Το μνημόνιο και ο πρωταθλητής Ευρώπης

Στις 12 Αυγούστου εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε «ότι ρυθμίστηκαν χθες και οι τελευταίες εκκρεμότητες που υπήρχαν ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών και ως εκ τούτου οι σχετικές διαβουλεύσεις στην Αθήνα έχουν ολοκληρωθεί». Στην Αθήνα την ίδια ημέρα κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Σύμφωνα με το αθηναϊκό «Βήμα» (12 Αυγούστου) μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

«- 0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 και πλεονάσματα:
+ 0,50% το 2016
+ 1,75% το 2017 και
+ 3,5% το 2018.

-Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους.

-Τα κόκκινα δάνεια δεν πωλούνται, σ’ αυτήν τη φάση τουλάχιστον, σε εταιρείες.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής μέτρα :

1. Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό ντίζελ από τα 66 στα 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2016.

2. Επαναφορά της προκαταβολής φόρου 55% για τους αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 (από 27,5%).

3. Σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από το 55% σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 100% για τα εισοδήματα του 2016

4. Μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Για τις καταθέσεις το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα.

5. Κατάργηση του φόρου φόρος 26% για συναλλαγές με χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (π.χ. Κύπρος, Βουλγαρία).

6. Κατάργηση της έκπτωσης φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά

7. Κατάργηση της έκπτωσης επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ.

8. Αύξηση κατά 4% κάθε χρόνο από το 2016 έως και το 2020, στους συντελεστές φόρου και εισφοράς για τα πλοία Α’ κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία και των πλοίων ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία.

9. Παράταση για τέσσερα χρόνια (έως το 2019) της ειδικής εισφοράς σε ναυτιλιακές εταιρείες.

10. Αύξηση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

11. Μετάταξη του μοσχαρίσιου κρέατος από το 23% στο 13%.

12, Επιβολή συντελεστή 23% ΦΠΑ σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, με εξαίρεση την προσχολική αγωγή ( αναδρομικά από τις 20 Ιουλίου).

13. Αμεση εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ (θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016), με στόχο 2,65 δισ. ευρώ για το 2015. Παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

14. Επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες

15. Αύξηση φόρου στα ποτά. Ο συντελεστής αιθυλικής αλκοόλης αυξάνεται από 2.450 σε 2.548 ευρώ ανά 100λιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης».

Την ίδια ημέρα ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στην Αθήνα Χ. Μιχαηλίδης γράφει «τα 38 προαπαιτούμενα του Άρθρου 1 της νέας συμφωνίας:

1.Αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα
2. Αλλαγές στον κώδικα είσπραξης και στους κανόνες διαγραφής χρεών προς το δημόσιο
3. Μείωση ακατάσχετων ορίων για οφειλές στο δημόσιο
4. Αλλαγές στις διώξεις για χρέη στο δημόσιο
5. Αλλαγές στις 100 δόσεις
6. Αλλαγές στις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων
7. Αύξηση προκαταβολής φόρων σε επιχειρήσεις
8. Κατάργηση της επιβολής φόρου 26% στις εισαγωγές προς αποφυγήν για τριγωνικές συναλλαγές μέσω Κύπρου, Βουλγαρίας κ.λπ.
9. Περιορισμός φοροαπαλλαγών για ναυτιλιακές επιχειρήσεις
10. Κατάργηση φοροαπαλλαγών πρακτόρων ΟΠΑΠ
11. Περιορισμός της φοροαπαλλαγής των αγροτών
12. Κατάργηση έκπτωσης φόρου στο αγροτικό ντίζελ
13. Μείωση ΦΠΑ από 23% σε 13% για το μοσχαρίσιο κρέας
14. Αύξηση ΦΠΑ από 0% σε 23% για ιδιωτικά εκπαιδευτήρια
15. Ηλεκτρονικά συστήματα καταπολέμησης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου
16. Το ΣΔΟΕ συγχωνεύεται με την ημιανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών
17. Αυξημένες ελευθερίες σε φοροελεγκτές
18. Περιορισμός της αποζημίωσης για εκτός έδρας στο δημόσιο
19. Ημιαυτόματες περικοπές κρατικών δαπανών από το δημοσιονομικό συμβούλιο αν ο προϋπολογισμός ξεφεύγει των στόχων του
20. Άμεση εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων που ψηφίστηκαν τον Ιούνιο για το δάνειο-γέφυρα
21. Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων
22. Αλλαγές για χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία
23. Αλλαγές στις κατώτατες συντάξεις
24. Ενοποίηση επικουρικών ταμείων
25. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
26. Μειώσεις σε τιμές φαρμάκων
27. Πλαφόν στις δαπάνες προμηθειών των κρατικών νοσοκομείων και αυτόματος μηχανισμός επιστροφών από επιχειρήσεις Υγείας προς το δημόσιο (claw back)
28. Αλλαγές διοικήσεων στα κρατικά νοσοκομεία
29. Αλλαγές στις προσφορές/εκπτώσεις των καταστημάτων
30. Μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας
31. Διαχωρισμός της Διαχειριστικής Αρχής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
32. Μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς φορτηγών μεταφορών
33. Μέτρα απελευθέρωσης για πώληση του γάλακτος
34. Μέτρα απελευθέρωσης πώλησης του ψωμιού
35. Μέτρα απελευθέρωσης στα τουριστικά λεωφορεία
36. Μέτρα απελευθέρωσης στα τουριστικά επαγγέλματα
37. Μέτρα απελευθέρωσης του επαγγέλματος των δικαστικών επιμελητών
38. Μέτρα απελευθέρωσης του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων»

