Σόιμπλε: έτσι θέλω την ΕΕ…

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β.  Σόιμπλε αιφνιδίασε θετικά με μια σημαντική παρέμβασή του στα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα. Δεν εγκατέλειψε τα οικονομικά του ενδιαφέροντα αλλά έδωσε φως στις συζητήσεις για μια πιο «πρακτική» και πιο «σαφή» στη λειτουργία της ΕΕ. Όπως λέει στην «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκτσάιτουνγκ» στις 22 Δεκεμβρίου, «θα επιθυμούσα μία των ημερών να είχαμε μία ευρωπαϊκή Κυβέρνηση εκλεγμένη από το Κοινοβούλιο, όπως η Μπούντεσταγκ εκλέγει τον Γερμανό καγκελάριο, με έναν Ευρωπαίο Πρόεδρο που να εκλέγεται από τον λαό, όπως στη Γαλλία, ή την Αμερική… Μπορούμε να γίνουμε κάλλιστα κατανοητοί ακόμη κι εάν δε μιλούμε τέλεια ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Η πλειονότητα των νέων στην Ευρώπη καταλαβαίνουν τα αγγλικά. Και στις περισσότερες από τις διεθνείς επιχειρήσεις ομιλείται αποκλειστικώς η αγγλική. Λοιπόν, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και για να είμαι ειλικρινείς, λυπούμαι πραγματικά για όσους καλούνται να υποστούν τα αγγλικά μου. Ομως τα, έστω και κακώς ομιλούμενα, αγγλικά αποτελούν μία από τις περισσότερο ομιλούμενες γλώσσες του κόσμου. Όταν ο Νικολά Σαρκοζί κι εγώ ήμασταν ακόμη υπουργοί Εσωτερικών, του είχα προτείνει να καταργήσουμε τους διερμηνείς στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών στις Βρυξέλλες. Ομως ο ίδιος ανησυχούσε μήπως με αυτόν τον τόπο επωφελούνταν οι Αγγλοι. Εγώ του απάντησα πως αυτό θα απέβαινε ακόμη πιο ενοχλητικό γι’ αυτούς, διότι έτσι εμείς θα τους καταστρέφαμε τη γλώσσα!».

Θεωρώ πως είναι πολύ χρήσιμη αυτή η παρέμβαση Σόιμπλε. Πρώτο, έχει καταστεί σημαντικός παίκτης στην πολιτική αρένα της Ένωσης, δεύτερο έχει ευρύτερο ακροατήριο λόγω του ρόλου στη διαμόρφωσης μια πολιτικής εξόδου από την οικονομική κρίση, τρίτο, διαθέτει μια τεράστια εμπειρία από τη συμμετοχή του στην εσωτερική ζωή της ΕΕ, και τέταρτο, είναι γερμανός! Θέτει επί τάπητος μερικά από σημαντικότερα ζητήματα που είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει η σημερινή ηγεσία: εκλογή του προέδρου της ΕΕ, με απόρριψη της σημερινής διαδικασίας κατά την οποία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι προϊόν διαβουλεύσεων σε διακυβερνητικό επίπεδο.

Βάση παραμένει η απ’ ευθείας εκλογή από τους ευρωπαίους πολίτες των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έτσι εκλογή ενός ευρύτατα νομιμοποιημένου «Πρωθυπουργού»/Προέδρου της Επιτροπής, συνεπώς μια ισχυρή κυβέρνηση που θα λαμβάνει πραγματική ψήφο εμπιστοσύνης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει άμεση συμμετοχή των ευρωπαίων πολιτών σε μια πιο δημοκρατική, πιο λειτουργική και πιο ελκυστική ΕΕ.

Η πρόταση Σόιμπλε για τη χρήση της αγγλικής στην εσωτερική λειτουργία της Ένωσης, είναι μια ρεαλιστική εισήγηση και ο υπαινιγμός για τη γαλλική στάση μάλλον αυτονόητος. Ωστόσο, η πρόταση Σόιμπλε υπερτερεί κάθε άλλης αντίδρασης.

Μια πιο σαφής στη λειτουργία της Ευρωπαϊκή Ένωση, συνιστά μια ενδιαφέρουσα αλλαγή προσέγγισης με τη θεσμική της ανάπτυξή στην εποχή της περισσότερης αποφασιστικότητας για να αντιμετωπίσει τα σημερινά ελλείμματα.