Το μετεκλογικό στοίχημα.

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών παρέχει σε όλους τη δυνατότητα να αναλύσουμε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα το πού ακριβώς στέκει σήμερα η διεθνής θέση των ε/κ. Μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις οδήγησαν στην

αναβάθμιση της υπόστασης του ψευδοκράτους στο διεθνή χώρο και στην αλλοίωση της φύσης του κυπριακού. Από ζήτημα εισβολής-κατοχής-επίλυσης, εξελίχθηκε σε ζήτημα άρσης της δήθεν απομόνωσης των τ/κ. Στις 17 Φεβρουαρίου το εκλογικό σώμα ζήτησε αλλαγή σελίδας, αποσαφήνιση θέσεων, ρεαλιστικές επιδιώξεις και κωδικοποίηση της ε/κ στρατηγικής.

Όλοι γνωρίζουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο. Αυτό από μόνο του δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να τίθενται επί τάπητος οι τρεις στοιχειώδεις κανόνες της πολιτικής αναγκαιότητας:

1 Αξιόπιστο Εθνικό Συμβούλιο, που σημαίνει αναδιάρθρωσή του για να επιτελεί το έργο που ο τίτλος του εισηγείται.

2 Κατάκτηση μιας μίνιμουμ συνεργασίας στο εσωτερικό σκηνικό, ήρεμο κλίμα, άρα καθαρό σήμα στους πολίτες για το πώς να πολιτεύονται στα δύσκολα.

3 Δυναμική συνεργασία στο διεθνές πεδίο με κοινές πρωτοβουλίες και συντονισμένες δράσεις.Τα κόμματα με τις διεθνείς διασυνδέσεις τους, οι πρώην πρόεδροι της δημοκρατίας , τέως υπουργοί και πρέσβεις, άτομα με διακεκριμένες γνώσεις και δυνατότητες επιρροής σε μια συντονισμένη προσπάθεια για να ακούγεται η οργανωμένη άποψή μας πιο δυνατά.

Το κυπριακό είναι στο σημείο μηδέν. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ θα θέσουν μέσα στο 2008 το ερώτημα στην ε/κ ηγεσία: ποιο είναι το σχέδιό σας στο κυπριακό, ανοίξτε τα χαρτιά σας, πέστε πώς μπορούμε να συμβάλουμε στο ξεπέρασμα της ακινησίας. Συνεπώς αυτό το πολύ σημαντικό στοίχημα, «απαγορεύει» τη σιωπή, τη μικροπολιτική, τη διγλωσσία. Απαιτεί συνεργασίες, συναινέσεις, κοινές δράσεις.

Εκτιμώ ότι χρειάζεται μια «συνταγματική πρωτοβουλία» που να θέσει νέες προτεραιότητες και νέες αξιολογήσεις απέναντι στα κορυφαία προβλήματα της πατρίδας μας. Με κέντρο βάρους στον αδιάκοπο αγώνα για την ποιότητα στο εσωτερικό μας μέτωπο, την ενότητα ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις και τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση πάνω σε συμφωνημένες επιδιώξεις.