Πούτιν στα τυφλά!

Στις 18 Μαρτίου έγιναν προεδρικές εκλογές στη Ρωσία. Νίκησε ο Πούτιν. Καμμιά αμφιβολία δεν υπήρξε επ’ αυτού. Το νούμενο των ψήφων που έλαβε δεν έχει κάποιο νόημα. Για εμένα έχει μεγάλη σημασία να μιλάμε για αυτή την απίστευτης έκτασης συμμαχία η οποία καλύπτει με τη σιωπή της το τι εκφράζει ο Πούτιν η ομάδα γύρω από αυτόν που κυβερνά τη Ρωσία για 18 τόσα χρόνια. Όλοι γνωρίζουν ότι η ρωσική ελίτ κυβερνά κατά τρόπο δεσποτικό, αυταρχικό, συγκεντρωτικό, οι φωνές που θέλουν μια διαφορετική Ρωσία δεν ακούγονται. Μεταφέρω ρεπορτάζ από το «Βήμα» στις 20 Νεμβρίου 2017:

«Κριτική δέχεται ήδη και στο εσωτερικό της χώρας, ο νόμος για τους «πράκτορες του εξωτερικού», που αφορά τα ξένα ΜΜΕ που λειτουργούν στην Ρωσία. Ο νόμος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη ρωσική βουλή την περασμένη εβδομάδα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο όλα τα ξένα ΜΜΕ στη Ρωσία να ενταχθούν σ’ αυτή την κατηγορία. Η ρωσική εφημερίδα Vedomosti αναφέρεται στην κριτική που άσκησε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά τον Ρώσο πρόεδρο, καθώς, όπως γράφει, ενώ θεωρεί ότι το μοναδικό κριτήριο για να καταχωρηθεί κάποιο ξένο ΜΜΕ στην κατηγορία των «πρακτόρων του εξωτερικού» είναι η οικονομική χρηματοδότηση, στο σχετικό πόρισμά του για τον νόμο επισημαίνει ότι «είναι εντελώς προφανές ότι κάθε ΜΜΕ χρηματοδοτείται από ξένες πηγές».

Κατά την άποψη μάλιστα του μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ιλιά Σαμπλίνσκι, ο νέος νόμος θα επιδεινώσει την θέση των ξένων ΜΜΕ και αποτελεί «ένα ακόμη βήμα πίσω προς την σοβιετική εποχή». Ο βουλευτής Αλεξάντρ Βερχόφσκι που είναι και μέλος του Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι με βάση το κριτήριο της «χρηματοδότησης από το εξωτερικό», θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα ξένα ΜΜΕ στον νόμο αυτό.

Οι υπηρεσίες ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησαν ως εξής: «Η νομοθεσία για τους «πράκτορες του εξωτερικού» αντιβαίνει στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Ρωσίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η επέκταση της εμβέλειάς της σε ξένα μέσα ενημέρωσης (…) είναι μια επιπλέον απειλή για τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και για την πρόσβαση στην ενημέρωση». Πρόκειται για «μια νέα αποπειρα να μειωθεί ο χώρος για τις ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία», προσθέτει η ίδια πηγή». («Βήμα», 27/11/2017)

Θεωρώ ότι χρειάζεται να μιλούμε για όλα αυτά. Το «ένα ακόμη βήμα πίσω προς την σοβιετική εποχή» δεν μπορεί να θεωρείται ασήμαντο, ούτε να θεωρούμε ότι η Κύπρος πρέπει να κλείνει τα μάτια σε όλα αυτά. Γιατί αυτό κάνουμε: μια πλατιά αριστεροδεξιά συμμαχία αδιαφορεί για οτιδήποτε αφορά την αυταρχική δομή του ρωσικού κράτους και συγκαλύπτει κάθε μορφή καταστολής που εφαρμόζει -από τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες αντιπάλων του Πούτιν, μέχρι τον τρόπο για να μην έχει άλλον «πραγματικό» υποψήφιο πέραν από τον Πούτιν. Από τον τρόπο προσάρτισης της Κριμαίας, μέχρι την υπονομευτική για τις δημοκρατικές διαδικασίες ηλεκτρονική παρέμβαση σε εκλογικές αναμετρήσεις άλλων χωρών.

