Στημένα απο συνήθεια

Σε ρεπορτάζ της Δ. Νικολάου στο ΚΥΠΕ στις 10 Σεπτεμβρίου σχετικά με την κατάσταση στο κυπριακό ποδόσφαιρο διαβάζουμε και τα εξής:

«Ένα σημαντικό ποσοστό από τους ποδοσφαιριστές – το 67 τοις εκατό – υποστηρίζουν ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια και στους αγώνες Α΄ Κατηγορίας, πολύ δε μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που πιστεύουν τα στημένα παιχνίδια επεκτείνονται και στους αγώνες της Β΄ Κατηγορίας, ενώ μόνο το 25% των ποδοσφαιριστών είναι έτοιμοι να καταγγείλουν αυτού του είδους τις ενέργειες. Αυτό ανέδειξε έρευνα που διεξήγαγε πέρσι το Νοέμβριο ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ) και στην οποία έλαβαν μέρος πέραν των 300 ποδοσφαιριστών και τα αποτελέσματα της οποίας ο Σύνδεσμος έδωσε, σε σημερινή τους συνάντηση, στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνά Νικολάου.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι κατά τη συνάντηση συζήτησαν για την εκστρατεία που διεξάγεται αυτή τη στιγμή και η οποία αφορά τα στημένα παιχνίδια. «Θα ήθελα να συγχαρώ τον ΠΑΣΠ γι’ αυτή την πρωτοβουλία που αφορά ένα τόσο καίριο και σοβαρό θέμα. Τα αποτελέσματα της έρευνας που μου έχουν δώσει είναι πολύ ενδιαφέροντα, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών πιστεύουν ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια. Ένα σημαντικό ποσοστό από τους ποδοσφαιριστές – το 67 τοις εκατό – υποστηρίζουν ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια και στους αγώνες Α΄ Κατηγορίας, πολύ δε μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που πιστεύουν τα στημένα παιχνίδια επεκτείνονται και στους αγώνες της Β΄ Κατηγορίας. Ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα της έρευνας είναι το γεγονός ότι ένα ποσοστό των ποδοσφαιριστών δηλώνουν ότι παιχνίδια στήνονται ακόμη και κατά τη διάρκεια του αγώνα, δηλαδή κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, πέραν των όσων δηλώνουν ότι στήνονται αγώνες πριν αυτοί ξεκινήσουν. Αυτά είναι πολύ χρήσιμα στοιχεία για να μπορέσει κανείς να εξετάσει τα αίτια τα οποία προκαλούν αυτή την τακτική και στη συνέχεια για να ληφθούν μέτρα, αξιοποιώντας τα μέσα που προσφέρονται ώστε να διερευνηθούν αυτού του είδους οι υποθέσεις. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, που πηγάζει από τα στοιχεία της έρευνας είναι ότι μόνο το 25% των ερωτηθέντων είναι έτοιμοι να καταγγείλουν αυτού του είδους τις ενέργειες. Το άλλο 75%, προβάλλει ως ένα από τους σημαντικότερους λόγους την ανασφάλεια και ότι δεν έχουν πρόθεση να καταγγείλουν οποιαδήποτε πληροφορία η οποία περιέρχεται στην αντίληψή τους, αναφορικά με στημένα παιχνίδια».

