Το “δόγμα” Φρανκίσκου

Ο Πάπας Φραγκίσκος ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα. Με δηλώσεις και ενέργειές του δείχνει ένα διαφορετικό δρόμο για την καθολική Εκκλησία. Στις 20 Αυγούστου δηλώνει ότι «ο Αγιος Πέτρος δεν είχε τραπεζικό λογαριασμό. Οταν έπρεπε να πληρώσει τους φόρους, ο Θεός τον έστειλε στην θάλασσα να ψαρέψει και να βρει μέσα στο ψάρι το νόμισμα για να μπορέσει να πληρώσει». Στο κήρυγμά του είπε πως η Εκκλησία οφείλει να αποφύγει «τον κίνδυνο να μετατραπεί σε μία επιχειρηματική δραστηριότητα. Κάποιες φορές δεν είναι εύκολο, αλλά χρειάζεται καρδιά. Και δεν εννοούμε την καρδιά που οδηγεί σε επενδύσεις ή σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλληλεγγύη, να θέτουμε το περιεχόμενό μας και τα αγαθά μας στην διάθεση του Θεού».

Το «δόγμα» Φραγκίσκου περικλείεται στη φράση «η Εκκλησία πρέπει να είναι φτωχή, αλλιώς δεν έχει ζωή». Αυτό είναι μια εξαιρετικά εύστοχη επισήμανση, γιατί «ζωή» σημαίνει κύρος, αξιοπιστία, εγκυρότητα. Κάποια «ζωή» θα έχει κάθε εκκλησία, το θέμα είναι ποια ζωή και ποια απήχηση θα έχει σε ένα ολοένα και πιο απαιτητικό ακροατήριο! Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε και για την πολιτική μέσω Twitter: «Δεν μπορούμε να νίπτουμε τας χείρας μας σαν τον Πόντιο Πιλάτο. Πρέπει να ασχοληθούμε με την πολιτική διότι πρόκειται για μια από τις υψηλότερες μορφές ελέους, αφού πρέπει να είναι αφιερωμένη στο καλό όλης της κοινωνίας».

Αυτά τα σύντομα δείγματα γραφής όπως τα διατύπωσε ο Φραγκίσκος απευθύνονται για μια ανοικτή σύγκριση με ότι συνέβαινε πριν στην καθολική και τι συνέβαινε ή συμβαίνει σε άλλες χριστιανικές εκκλησίες. Θυμίζω τις συζητήσεις για σκάνδαλα στην τράπεζα του Βατικανού και την φημολογούμενη διάθεση του Φραγκίσκου να τερματίσει τη λειτουργία της, θυμίζω το απευθείας τηλεφώνημά του σε έναν φοιτητή που του έστειλε ένα γράμμα :«Γεια σου, είμαι ο Φραγκίσκος…», θυμίζω τη συνάντησή του στο Βατικανό με τους ποδοσφαιριστές των εθνικών ομάδων Ιταλίας και Αργεντινής, θυμίζω την κοινή φωτογραφία του με τον Μέσι και τον Μπουθόν, θυμίζω τα εκατομύρια με πήγαν στην Κόπακαμπανα να τον χαιρετήσουν, θυμίζω την επιλογή του να διαμένει σε ένα απλό διαμέρισμα και όχι στην παπική κατοικία…

Σήμερα πολλοί πολίτες αμφισβητούν, πιο πολλοί απομυθοποιούν, ακόμα πιο πολλοί απορρίπτουν τα πάντα και τους πάντες. Η παγκόσμια εμπειρία, η οικονομική κρίση, οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν πως ζούμε σε μια εποχή που τα είδωλα έχουν σβήσει και τα πρότυπα-ηγέτες σταδιακά εκλείπουν. Η παρουσία του Φραγκίσκου μάλλον ανατρέπει την τάση: απλός, ειλικρινής, προσιτός, αξιοποιεί τη δύναμη της θέσης του για να δώσει μια διαφορετική διάσταση στη σχέση εκκλησίας-πολίτη, εξουσίας-πολίτη, ηθικής και πολίτη.