Τα Τ/Κ κόμματα στην εποχή της ρήξης…

Ο ηγέτης του κόμματος της τ/κ αντιπολίτευσης «Εθνική Ενότητα» Ταχσίν Ερτογρούλογλου ζητά πλέον ανοικτά τη διενέργεια πρόωρων εκλογών στα κατεχόμενα. ΤΟ ΚΕΕ ανέβασε το επίπεδο της αντιπολιτευτικής του τακτικής με αποχή από τις εργασίες της ψευδοβουλής. Ζητά ως αντάλλαγμα για την επάνοδό του τη διάλυση του σημερινού μπλοκ εξουσίας. Ο πρόεδρος του ΚΕΕ εκτιμά ότι «αν δεν συμβεί αυτό, δεν είναι δυνατό να επιτευχθεί η εσωτερική ειρήνη και η αποφυγή κρίσης» (4/1/2007).

Είναι προφανές ότι ο Τ. Ερτογρούλογλου εκβιάζει εξελίξεις που δεν είναι σε θέση να επηρεάσει τουλάχιστον στο επίπεδο των αριθμών. Οι αριθμοί ευνοούν τον Μ. Α. Ταλάτ. Στην ψευδοβουλή σε σύνολο 50 «βουλευτών» το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Ταλάτ διαθέτει 25 έδρες, το ΚΕΕ 13, το Δημοκρατικό Κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς 6, το νεοδημιούργητο Κόμμα «Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης» 4, το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας του Μ. Ακκιντζί 1 έδρα και μία έδρα σε ανεξάρτητο. Ο συνασπισμός 25+4 δίνει πλεονεκτήματα στον Ταλάτ, χωρίς να υποτιμάται το ειδικό βάρος της μίας έδρας του σημαντικού πλην ρομαντικού Μ. Ακκιντζί.

Για το Κόμμα Εθνικής Ενότητας ο δρόμος της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ του Σ. Ντενκτάς είναι μονόδρομος αλλά δεν αρκεί (σύνολο 19 έδρες) . Γι’ αυτό εκτιμά ότι παίζοντας το χαρτί της όξυνσης θα επιτύχει εκλογικά κέρδη. Τόσο το ΚΕΕ όσο και το ΔΗΚΟ ασκούν την ίδια κριτική στον Ταλάτ: υποσχέθηκε ( ο Ταλάτ) καλύτερες μέρες στους τ/κ αλλά αυτές δεν φαίνονται πουθενά ( μη επίλυση του κυπριακού, αποτυχία για την άρση της «απομόνωσης» των τ/κ, ούτε απ΄ευθείας εμπόριο, υψηλότερο κόστος ζωής, χαμηλό τουριστικό ρεύμα).

Σύμφωνα με την ανάλυση της τ/κ αντιπολίτευσης, οι τ/κ παραμένουν στο περιθώριο των εξελίξεων αφού ο στόχος της άρσης της «απομόνωσης» δεν έχει επιτευχθεί και γι’ αυτό ευθύνεται η πολιτική του Ταλάτ.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η ”Κίπρις” στις 4/1/07 ο Μ. Ακκιντζί που θεωρείται γενικά ένας μετριοπαθής πολιτικός, υποστηρίζει τις απευθείας πτήσεις και την άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των τ/κ και προσθέτει ότι «ο ίδιος επιθυμεί εκ βάθους καρδίας την έναρξη των πτήσεων αυτών, αλλά δεν πρέπει να δίδονται ελπίδες».
Σχετικά με το λιμάνι Αμμοχώστου, είπε ότι αυτό θα πρέπει να ανοίξει για εξαγωγή τ/κ προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο (στοιχεία από το ΚΥΠΕ, 4/1/2007).

Τι απαντά σε όλα αυτά ο ίδιος ο Ταλάτ; Κατ’ αρχάς έχει αναπτύξει μια πιο συστηματική σχέση με την κυβέρνηση του Τ. Ερτνογάν και βασικά με το επιτελείο του ΥΠΕΞ Α. Γκιουλ. Στο ζήτημα που προέκυψε από την κατεδάφιση της γέφυρας στην οδό Λήδρας, πήγε μαζί με τον Γκιουλ στο κτίριο του Γενικού Επιτελείου στην Άγκυρα. Ο Ταλάτ θεωρεί ότι έτσι καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό τα τουρκικά του νώτα, αν και παραμένουν απρόβλεπτες οι σχέσεις του με τους στρατηγούς και σταθερά κακές με τον πρόεδρο Α. Σεζέρ. Ταυτόχρονα αναπτύσσει μια διεθνή δραστηριότητα προς την κατεύθυνση της άρσης της «απομόνωσης» των τ/κ με επισκέψεις στις Βρυξέλλες και αλλού. Ο Μ. Α. Ταλάτ μετά την απώλεια της δημαρχείας της κατεχόμενης Λευκωσίας από τον υπεύθυνο των Εξωτερικών Σχέσεων του κόμματός του Κ. Ερκ (Ιούνιος 2006) αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά στους σχεδιασμούς του και ως εκ τούτου συμπεριφέρεται πιο επιθετικά απέναντι στην αντιπολίτευση. Αυτή με τη σειρά της ανεβάζει τους τόνους και όλα μαζί αποκτούν ένα πιο πιεστικό χαρακτήρα…