Στη βάση όλων αυτών των στοιχείων, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «έχουμε συζητήσει κάποια μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια μας για διερεύνηση αυτών των σημαντικών πληροφοριών, οι οποίες συνεχώς καταφθάνουν και αποτελούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα γύρω από το fair play στο δικό μας πρωτάθλημα». «Αυτή η εκστρατεία που έχει εγκαινιάσει ο ΠΑΣΠ αποτελεί μια προειδοποίηση για όλους: Ότι το θέμα των στημένων παιχνιδιών δεν αποτελεί πια ένα κοινό μυστικό μεταξύ των φορέων των ομαδικών αθλημάτων – κάτι το οποίο συνέβαινε για πολλά χρόνια προηγουμένως – αλλά η αποκάλυψη και η ανάδειξή του συνιστά προειδοποίηση σε όλους τους αθλητικούς παράγοντες, στους ποδοσφαιριστές, στους προπονητές, στα Διοικητικά Συμβούλια, στους διαιτητές και σε όλους εκείνους που είναι έτοιμοι να ενδώσουν σε αυτού του είδους τις προκλήσεις. Γι’ αυτό ένα από τα θέματα που συζητήσαμε είναι να εγκαινιάσουμε μια προσπάθεια καλύτερης συνεργασίας μαζί με την Αστυνομία, ώστε να διευκολυνθούν και να καταφθάνουν αυτές οι πληροφορίες στην Αστυνομία. Έχουν στη διάθεση τους ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα, το οποίο άρχισε να χρησιμοποιείται από κάποιες χώρες της ΕΕ αλλά χρειάζεται μια περαιτέρω αξιολόγηση και αυτό θα γίνει από την Αστυνομία σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο».

Ο κ. Νικολάου είπε, παράλληλα, ότι συζήτησαν τις ανάγκες για τροποποίηση της νομοθεσίας με στόχο τον εκσυγχρονισμό της. «Μιλήσαμε για τις απαιτήσεις της ΟΥΕΦΑ, η οποία επισύρει εξοντωτικές ποινές για τους αθλητικούς παράγοντες οι οποίοι μετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο σε στημένα παιχνίδια. Γι’ αυτό ο Σύνδεσμος έχει αναλάβει την πρωτοβουλία, μαζί με το νομικό του σύμβουλο, να ετοιμάσει μια μελέτη στην οποία να περιλαμβάνονται συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα στοχεύσουν στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας μας, αξιοποιώντας μέτρα που έχουν ληφθεί σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία, και από την οποία θα αντλήσουμε την απαιτούμενη πληροφόρηση για να εκσυγχρονίσουμε τη δική μας νομοθεσία».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα μπορούσε με βάση τα στοιχεία ότι το ποσοστό του 25% των έντιμων ποδοσφαιριστών είναι έτοιμο να καταθέσει, να συσταθεί μια ανακριτική ομάδα και να μπορέσει να ανοίξει μια υπόθεση που θα δείξει τι πραγματικά συμβαίνει στο χώρο του ποδοσφαίρου, ο κ. Νικολάου είπε ότι από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι μόνο ένα ποσοστό της τάξεως του 25% είναι έτοιμοι να μιλήσουν, εκείνο που θα πρέπει να τους προβληματίσει περισσότερο είναι το πώς θα ενθαρρύνουν περισσότερο αυτό το ποσοστό να καταγγείλει πληροφορίες που περιέρχονται στην αντίληψή του, αλλά και να αυξήσουν το ποσοστό αυτό, διασφαλίζοντας τις ανησυχίες που έχουν».

Τα στοιχεία είναι εκεί, οι εκτιμήσεις από εκείνους που γνωρίζουν καλύτερα είναι γνωστές, τι φταίει και ούτε αυτή τη φορά θα γίνει κάτι; Χρειάζεται ισχυρή θέληση, αποφασιστικότητα, επιμονή, πρόσωπα που θέλουν και μπορούν να εξυγιάνουν την κατάσταση. Δεκαετίες ακούμε τα ίδια, τώρα ο ΠΑΣΠ προσθέτει νέα στοιχεία. Το μάθημα από τις καταγγελίες Παναγή δείχνει το δρόμο: δεν φτάνει ένα βήμα, χρειάζεται ένα «συγκρότημα» από κινήσεις και αποφάσεις στο επίπεδο της πολιτείας, της ΚΟΠ, των διωκτικών αρχών, της γενικής εισαγγελίας. Δεν υπάρχει αυτό το συγκρότημα θέλησης που θα αναλάβει την ισχυρή πρωτοβουλία. Γι’ αυτό οι διαπιστώσεις παραμένουν στον αφρό-μέχρι τις επόμενες.