Ψήφος ανατροπής στους Τουρκοκύπριους!

Το γκάλοπ της εταιρείας Γκεζιτζί παρουσιάστηκε ένα μήνα πριν από την ψηφοφορία ανάμεσα στους τ/κ για την εκλογή νέας «βουλής» που θα διεξαχθεί στις 7 Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο ΚΥΠΕ σε αυτό «πρώτο βρίσκεται στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) με ποσοστό 34,2%. Μετά το ΚΕΕ ακολουθεί το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα με 22,1%,  το Κόμμα του Λαού 18,2% και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας 13,7%. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 18-20 Νοεμβρίου και σε αυτή έλαβαν μέρος 4267 άτομα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κόμμα της Αναγέννησης (των εποίκων) έχει ποσοστό 5,1% και μόλις που καταφέρνει να κερδίσει «έδρα» στην «βουλή» ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς με 4,2% και το Κόμμα Κοινοτική Σωτηρίας – Νέες Δυνάμεις με 1,8% δεν εξασφαλίζουν «έδρες».

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Μουράτ Γκεζιτζί, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας του σήμερα, πέντε πολιτικά κόμματα θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν «έδρα», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας θα είναι στην πρώτη θέση και θα μπορεί να σχηματίσει «κυβέρνηση» από μόνο του. Είπε ακόμα ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα διατηρεί τα ίδια ποσοστά αλλά σε σύγκριση με τις προηγούμενες «εκλογές» έχει μειωθεί το ποσοστό του.

Ανέφερε επίσης ότι ο Κουντρέτ Οζερσαί θα πρέπει να κάνει πιο ισχυρή την παρουσία του με πιο δυναμικό τρόπο κατά τον «προεκλογικό» αγώνα ενώ για το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας είπε ότι ο κόσμος το βλέπει ως το κόμμα του Ακιντζί και για τον λόγο αυτό παρουσιάζεται αύξηση στα ποσοστά του.

Ο κ. Γκεζιτζί αναφέρθηκε στην αύξηση που παρουσιάζει και το κόμμα των εποίκων λέγοντας ότι «ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος θα προτιμήσουν να ψηφίσουν το εν λόγω κόμμα αντί το ΔΚ ενώ και νέοι ψηφοφόροι φαίνεται να προτιμούν το κόμμα αυτό.

Είπε ακόμα ότι οι ερωτηθέντες απάντησαν και ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που τους απασχολούν με το 32,44% να απαντά το Κυπριακό πρόβλημα,  η ακρίβεια 27,14%, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας 23,02%, το κυκλοφοριακό πρόβλημα 21,92%, η ανεργία 19,94%, η κατάσταση στην παιδεία 18,74% (ΚΥΠΕ, 4 Δεκεμβρίου, ρεπορτάζ Οντούλ Ασίκ, Τζιουλιάνα Βιολάρη).

Οι εξής έξι παρατηρήσεις επί των ευρημάτων της έρευνας:

Α. Το κομματικά ποσοστά: το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) είναι με ποσοστό 34,2%, το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ)  με 22,1%,  το Κόμμα του Λαού 18,2% και το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ) 13,7%. Αυτό σημαίνει ότι η επανάληψη της σημερινής συνεργασίας ΚΕΕ-ΔΗΚΟ με «πρωθυπουργό» τον Χ. Ογκιουργκούν και  «αντιπρόεδρο» τον Σ. Ντενκτάς αποκλείεται. Το δεξιό ΚΕΕ σίγουρα έχει τον πρώτο λόγο για τον σχηματισμό «κυβέρνησης», πιθανό με το νέο «Κόμμα του Λαού», αν ο ηγέτης του, Κ. Οζερσάυ, αποφασίσει να εγκαταλείψει την επιφυλακτική τακτική που ακολουθεί στα πράγματα και να γίνει πιο μάχιμος πολιτικός. Αν η πλάστιγμα του «κεντρώου» Κ. Όζερσάυ γείρει προς την πλευρά του αριστερού ΡΤΚ, τότε, για να σχηματιστεί πλειοψηφία,  θα χρειαστεί η υποστήριξη από το  μετριοπαθές σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας το οποίο πρόσκειται στον Μ. Ακιντζί.

Β. Το ΡΤΚ επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα. Αφήνει έξω από τα ψηφοδέλτιά του παλαιούς και φθαρμένους ηγέτες και «πρωθυπουργούς» του, επιχειρεί ανοίγματα σε νέα, ηλικιακά στελέχη, βάζει στο παιχνίδι στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως ο πρώην πρόεδρος της τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Φ. Τόρος, εμφανίζει μια πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα εικόνα. Αυτή τη στιγμή, παραμένει ερωτηματικό το πόσο θα ανέβει σε σχέση με προηγούμενες ψηφοφορίες και πόσο θα πείσει η νέα εικόνα που επιχειρεί να προβάλει ο ηγέτης του Τ. Ερχιουρμάν.

