Στα δύσκολα η κοινή διακήρυξη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης δήλωσε:«ήταν μια χρήσιμη συνάντηση που επέτρεψε στις δύο πλευρές να αντιληφθούν με σαφήνεια τόσο τις θέσεις η μια της άλλης, όσο και τους λόγους που εμποδίζουν ακόμη στην κοινή διακήρυξη. Δυστυχώς υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε μέχρι να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα στόχο που θα επιτρέπει την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων και που θα δημιουργεί βάσιμες προοπτικές επιτυχούς κατάληξη. Η δική μας πρόθεση είναι η συνέχιση των διαβουλεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων με απώτερο σκοπό την κατάληξη σε ένα κοινό ανακοινωθέν ώστε να έχουμε επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε:«κατέθεσα νέες φόρμουλες για να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν Γι’ αυτό το λόγο πρότεινα στον κ. Αναστασιάδη, μόλις επιστρέψει από το εξωτερικό να ξεκινήσουμε με το κεφάλαιο διακυβέρνηση και διαμοιρασμός εξουσιών τις διαπραγματεύσεις για μια περιεκτική λύση και να καταλήξουμε σε όλα αυτά τα σημεία. Από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη οι ειδικοί αντιπρόσωποι, εργάστηκαν πάνω σε ένα τέτοιο κείμενο αλλά αυτή η άσκηση έφθασε σε σημείο που δεν πάει άλλο. Ο λόγος που δεν μπορεί να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα αυτή η άσκηση είναι ότι η ε/κ πλευρά προσπαθεί να εντάξει στο κοινό ανακοινωθέν θέματα επί της ουσίας που πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια περιεκτική λύση». Στη συνέχεια έκανε πρόταση για από κοινού επίσκεψη των δύο ηγετών στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι δηλώσεις αφορούν τη συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου στις 25 Νοεμβρίου στη Λευκωσία. Είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί και αυτό χρειάζεται να γίνει. Στη συζήτηση που αναπτύσσεται το κλειδί για την επόμενη ημέρα είναι η κατάληξη σε συμφωνία που να προνοεί επίλυση του κυπριακού πάνω στη βάση «ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια υπηκοότητα». Ένα κράτος με μια φωνή οργανωμένο εσωτερικά πάνω στις πρόνοιες των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτή η βάση προνοείται από όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Κορυφής. Συνεπώς η προσπάθεια συνεχίζεται καθώς η πρώτη αρχή (πλαίσιο, κατευθυντητήριες βάσεις) είναι συχνά το ήμισυ του παντός!