Η κυβέρνηση Τσίπρα στέλλει ενημερωτικά ή και επεξηγηματικά non papers σε κάθε ενδιαφερόμενο για να εξηγήσει πόσο καλύτερα χειρίστηκε το θέμα από τη ΝΔ. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία. Από τη δική της πλευρά η Νέα Δημοκρατία σχολίασε ως εξής τη συμφωνία: «Το 3ο «Μνημόνιο Τσίπρα», δεν χρειάζονταν. Έγινε αναπόφευκτο από τους εγκληματικούς χειρισμούς της κυβέρνησής του. Ενδεικτικά, μόνο από τους εγκληματικούς χειρισμούς της στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, «χάθηκαν» 50 δις ευρώ περίπου, εκ των οποίων 25 δις ευρώ περίπου από την πλήρη απαξίωση του χαρτοφυλακίου συστημικών τραπεζών του ΤΧΣ και άλλα 25 δις ευρώ από τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (σε μόλις 15 μέρες!!!), που δημιουργήθηκαν μετά την αψυχολόγητη απόφαση για τη διενέργεια του «δημοψηφίσματος-παρωδία» που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών. Το 3ο «Μνημόνιο Τσίπρα» συνοδεύεται από επώδυνα, υφεσιακά, μέτρα ύψους 12 δις ευρώ περίπου, εκ των οποίων τα μισά περίπου είτε ψηφίσθηκαν ήδη τον Ιούλιο, είτε συμπεριλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων η συγκυβέρνηση, καθώς απαιτήθηκαν από τους εταίρους μας της ΕΕ και του ΔΝΤ ως «προαπαιτούμενες δράσεις» (prior actions) για να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης με τη συγκυβέρνηση και να επέλθει η συμφωνία που θα κρατά την Ελλάδα στην ευρωζώνη και την ΕΕ».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος τοποθετείται επί του θέματος: «Καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα τρίτο μνημόνιο που δεν ήταν ούτε μοιραίο, ούτε αναπόφευκτο, αλλά κατέστη επιτακτικά αναγκαίο λόγω της τεράστιας ζημιάς που προκάλεσαν οι χειρισμοί, τα ψέμματα, οι γελοιότητες, οι ψευδαισθήσεις, τα λάθη και οι ανευθυνότητες των επτά τελευταίων μηνών».

Η πραγματικότητα έχει τους δικούς της «νόμους» και ο Χρ. Αλεξόπουλος την περιγράφει στην ηλεκτρονική «Μεταρρύθμιση» ως εξής: «Την ίδια στιγμή σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού δυναμικού της ΓΣΕΕ ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπερδιπλασιάσθηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα 4 στους 10 κατοίκους της χώρας να έχουν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου ορίου φτώχειας το έτος 2009 (Βήμα online, 29.07.2015). Σε ό,τι αφορά δε την ανεργία σύμφωνα με τη Eurostat τον Απρίλιο του 2015 ήταν 25,6 %, μειωμένη σε σχέση με τον Απρίλιο του 2014 κατά 1,4 %. Τώρα βέβαια με τα capital controls και την πλήρη ακινησία της αγοράς το ποσοστό θα έχει ανέβει. Στους νέους η ανεργία είναι 53,2 %. Η Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται, ότι είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης στην ανεργία. Ακολουθεί η Ισπανία με 22,5 % και στους νέους 49,2 %. Την μικρότερη ανεργία έχει η Γερμανία με 4,7 %».

Τα πιο πάνω δείχνουν την ελαφρότητα με την οποία χειρίστηκε το ζήτημα η κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν χρειάζεται μια επιπρόσθετη ανάλυση. Όλα θα μπορούσαν να εξελιχθούν καλύτερα αν από τις 25 Ιανουαρίου η κυβέρνηση Τσίπρα πατούσε στη γη και αν μπορούσε να δει στοιχειωδώς την πραγματικότητα. Τα στοιχεία που καταθέτει ο Χ Αλεξόπουλος είναι τρομακτικά, είναι η ουσία του ελληνικού δράματος και ως τέτοια αφορούν όλα την πολιτική ελίτ της Ελλαδας, είτε κυβέρνησε πέρσι, είτε κυβερνά τώρα. Κατά τη δική μου άποψη, μόνο μια κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα. Τα κείμενα που συμφωνήθηκαν στις 12 Αυγούστου και τα οποία σε περίληψη αναφέρω, από μόνα δείχνουν τον όγκο και το εύρος των προκλήσεων. Οι δυνάμεις που τα στηρίζουν στην Ελληνική Βουλή, έχουν την κύρια ευθύνη, πρώτο, να αποφύγουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, και, δεύτερο, να συνεργαστούν σε μια μη «στενοκομματική» κυβέρνηση, με υπουργούς- πρόσωπα ευρείας αποδοχής και με τεχνοκρατική επάρκεια για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα. Χρειάζεται τόλμη (!) για να λειτουργήσει το αυτονόητο, χρειάζεται ο Αλ. Τσίπρας να ανοίξει το παιχνίδι στην κοινή λογική, ως τη μόνη σταθερά για να γίνει το «μνημόνιο της 12ης Αυγούστου το τελευταίο σε μια σειρά από αποτυχημένες απόπειρες για έξοδο από την κρίση.