Θεοφάνεια με “βουτιά”στην Αμμόχωστο

Μετά από 42 χρόνια, τα Θεοφάνεια βρήκαν στέγη στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Στις 6 Ιανουαρίου 2016, πλήθος βάδισε στην παραλία της «Γλώσσας», για τη σχετική θρησκευτική τελετή: κατάδυση του Σταυρού, κολυμβητικός αγώνας για την αναζήτησή του, αγιασμός των υδάτων. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος η Πόλη μας», Π. Ιακώβου, στους εορτασμούς παρευρέθηκαν γύρω στα 1200 άτομα. Είπε: «νοιώσαμε μεγάλη συγκίνηση αλλά δυστυχώς πρέπει να επιστρέψουμε πίσω. Ευελπιστούμε όμως ότι το 2016 θα είναι η χρονιά της επιστροφής». Προηγήθηκε λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό στην εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου.

Αυτή, και τόσες άλλες εκδηλώσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, συνδυάζουν θέληση, μνήμη, κινητοποίηση. Θέληση: να συνεισφέρουν μια ακόμα προσπάθεια για να αλλάξουν τα πράγματα, μια συμβολή για να έρθει η επίλυση μια ώρα ενωρίτερα. Μνήμη: μαζί, πιο παλιές, πιο νέες γενιές στο σκληρό παιχνίδι με τα βιώματα, τις αντοχές, τις προσδοκίες. Κινητοποίηση: βήματα που αμφισβητούν τη διαίρεση, την κατοχή, βήματα που διεκδικούν μια διαφορετική Κύπρο.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι εντυπωσιακή, 1.200 κατά τη δήλωση του Π. Ιακώβου. Καμμιά εκδήλωση σε ολόκληρη την Κύπρο την ημέρα των Θεοφανείων δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει τέτοιο αξιόλογο αριθμό από συμμετοχές. Η εξήγηση είναι σαφής: η κινητοποίηση διαθέτει ένα ισχυρό πλέγμα από κίνητρα, ένα συνδυασμό ανάμεσα στην πολιτική επιδίωξη, τη θρησκευτική αφόρμηση, και την ολοένα και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση της αξίας της συμμετοχής των πολιτών στην επιδίωξη ενός μεγάλου στόχου.

Η επιτυχία συνίσταται στη βαρύτητα μιας κατεύθυνσης, τι ζητά κάποιος από μια προσπάθεια, τι θέλει να επιτύχει, πώς εργάζεται για να το μετατρέψει σε έργο. Το τελευταίο σημείο βεβαιώνει το πολύ γνωστό: η άρνηση της μικροκομματικής διελκυστίνδας, η οικοδόμηση μιας σειράς από πρωτοβουλίες πάνω στη διεκδίκηση ευρύτερων στόχων, η ανοικτή δράση, η πλατιά διάθεση για κοινό βηματισμό, η ενότητα. Αυτά είναι τα στοιχεία πάνω στα οποία οικοδομεί τη δράση της η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος η Πόλη μας». Στοιχεία που εξηγούν γιατί οι πολίτες της Αμμοχώστου συμμετέχουν μαζικά στις δράσεις της, και εξηγούν γιατί και άλλοι πολίτες που δεν έλκουν την καταγωγή τους από την ίδια πόλη, στηρίζουν ενεργά αυτήν, και άλλες πρωτοβουλίες με επίκεντρο την Αμμόχωστο.

Αυτή η εικόνα, αυτή η χρονική «στιγμή» υπενθυμίζει το βάρος που αναλογεί σε κάθε οργανωμένη προσπάθεια σε αυτή την πολιτική συγκυρία. Σε χρόνο ρεκόρ οι 1.200 έγιναν ένα σύνολο ελπίδας στην παραλία της Αμμοχώστου. Οι 1.200 αποχώρησαν σε χρόνο ρεκόρ, η παραλία άλλαξε χρώμα, εικόνες, διάθεση. Μένει ως σταθερή αξία, ως παράγοντας εξελίξεων, ο καταλυτικός ρόλος που αναπτύσσει η διπλωματία των πολιτών στις προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού.