Sir με σφραγίδα “προφήτη”!

Η παρουσία του επιχειρηματία Στέλιου Χατζηιωάννου στη Λευκωσία, η απονομή των βραβείων από το ομώνυμο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα, οι δηλώσεις και οι πράξεις του δείχνουν ότι δεν είναι ένας συνηθισμένος κοσμοπολίτης ευρωπαίος με κυπριακές ρίζες. Μέσα από τις επιλογές που επιχειρεί για χρόνια το Ίδρυμά του, βραβεύει κύπριους που έχουν εργαστεί για να φέρουν τη συνεργασία ε/κ και τ/κ ένα βήμα πιο κοντά, να αναπτύξουν επαφές, να διευρύνουν το δίκτυο της επικοινωνίας, ως ένα αποφασιστικό βήμα για τη συνεννόηση, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως λ.χ. το θέατρο, η μουσική, η ανακύκλωση στα σχολεία, το εμπόριο ψαριών, η κατασκευή σε πορτοπαράθυρα από αλουμίνιο, η συνεργασία για τα παιδιά με λευχαιμία κ.ά.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης στις 26 Οκτωβρίου στο πρώτο δικοινοτικό καφέ, ο Στ. Χατζηιωάννου ανέφερε ότι «ότι πριν επτά χρόνια (η Επιτροπή) κατόρθωσε να βρει πέντε επιχειρήσεις, ενώ φέτος είχαμε ρεκόρ συμμετοχών, τέσσερις φορές περισσότερες από τον μέσο όρο των τελευταίων έξι χρόνων. Το πολιτικό κλίμα βοήθησε, όπως και το γεγονός ότι γνωστοποιήσαμε τα βραβεία και ανοίξαμε αυτόν τον χώρο όπου μπορούν να γίνονται δικοινοτικές επαφές, διευρύνοντας τις κατηγορίες των βραβευθέντων». Προς έκπληξη των παρευρισκομένων ανακοίνωσε «ότι του χρόνου το Ίδρυμα θα διαθέσει 500.000 ευρώ για 50 βραβεία». Στον επίλογό του σημείωσε ότι «πάντοτε βλέπει τις φωτογραφίες των αιτούντων για τα βραβεία παρατηρώντας ότι είναι δύσκολο να πει ποιος είναι Ε/κ και ποιος Τ/κ. Θα το δείτε κι εσείς όταν δείτε τους νικητές. Ξεχάστε τα ονόματα και τα άλλα χαρακτηριστικά. Είμαστε όλοι το ίδιο. Μοιάζουμε». Στη συνέχεια πήγε με τα πόδια στο, υπό κατασκευή δεύτερο, δικοινοτικό καφέ στην κατεχόμενη Λευκωσία, στο οποίο εκτός από συναντήσεις, οι επισκέπτες θα μοιράζονται μικρά γεύματα «σε όσους το έχουν ανάγκη».

Την επομένη ημέρα, 27 Οκτωβρίου, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ανέφερε σημαντικά στοιχεία της σκέψης του, θεωρώ ότι μερικά είναι πολύ αξιόλογα, καθώς η επιχειρηματική του δράση, κυρίως η μεγάλη επιτυχία του με την αεροπορική εταιρεία Easy Jet, τον καθιστούν έναν σημαντικό παίκτη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ως εκ τούτου, κάθε επιχειρηματίας οφείλει να μελετήσει προσεκτικά τη συνέντευξη, και όσα βρίσκονται μπροστά και πίσω από τις λέξεις του. Τα σημαντικότερα αποσπάσματα από τη συνέντευξη:

«Ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου αισθάνεται πολίτης του κόσμου, με κυπριακή καταγωγή, που στάθηκε τυχερός και έχει μια οικονομική άνεση και θεωρεί ότι έχει χρέος να ανταποδώσει στην κοινωνία. Γι` αυτό μέσα από τα βραβεία του φιλανθρωπικού του ιδρύματος προς δικοινοτικές συνεργασίες, ομάδες, ενθαρρύνει την επαφή και την συνεύρεση, προσδοκώντας πως κι άλλοι θα συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια. Επανέλαβε τη θέση του ότι τα δικοινοτικά βραβεία που φέτος συμπλήρωσαν επτά χρόνια – και όχι “επτά χρόνια φαγούρας” – έχουν γίνει αποδεκτά και σημείωσε την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του ως “institution” (θεσμό) που δείχνει, ότι τα αναγνωρίζουν, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος προσβλέπει στους ηγέτες του για καθοδήγηση. Ο ίδιος, εκφράζει ικανοποίηση γιατί άτομα και από τις δύο κοινότητες έρχονται σε επαφή. “Η ιδέα είναι να βάλεις τους ανθρώπους να συνεργαστούν. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένος που υπάρχουν δύο παντρεμένα ζευγάρια ανάμεσα στους βραβευθέντες φέτος, το ένα από αυτά με παιδί”.

