Σύντομη λύση στο σκοπιανό;

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει αυξημένη κινητικότητα στο ζήτημα της επίλυσης της αντιπαράθεσης Ελλάδας-Σκοπίων γύρω από το όνομα του κράτους της σημερινής FYROM. «Παρουσιάζεται μία σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει σύντομα λύση» εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. βαν Ρομπάι μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας των Σκοπίων Γ. Ιβάνοφ στις 10 Σεπτεμβρίου 2010.

Ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων Μ. Νίμιτς μετέβη για τελευταία φορά στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2010 και στα Σκόπια στις 23 Φεβρουαρίου.  Κάλεσε «τις δύο χώρες να επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και να προσπαθήσουν ώστε να υπάρξει πρόοδος σε αυτή την επίσκεψη». Προηγήθηκε άλλη μια επίσκεψη Νίμιτς: στα Σκόπια στις 6 Ιουλίου 2009 και στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου 2009. Τότε διέρρευσε στον τύπο η θεωρούμενη ως τελική πρόταση Νίμιτς για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων- «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση. Ακολούθησε η συνάντηση των πρωθυπουργών Παπανδρέου-Γκρούεφσκι στις Πρέσπες στις 27 Νοεμβρίου 2009.

Φαίνεται ότι κάτι κινείται στον ορίζοντα γι’ αυτό και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Β. Ρομπάϊ δήλωσε ανοικτά ότι «τώρα είναι η ώρα για τις δύο πλευρές να αποφασίσουν. Η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες που θα οδηγήσουν το συντομότερο δυνατόν σε μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας». Ο Γ. Ιβανόφ δήλωσε ότι η χώρα του «προσβλέπει στην επίλυση του θέματος της ονομασίας και ότι θα πρέπει να επικρατήσει ένα πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας».

Το θέμα φαίνεται να τυγχάνει προώθησης σε διάφορα επίπεδα και όπως δείχνουν οι δηλώσεις Ρομπάϊ, η προσπάθεια Νίμιτς δεν έχει να προσθέσει κάτι το αξιόλογο -όλα τα στοιχεία από τη δική του πλευρά είναι γνωστά στα δύο μέρη. Η πρόταση «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δείχνει να είναι η βάση των συζητήσεων σε Αθήνα, Σκόπια Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη. Η λύση της σύνθετης ονομασίας είναι αποδεκτή από την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Ασφαλώς υπάρχουν και άλλα στοιχεία προς διαπραγμάτευση όπως λ.χ. το εύρος της χρήσης της νέας ονομασίας. Υπάρχει η θέληση σε διάφορα επίπεδα και μια πιθανή αμοιβαία συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια μάλλον κλείνει προς το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Η ιστορία του σκοπιανού από το 1992 έως σήμερα, είναι γεμάτη από πληροφορίες για πιθανές συμφωνίες και τελικές ανατροπές. Σήμερα τα πράγματα δεν είναι όπως παλιά. Οι ανάγκες των δύο χωρών έχουν αλλάξει.  Μένει να αποδειχθεί εάν η διπλωματία καταφέρει να δώσει συμβιβαστική λύση με την οποία τα δύο μέρη να είναι επαρκώς ικανοποιημένα…