Σαρκοζί και Κύπρος.

Ορισμένοι στη Λευκωσία έθεσαν δημοσίως την πρόταση για συμπόρευση της Κύπρου με τη Γερμανία και τη Γαλλία σε σχέση με το μέλλον της ευρωτουρκικής (ε/τ) σχέσης. Ως γνωστόν, το Βερολίνο και το Παρίσι επιθυμούν η Τουρκία στο τέλος του ενταξιακού της δρόμου να αποκτήσει καθεστώς «Ειδικής Σχέσης» με την ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης όπως συμφωνήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2005 ανάμεσα στους «27» και την Άγκυρα. Γι’ αυτό και ορισμένοι εισηγούνται η Κύπρος να κάνει στροφή, να ακολουθήσει τον άξονα Σαρκοζί-Μέρκελ.

Κατά την άποψή μου, είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να είναι ανοικτό το σενάριο που διαμόρφωσε η ΕΕ στις 3 Οκτωβίου 2005. Αυτή η προοπτική επιτρέπει στην Κύπρο στον παρόντα ιστορικό χρόνο να διασυνδέσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ για επίλυση του κυπριακού, τόσο σε επίπεδο κορυφής στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου 2009, όσο και σε επίπεδο κειμένων όπως αυτό της αξιολόγησης τον προσεχή Νοέμβριο.

Η Τουρκία απορρίπτει την «Ειδική Σχέση» και, ως εκ τούτου, δεν έχει ιδιαίτερο κίνητρο για κάτι που θεωρεί έλασσον. Αντίθετα η θέση που θέλει την Κύπρο να υποστηρίζει τη διατήρηση της συμφωνίας της 3ης Οκτωβρίου 2005 αλλά με διασύνδεση της ουσίας του κυπριακού (εισβολή-κατοχή) με τις τωρινές συνομιλίες για επίλυση, υπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα της Κύπρου και συμβάλλει στην αξιοποίηση της ΕΕ ως του καταλύτη για τη λύση μαζί με τις προσπάθειες του ΟΗΕ. Η Κύπρος χρειάζεται να θέσει την ανοικτή διαδικασία της 3ης Οκτωβρίου 2005 στην υπηρεσία της επίλυσης του κυπριακού και την απαλλαγή της από την κατοχή. Αυτό είναι το δικό μας εθνικό συμφέρον και όχι οι σκοπιμότητες του Ν. Σαρκοζί. Ο γάλλος πρόεδρος για καθαρά εσωτερικούς λόγους αναθεώρησε τη θέση Σιράκ γιατί, κυρίως, θεωρεί ότι το μέγεθος της Τουρκίας θα πλήξει το γαλλικό σε μια σειρά από ζητήματα της εσωτερικής λειτουργίας της ΕΕ. Αυτή η εκτίμηση δεν ταυτίζεται με τα δικά μας συμφέροντα, γι’ αυτό, εκτιμώ, ότι η δημόσια διαφωνία της Κύπρου με τη ρητορεία Σαρκοζί και η διασύνδεση της ε/τ σχέσης με την ουσία του κυπριακού αποτελεί την καλύτερη απάντηση της Λευκωσίας στο πολύπλοκο αυτό ζήτημα.