Ο κ. Χατζηιωάννου έχει δώσει μέχρι τώρα περίπου 2 εκ ευρώ και του χρόνου θα δώσει ακόμη μισό εκατομύριο σε 50 βραβευθέντες. Στην ερώτηση, εφόσον ο ίδιος είναι επιχειρηματίας, γιατί δεν τα επενδύει αντί να τα δωρίζει, απάντησε ότι η δική του θεώρηση ζωής είναι πως αφού κάποιος είναι τυχερός και έκανε κάποια χρήματα στη ζωή του, πρέπει να ανταποδώσει. Ήταν τυχερός και αισθάνεται σχεδόν ένοχος, πρόσθεσε, που όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Κύπρο και την Ελλάδα, αυτός “την γλύτωσε” καθώς είχε τις περισσότερες επιχειρήσεις και χρήματα στο εξωτερικό, ακολουθώντας αυτό που ο πατέρας του τού είχε μάθει: “Ουδείς προφήτης εν τη εαυτού πατρίδι”. Ήθελα να προσφέρω στην Κύπρο, ανέφερε, σημειώνοντας ότι όταν κάνεις επενδύσεις δημιουργούνται διαφορετικές σχέσεις με τους ανθρώπους, ελέγχεις την απόδοση και την δουλειά, ενώ – τονίζει – το ίδρυμα του εδώ θα παραμείνει φιλανθρωπικό.

Ερωτηθείς γιατί είναι μόνος του σε αυτή την προσπάθεια και δεν υπάρχουν κι άλλοι Ε/κ είτε Τ/κ, που να συνδράμουν, ο κ. Χατζηιωάννου δήλωσε ανοικτός σε οποιαδήποτε βοήθεια. “Εάν υπάρχει κάποιος που θέλει να βοηθήσει ευχαρίστως. Έχουμε έναν ολόκληρο χρόνο να το οργανώσουμε και θα χαρώ πολύ να δουλέψω μαζί τους”. Πιστεύει, είπε, ότι είναι πιο εύκολο γι` αυτόν να διοργανώνει αυτά τα βραβεία γιατί δεν μένει εδώ και δεν αισθάνεται την “κοινωνική πίεση. Μπορώ να δω τα πράγματα πιο αντικειμενικά, δεν έχω συμβατική προσέγγιση”. Εάν κρίνετε από την επιχειρηματική μου δραστηριότητα, μου αρέσει να αλλάζω τα πράγματα, είμαι λίγο επιχειρηματίας – επαναστάτης, “οπότε γιατί όχι;”, σημείωσε.

Όσον αφορά το τι χρειάζεται για να συνεργαστούν Ε/κ και Τ/κ, ο κ. Χατζηιωάννου είπε ότι ο ίδιος κάνει αυτό το μικρό βήμα. Χρειάζεται κι άλλοι να κάνουν τέτοια μικρά βήματα, ανέφερε θεωρώντας ότι η αναγνώριση από τους δύο ηγέτες των βραβείων και το μήνυμα ότι “δεν υπάρχει τίποτε κακό να συνεργαστείς με τον άλλον” οδηγεί στον “αποστιγματισμό”. Από εκεί θα ξεκινήσει, ενθαρρύνοντας Ε/κ και Τ/κ να αλλάξουν προσέγγιση. Προτιμά δε, πρόσθεσε, να γίνουν πολλές μικρές συνεργασίες παρά μια μεγάλη επιχείριση. Στις μεγάλες επιχειρήσεις συνήθως τα πράγματα δεν πάνε καλά και οι άνθρωποι μαλώνουν μεταξύ τους, οι μικρότερες είναι καλύτερα».