Γ. Είναι αξιοσημείωτη η άνοδος του Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας καθώς εκφράζει την πολιτική Ακιντζί στις τ/κ υποθέσεις. Το ΚΚΔ ανεβάζει τα ποσοστά του, ο σεμνός, μη χαρισματικός ηγέτης του Τζεμάλ Οζγιγίτ φαίνεται στα μάτια της κοινής γνώμης πιο αξιόπιστος από άλλους. Θεωρώ ότι αυτοί οι αριθμοί στην τ/κ πολιτική κονίστρα βεβαιώνουν ότι η επιρροή του Μ Ακιντζί παραμένει υψηλή και αυτό είναι σημαντικό καθώς μετά τον Μάρτιο ενδεχομένως να υπάρχει κάποια κινητικότητα στο κυπριακό.

Δ. Ο Σ. Ντενκτάς μάλλον δεν θα επιβιώσει στην αναμέτρηση της 7ης Ιανουαρίου καθώς «ψηφοφόροι του Δημοκρατικού Κόμματος θα προτιμήσουν να ψηφίσουν το κόμμα των εποίκων». Η πολιτική του στάση δεν επιδοκιμάζεται από τους τ/κ, γι΄αυτό με στήριξη σε περιθωριακές ομάδες επιχειρεί να κρατηθεί στο παιχνίδι. Από την «Κίπρις» στις 16 Αυγούστου μαθαίνουμε ότι «ο Λατίφ Ακσιά επικεφαλής του Συνδέσμου «Για τη διατήρηση ζωντανών των ιδεών του Ραούφ Ντενκτάς» δήλωσε ότι ο «Μ. Ακιντζί  πρέπει να πάρει τα αναγκαία βήματα και μαζί με την Βουλή να ακυρώσει όλες τις αποφάσεις που έλαβε σχετικά με την ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο και να εργαστεί για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ και την άρση της απομόνωσης».

Ε. Οι τ/κ εξακολουθούν να θέτουν το κυπριακό στην πρώτη σειρά «των προβλημάτων που τους απασχολούν». Ως εξής: «32,44% το κυπριακό πρόβλημα,  η ακρίβεια 27,14%, τα προβλήματα στον τομέα της υγείας 23,02%, το κυκλοφοριακό πρόβλημα 21,92%, η ανεργία 19,94%, η κατάσταση στην παιδεία 18,74%». Η διατήρηση του κυπριακού στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων της τ/κ κοινότητας, είναι ενθαρρυντική, δείχνει ότι παρά τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις από τις συνομιλίες για επίλυση, εξακολουθεί να παραμένει υψηλά στην πολιτική τους ατζέντα. Αυτό συνδέεται με προηγούμενη δημοσκόπηση που δείχνει ότι η πολιτική Μ. Ακιντζί στο κυπριακό εγκρίνεται από ποσοστά πάνω από το 50%.

Στ. Ο τ/κ ηγέτης Μ. Ακιντζί παραμένει δημοφιλής, διαθέτοντας συνεπή πολιτική επίλυσης του κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Παρά την προβληματική συγκατοίκησή του με τον «πρωθυπουργό» και ηγέτη του ΚΕΕ Χ. Οζγκιουργκούν, διατηρεί την πλειοψηφία της τ/κ κοινότητας σε τροχιά λύσης, απορρίπτοντας σενάρια, ή ιδέες για νέα στρατηγική. Είναι ο μόνος τ/κ πολιτικός που διαθέτει ισχυρή αίσθηση της τριγωνικής σχέσης κυπριακού, Τουρκίας και ΕΕ. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2017 η τ/κ εφημερίδα «Κιπρίς Ποστασί» αναφέρερεται σε ομιλία του στην Κ/πολη σε συνέδριο που οργάνωσαν η Ένωση των Επιμελητηρίων της Τουρκίας και το Ίδρυμα για την Οικονομική Ανάπτυξη. Λέει, μεταξύ άλλων, ο Μ. Ακιντζί:
«Πιστεύω ότι ο στόχος της ΕΕ αποτελεί ένα από τους πολλούς και σημαντικούς προσανατολισμούς που έχουμε ως επιχειρηματίες και πολιτικοί που συγκεντρωθήκαμε εδώ…
Θέλουμε η τροφή που καταναλώνουμε να είναι πιο υγιεινή, το περιβάλλον καλύτερο,  το ανθρωπιστικό σύστημα καλύτερο. Θέλουμε την υλοποίηση αυτού του στόχου για μια υψηλότερης ποιότητας ζωή, τόσο για εμάς τους τ/κ όσο και για σας στην Τουρκία και να είναι βασισμένη στο κράτος δικαίου το οποίο να υπερισχύει του αυταρχισμού.

Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτούς τους στόχους. Νομίζω ότι η Τουρκία μη εγκαταλείποντας τον στόχο της ένταξης στην ΕΕ, είναι σημαντικό για εμάς τους τ/κ,  και ότι οι τ/κ, μη εγκαταλείποντας το στόχο της επίλυσης του κυπριακού, είναι σημαντικό για εσάς, την Τουρκία».

Λάρκος Λάρκου