Τεκτονικές αλλαγές στη δεξιά πλάκα…

Στις 21/2  «ο Φιλελεύθερος» μάς ενημέρωσε πως «έρευνα που διεξήχθη από την Pulse Market Research, με ανάθεση από ομάδα υποστηριχτών του Αβέρωφ Νεοφύτου, μεταξύ 15 -20 Φεβρουαρίου», δείχνει τον Αβέρωφ Νεοφύτου ως τον πιο κατάλληλο για πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού. Οι ερωτηθέντες θεωρούν τον κ. Νεοφύτου ως τον καταλληλότερο με ποσοστό 39% έναντι 32% του Δημήτρη Δημητρίου και 13% του Χάρη Γεωργιάδη, των δύο που εκδήλωσαν ανοιχτά ενδιαφέρον».

Μέχρι τις μια το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Α. Νεοφύτου, αφού πρώτα απέσυρε την υποψηφιότητά του «ευχήθηκε κάθε επιτυχία στους υποψήφιους, κοιτάζουμε μπροστά», με έμφαση στις λέξεις «αξιοπρέπεια, ευθύνη, ενότητα». Έτσι έμειναν στην κούρσα για τις 11 Μαρτίου η Α. Δημητρίου και ο Δ. Δημητρίου.

Ο Ν. Αναστασιάδης δεν έκρυψε τη χαρά του για τα ευχάριστα νέα για την αποχώρηση Νεοφύτου από την κούρσα λέγοντας πως «δεν εμπλέκομαι και δεν θα εμπλακώ ποτέ σε εσωκομματικές εκλογές. Αυτό αποτελεί μια παράδοση από τότε που ήμουν, είτε ηγέτης της νεολαίας, είτε ηγέτης του κόμματος, είτε στα διάφορα αξιώματα που υπηρέτησα να μην παρεμβαίνω σε εσωκομματικές εκλογές».

Ύστερα μπήκε στο ψητό: «Δεν εννοώ καθ’ οιονδήποτε τρόπο και δεν υπονοώ ευθύνες του μέχρι σήμερα Προέδρου της παράταξης, του Αβέρωφ Νεοφύτου, το οποίο και θέλω θερμά να ευχαριστήσω για την συμβολή του στην δεκαετία πορεία της διακυβέρνησης του τόπου». Δηλαδή οι ευχαριστίες προς Α. Νεοφύτου δεν αφορούσαν την προεδρία του ΔΗΣΥ -αφού εκεί ήταν ο πρόεδρος- αλλά γιατί συνέβαλε στη 10ετή διακυβέρνησή του!

Η επόμενη ημέρα στον ΔΗΣΥ έχει ενδιαφέρον:

Κλείνει εν πολλοίς η μακρά και σκληρή αντιπαλότητα μεταξύ Αναστασιάδη-Νεοφύτου, με πλήρη επικράτηση του πρώτου σε τρεις εκλογικούς γύρους. Οι τρεις γύροι έχουν κοινό παρονομαστή την επιδίωξη Αναστασιάδη να οδηγήσει τον Α. Νεοφύτου στην έξοδο. Οι τρεις γύροι:  ο Α. Νεοφύτου ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 5/2. Στο δευτερο γύρο Αναστασιάδης και Νεοφύτου στήριξαν διαφορετικές υποψηφιότητες-Χριστοδουλίδη ο Ν. Αναστασιάδης και Μαυρογιάννη ο Α. Νεοφύτου. Νίκησε ο Ν. Χριστοδουλίδης με 52% στις 12/2. Ο τρίτος γύρος σφραγίστηκε με απόσυρση της υποψηφιότητας Νεοφύτου για την προεδρία του ΔΗΣΥ  στις 21/2.

