το σήμερα. Να δώσουμε κύρος στην παιδεία μας, να κάνουμε την Κύπρο ανταγωνιστική, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος και να προωθήσουμε πολιτικές για την κοινωνική δικαιοσύνη. Να υπενθυμίσω τη φράση του Κ. Σημίτη «να έχουμε πρωτοβουλίες, ιδέες, δημιουργία σε όλα τα επίπεδα. Θα επικρατήσουμε με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική μας επίδοση».

Είναι πολλές οι δυσκολίες για να προχωρήσουμε. Δεν τις υποτιμώ, όλοι τις βλέπουμε. Οι δυνάμεις της προόδου είναι πολλές, εκτιμώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία ελπίζει. Αξίζει να δίνουμε τη μάχη για την αλλαγή. Αν μένει κάτι στον πολιτικό αγώνα είναι να δώσεις σφραγίδα στο μέλλον. Κοιτάξτε: η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη από κυρίους τίποτα. Η ιστορία προχωρά, ερμηνεύει μόνο όσους δούλεψαν για να εκσυγχρονίσουν την κοινωνία τους, όσους μίλησαν με τη γλώσσα της ευθύνης. Η ιστορία στέκεται στους δημιουργούς, όσους θέλουν και μπορούν να δουλέψουν γα την πρόοδο, την καινοτομία, τα νέα θέματα που δημιουργεί η εποχή μας. Τεχνολογία, ποιότητα ζωής, πράσινα θέματα, και, κυρίως νέα περιεχόμενα στην παιδεία. Είμαστε εδώ γιατί μας ενδιαφέρει το μέλλον, είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις πολιτικές προκλήσεις του μέλλοντος από σήμερα.

Έχουμε μαζί μας δύο ομιλητές, την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Ανδρέα Δημητρίου, δύο πολιτικούς που ανήκουν στον κύκλο της προοδευτικής πολιτικής δημιουργίας. Με τις πολιτικές που ακολουθούν συμβάλλουν στην εκσυγχρονισμό της ελλαδικής και κυπριακής κοινωνίας. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις ομιλίες τους γιατί έχουν το ειδικό βάρος που απαιτεί η συγκυρία.

Σας βεβαιώνω για τη θετική μου προσδοκία και ότι σας υπόσχομαι ότι ο ΟΠΕΚ θα είναι παρόν σε όλη τη διαδρομή, στο σύνθετο έργο που έχουν αναλάβει!

Η δική σας παρουσία το αποδεικνύει!

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΛΑΡΚΟΣ ΛΑΡΚΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΠΕΚ

ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΟΠΕΚ-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

1 ΦΕΡΟΥΑΡΙΟΥ 2010,