Ποδόσφαιρο και μεταρρύθμιση

Οι διάλογοι γίνονται πλέον στο πιο υψηλό επίπεδο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας έκανε δηλώσεις σχετικά με την ΚΟΠ και την κατάσταση στο χώρο του ποδοσφαίρου στις 6 Απριλίου:

«’Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι ο χώρος του αθλητισμού δεν προσφέρεται για εξυπηρέτηση οικονομικών, μικροκομματικών και άλλων συμφερόντων και σκοπιμοτήτων, ο αθλητισμός στις μέρες μας, δυστυχώς, αντικρίζεται όλο και περισσότερο ως εμπορικό προϊόν προς εκμετάλλευση και λιγότερο ως κοινωνική ανάγκη και αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο αθλητισμός θα πρέπει να προστατεύεται από τέτοια φαινόμενα ”που το μόνο που καταφέρνουν είναι να τον εκτροχιάζουν από τον σωστό κοινωνικό του ρόλο, να υποδαυλίζουν τον φανατισμό και τα πάθη, υποθάλποντας και τροφοδοτώντας το τέρας του χουλιγκανισμού. Όλα αυτά, μαζί με το φαινόμενο των στημένων παιχνιδιών, αμαυρώνουν και ακυρώνουν το αθλητικό ιδεώδες, αναιρούν την όλη ιδέα του αθλητισμού και θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με αποφασιστικότητα από όλους και για να υπάρξει η απαραίτητη ενότητα στην αντιμετώπιση απαράδεκτων φαινομένων στο κυπριακό ποδόσφαιρο είναι ανάγκη οι ηγήτορες των πρωταθλημάτων να κρίνουν και να αποφασίζουν με τρόπο αντικειμενικό και χωρίς διακρίσεις σε βάρος των όποιων σωματείων ή και παραγόντων».

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κ. Κουτσοκούμνης απάντησε στις 7 Απριλίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Συμφωνούμε με το Πρόεδρο ότι ο αθλητισμός δεν προσφέρεται για εξυπηρέτηση μικροκομματικών και άλλων σκοπιμοτήτων. Διερωτόμαστε, λοιπόν, προς τι οι τοποθετήσεις του Προέδρου, οι οποίες πηγάζουν και ταυτίζονται με μικροκομματικές σκοπιμότητες και αποτελούν άγονη κριτική χωρίς την απαραίτητη ενημέρωση που δικαιωματικά αν ήθελε θα μπορούσε να έχει από τους «ηγήτορες» του ποδοσφαίρου, όπως ο ίδιος τους αποκαλεί. Διερωτόμαστε επίσης ποια είναι τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετεί ο αθλητισμός και ειδικότερα το ποδόσφαιρο την στιγμή που όλοι οι Πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων μας είναι προσωπικά καταχρεωμένοι για να εξυπηρετήσουν τα χρέη των Σωματείων κυριότερα, λόγω της ανικανότητας της πολιτείας να εξισορροπήσει το τι προσφέρει το ποδόσφαιρο σε σχέση με το τι λαμβάνει από το κράτος. Όπως και να το μετρήσετε κύριε Πρόεδρε, ακόμα και μέσα σε αυστηρά οικονομικά κριτήρια, το ποδόσφαιρο προσφέρει πολύ περισσότερα από ότι παίρνει…».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 8 Απριλίου σχολίασε την ανακοίνωση της ΚΟΠ: «Εγώ ανέφερα την ΚΟΠ; Ανέφερα τους ηγήτορες του κυπριακού ποδοσφαίρου. Εάν είναι η ΚΟΠ που πειράζεται, δικαίωμά της.
Πράγματα που είναι αυτονόητα και όλη η κοινωνία τα συζητεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει, όχι δικαίωμα, αλλά καθήκον  να τα ψέξει. Διότι το χάλι μας στο ποδόσφαιρο είναι ανείπωτο και πρωτοφανές. Αν πειράζει την ΚΟΠ, υγεία να ‘χουμε». 

Το σωματείο της «Ανόρθωσης» μια μέρα πριν την αρχική δήλωση Χριστόφια έκανε τη δική του παρέμβαση στα πράγματα:

«Με αφορμή τη χθεσινή βομβιστική επίθεση κατά βοηθού διαιτητή, την οποία καταδικάζουμε απερίφραστα, θα θέλαμε ο κ. Κουτσοκούμνης να μας εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει ότι είναι διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα. Ας μας εξηγήσει γιατί όλα όσα έχουν ήδη γίνει φέτος δεν ήταν αρκετά για να τον εξωθήσουν στα άκρα νωρίτερα. Ας αφουγκραστεί επιτέλους το τι πραγματικά συμβαίνει. Στα άκρα, πού τα άκρα είναι ο γκρεμός κ. Κουτσοκούμνη, έχουν ήδη φτάσει τα σωματεία μας. Τα σωματεία που με ανομοιόμορφο και επιλεκτικό τρόπο τιμωρούνται από τα όργανα της ΚΟΠ, στερούμενα έσοδα και αξιοποίηση των παικτών τους που αδρά πληρώνονται για να υπάρχει το θέαμα που άλλοι οικειοποιούνται εις βάρος μας».

Οι διάλογοι δείχνουν το προφανές: ο χώρος του ποδοσφαίρου βρίσκεται σε μεγάλο αδιέξοδο, κυρίως εξαιτίας της πρακτικής που η ηγεσία της ΚΟΠ αποφάσισε να ακολουθήσει. Η «Ανόρθωση» το είπε πιο καθαρά από όλους: «τα σωματεία που με ανομοιόμορφο και επιλεκτικό τρόπο τιμωρούνται από τα όργανα της ΚΟΠ…» και η φράση αυτή παραπέμπει στην Δικαστική Επιτροπή της ΚΟΠ που ειδικά εφέτος ξεπέρασε κάθε όριο «ανομοιομορφίας» και επιλεκτικότητας»  κατά την ορολογία που χρησιμοποίησε η ομάδα της Αμμοχώστου.

Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την σημερινή κατάσταση πραγμάτων σε ένα χώρο που διαπλέκεται το γόητρο, η οικονομία, η συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς αγώνες, το στοίχημα, η πολιτική επιρροή, ο τυφλός οπαδισμός. Το ζήτημα είναι απλό: εάν τα σωματεία, οι παράγοντες, η πολιτεία,  οι υγιείς δυνάμεις στο χώρο του πιο δημοφιλούς σπορ, δεν καταφέρουν να βρουν μια κοινή γλώσσα για να αλλάξουν τα πράγματα, το μέλλον του οργανωμένου ποδοσφαίρου προδιαγράφεται πιο γκρίζο και από τη σημερινή του κατάσταση. Οι λύσεις είναι γνωστές και όλες σχεδόν τις έχουν εφαρμόσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αν μείνουμε στάσιμοι, αυτό σημαίνει ότι επιλέγουμε το δρόμο της διαρκούς έντασης σε ένα χώρο που επιζητεί ήρεμο κλίμα μέσα σε καθαρούς όρους για να γίνει ακόμα πιο αγαπητό και μαζικό άθλημα. Το αίτημα για fair play είναι θέμα μιας θεσμικής μεταρρύθμισης στο χώρο του ποδοσφαίρου.