Είναι ένα θέμα το πώς θα πολιτευτεί ο ίδος ο Α. Νεοφύτου ως τέως πρόεδρος. Είναι άξιον απορίας πως αποχώρησε με τόση ευκολία από την κούρσα όταν η Pulse Market Research του έδινε το 39%. Μια πιθανή ερμηνεία είναι πως δηλώσεις ή κινήσεις που έκανε μεταξύ 1ου και 2ου γύρου στις προεδρικές, τού αφαίρεσαν συμμαχίες, άρα εσωτερικό εκτόπισμα, και έτσι υποχρεώθηκε να βγει εκτός κούρσας. Στην εκλογική μάχη της 11ης Μαρτίου μεταξύ Α. Δημητρίου και Δ. Δημητρίου θεωρώ ότι ο ΔΗΣΥ αφήνει πίσω του την παρατεταμένη σύγκρουση ανάμεσα στους Ν. Αναστασιάδη και Α. Νεοφύτου. Οι δύο Δημητρίου εκφράζονται με χαμηλούς τόνους και δεν έχουν κανένα λόγο να παραμένουν αιχμάλωτοι αυτής της σύγκρουσης. Από αυτή την άποψη ο ΔΗΣΥ κερδίζει την αλλαγή σελίδας.

Ο Δημήτρης Δημητρίου, βουλευτής Λευκωσίας δήλωσε πως «θα μεγαλώσουμε και να δυναμώσουμε τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Για να το κάνουμε αυτό πιστεύω ότι χρειάζεται μια ολική επανεκκίνηση, μια αναγέννηση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Χρειάζεται ο Δημοκρατικός Συναγερμός να προχωρήσει, να γίνει ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός μακριά από τους μηχανισμούς που έχουν προσφέρει ελάχιστα σ’ αυτές τις εκλογές».

Ο Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Λάρνακας, δήλωσε πως «επιβάλλεται να βρούμε το θάρρος να παραδεχθούμε λάθη και αδυναμίες και με αυτοπεποίθηση και ειλικρίνεια να σχεδιάσουμε συλλογικά την αναγκαία ανασυγκρότηση. Η ενότητα αποτελεί σήμερα κορυφαίο ζητούμενο για το Δημοκρατικό Συναγερμό. Η υποψηφιότητα μου δεν στρέφεται εναντίον κανενός αλλά έχει ως μοναδικό στόχο το κάλεσμα για ενότητα».

Στις 11 Μαρτίου θα κριθεί ο αγώνας ανάμεσα στους δύο υποψήφιους και στη διάρκεια της κούρσας αυτής θα δούμε αν οι δύο υποψήφιοι έχουν να προσθέσουν κάτι σημαντικό στο δημόσιο διάλογο, ή αν προσφέρουν νέο ιδεολογικό υλικό στην παράταξή τους πέρα από τις γνωστές γενικολογίες.  Είναι ένα ζήτημα το να καθορίζουν την ατζέντα οι παλαιοί ηγέτες και είναι ένα άλλο να το τρέχει κάποιος ή κάποια χωρίς προκαθορισμένη γραμμή. Τώρα οι δύο υποψήφιοι θα κριθούν διαφορετικά.

Πολύ σύντομα, θα έρθει στην ατζέντα το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Μια πιθανή συμμετοχή του ΔΗΣΥ στην κυβέρνηση θα αναδιαμορφώσει τους κομματικούς συσχετισμούς για μακρό χρονικό διάστημα.  ‘Ηδη ο Ν. Χριστοδουλίδης (21/2) δήλωσε πως «ένας ισχυρός Δημοκρατικός Συναγερμός, θεωρώ ότι είναι ένα αναγκαίο συστατικό και για την δική μας διακυβέρνηση. Με όποιον και αν επιλέξουν τα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα γίνει συνάντηση και αυτή η συνεργασία θα καταστεί να είναι εφικτή». Το σημείο αυτό, στην περίπτωση που η πρόσκληση Χριστοδουλίδη θα τύχει θετικής απάντησης από την νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ, θα ανοίξει το δρόμο για την συγκρότηση ενός, υπό τον Χριστοδουλίδη, ευρύτερου συνασπισμού δυνάμεων που θα περιλαμβάνει τις ήδη συνασπισμένες μαζί του δυνάμεις (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Θεοχάρους), συν ΔΗΣΥ με τη νέα ηγετική του πυραμίδα.

Λάρκος Λάρκου