Τα προσωπικά δεδομένα στη μέγγενη…

Η αποδοκιμασία ήταν δημόσια. Οι Eπίτροποι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ εξέφρασαν τη βαθύτατη ανησυχία τους για το πρωτοφανές γεγονός της υποβολής ομαδικής παραίτησης των μελών της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην Ελλάδα. Τα μέλη της αρχής υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους όταν η ελληνική αστυνομία σε συνεργασία με έναν εισαγγελέα παραβίασαν τη γνωμάτευσή της σχετικά με τη χρήση καμερών παρακολούθησης από την αστυνομία στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 2007. Οι Επίτροποι της ΕΕ επιθυμούν «η κατάσταση να θεραπευθεί αμέσως με σκοπό να αποκατασταθεί μια λειτουργικά ανεξάρτητη αρχή προστασίας στην Ελλάδα», και υπογραμμίζουν τη σημασία να υπάρχει «ανεξάρτητη εποπτεία όπως προβλέπεται από τη σχετική κοινοτική οδηγία». Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης αμφισβήτησε ευθέως το θεσμικό ρόλο της αρχής. Γι’ αυτό ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Λαμπρινίδης υπέβαλε ερώτηση στην Επιτροπή ζητώντας να μάθει εάν προτίθεται να παρέμβει σε ένα ζήτημα παραβίασης ευρωπαϊκών κανόνων.

Οι ευρωπαϊκές αρχές δεν δέχονται τη γενικευμένη και χωρίς όρους παρακολούθηση διαδηλώσεων αλλά ζητούν «εστιασμένη επιτήρηση εγκαταστάσεων και δημόσιων χώρων με βάση συγκεκριμένες, εύλογες υποψίες των διωκτικών αρχών» (τα στοιχεία από ρεπορτάζ του Χρ. Ζέρβα στην αθηναϊκή «Ελευθεροτυπία», 10/12/07).

Οι ευρωπαϊκές αρχές θεωρούν ότι « η υπερβολική εξάπλωση συστημάτων εικονοληψίας σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους δεν πρέπει να οδηγεί σε αδικαιολόγητους περιορισμούς των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών…τα άτομα δεν πρέπει να περιορίζονται υπέρμετρα στην ελευθερία των κινήσεών τους μέσω λεπτομερούς παρακολούθησης και καταγραφής ώστε να είναι δυνατή η ανίχνευση των κινήσεών τους και η ενεργοποίηση «συναγερμών» βάσει λογισμικού που θα ερμηνεύει αυτόματα την υποθετική ύποπτη συμπεριφορά…».

Το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η γενικότερη προσπάθεια για σεβασμό στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα της δραστηριότητας των πολιτών, αποκτά ολοένα και περισσότερη σπουδαιότητα. Στην εποχή της «κάμερας» είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε κάθε πτυχή και κάθε πρόσωπο που αγωνίζεται για περισσότερο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και κατ’ επέκταση στην υπεράσπιση θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων. Οι Επίτροποι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ έχουν επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα που αφορούν τον τομέα ευθύνης τους. Δεν αρκεί αυτό. Άλλα σώματα μέσα στην ΕΕ έχουν πάρει λανθασμένες αποφάσεις ιδιαίτερα σε σχέση με τις συμφωνίες ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ. Συνεπώς οι προσπάθειες έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν. Σε αυτό τον αγώνα συγκρούονται δύο πολιτικές: από τη μια οι δυνάμεις της επιθετικής παρακολούθησης και της καταστολής και από την άλλη οι δυνάμεις που δίνουν πρώτο ρόρο στο σεβασμό και την προστασία στα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα. Με τις δεύτερες δυνάμεις κάθε συμπαράταξη είναι πρόσθεση ισχύος για κάθε ευρωπαίο πολίτη.