Σε έναν ευρύτερο κύκλο του θέματος, αίφνης ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαϊας στις 21 Μαρτίου μίλησε για το φίλο του Β. Πούτιν, Ιβάν Σαββίδη κατά τρόπο που μάς παραπέμπει σε ακραίας μορφής σύγχυση. Λέει ότι, «όσοι ασχολούμαστε με τα θέματα των αποδήμων Ελλήνων και συνάμα με την ενίσχυση των ελληνοχριστιανικών αρχών και παραδόσεων σε ολόκληρη την οικουμένη, απορούμε με την άνευ προηγούμενου επίθεση που δέχεται ο Ιβάν αυτές τις τελευταίες ημέρες, ως αν να μην είναι γνωστός για το ποιος είναι και τι έχει προσφέρει στον Ελληνισμό.
Δεν χωρούν σε λίγες γραμμές οι χιλιάδες φιλανθρωπίες και η ουσιαστική στήριξη ολόκληρων κοινοτήτων Ποντίων σε όλο τον κόσμο, αλλά και η δημιουργία σχολείων ελληνικής γλώσσας, εκκλησιών και άλλων κοινωφελών έργων για τη στήριξη της ελληνικού πολιτισμού… Ναι, οφείλουμε να το παραδεχθούμε, είναι αυθόρμητος και συναισθηματικός χαρακτήρας και αυτό το πλήρωσε ακριβά στον συγκεκριμένο ποδοσφαιρικό αγώνα. Ομολογώ ότι με ξένισε αυτό το γεγονός. Όταν, όμως, την επόμενη μέρα μετανοημένος ζήτησε συγνώμη, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του και τα κίνητρα της πράξης του, αισθάνθηκα μεγάλη ανακούφιση. Είναι πεποίθησή μου, ότι αυτό το ατυχές γεγονός δεν ακυρώνει το έργο του και θεωρώ πολύ άδικη τη μεταχείρισή του από ορισμένα Μ.Μ.Ε. Η υποκρισία στο μεγαλείο της!».

Προφανώς σε μια εποχή σύγχυσης, ο Μητροπολίτης Ησαϊας δεν θέλει να κατανοήσει ότι το ζήτημα με τον Ι. Σαββίδη δεν είναι η φιλανθρωπία αλλά η κατοχή και η μεταφορά όπλου μέσα στον αγωνιστικό χώρο που απαγορεύεται από τον ποινικό σύστημα! Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει η φράση «την επόμενη μέρα μετανοημένος ζήτησε συγνώμη, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του». Δεν γνωρίζω γιατί σε όλη την Ελλάδα ή την Κύπρο μόνο ένας κύπριος ιερωμένος στου οποίου την εκκλησιαστική περιφέρεια κοσμεί μια εντυπωσιακή, κατά τα ρωσικά πρότυπα, εκκλησία, θέλησε να μιλήσει επ’ αυτού.
Πολλά πράγματα στο θέμα «σιωπή απέναντι στον αυταρχισμό του Β. Πούτιν» δεν έχουν εξήγηση. Γι’ αυτό επιβάλλεται να καταγράφονται για όσους θέλουν να κρατούν ψηλά τις αξίες της πολυφωνικής δημοκρατίας, του σεβασμού στις αρχές της διάκρισης των εξουσιών και του κράτους δικαίου. Στους τελευταίους το όνομα  Μπόρις Νεμτσόφ λέει πολλά. Στους άλλους απολύτως τίποτα.

Επιλογικά: η Ρωσία αντιμάχεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα για την περισσότερη ενοποίηση των λαών της Ευρώπης. Αντιμάχεται τις αξίες του διαφωτισμού πάνω στις οποίες έχει οικοδομηθεί. Εκφράζει ένα διαφορετικό πολιτικό πρότυπο. Η Κύπρος ανήκει στην ΕΕ. Δεν γνωρίζω πόσοι κύπριοι πολίτες σήμερα κατανοούν τι σημαίνει «πλήρης ένταξη και πλήρης συμμετοχή στην ΕΕ» και πόσοι εκφράζουν «πλήρη συμπάθεια» σε κάθε ενέργεια από την αυταρχική, «ομόδοξη» Ρωσία.

Λάρκος Λάρκου