Το νερό στην ατζέντα του κυπριακού

Στις 13 Μαίου η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Κ/πολη Α. Ανδρέου γράφει ότι σύμφωνα με «τον Τούρκο Υπουργό Δασών και Υποθέσεων Νερού Βεϊσέλ Έρογλου το έργο για μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.
Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τον Ιούλιο θα αρχίσουν να δίνουν νερό στα κατεχόμενα. Ανέφερε ότι «έχουν τελειώσει όλες οι χερσαίες υποδομές του έργου μεταφοράς νερού. Οικοδομήσαμε το φράγμα Αλάκιοπρου από την πλευρά της Τουρκίας. Αρχίσαμε να συγκεντρώνουμε νερό. Το επίπεδο του νερού ανεβαίνει. Επιπλέον ο αγωγός που θα μεταφέρει νερό από το φράγμα Αλάκιοπρου στο Άναμουρ της Τουρκίας έχει ολοκληρωθεί. Οικοδομήσαμε το φράγμα Γκετσίτκιοϊ στην Κύπρο. Τώρα γίνονται οι εγκαταστάσεις διύλισης και οι γραμμές διανομής. Αν το επιτρέψει ο Αλλάχ τον Ιούλιο, να δώσουμε νερό. Αυτό είναι το έργο του αιώνα. Σώζουμε την Κύπρο».

Οι δηλώσεις Έρογλου χρήζουν μια γενικότερης ανάλυσης καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες για το κυπριακό. Τα ζητήματα όπως το φυσικό αέριο και το νερό δεν βρίσκονται στην ατζέντα του παραδοσιακού κυπριακού όπως βρίσκονται το κεφάλαιο για τη διακυβέρνηση ή το περιουσιακό. Είναι όμως ζητήματα που, με τον ένα ή τον άλλο, τρόπο σχηματίζουν πτυχές που συνδέονται με τις εξελίξεις στο κυπριακό, εφόσον επιτευχθεί μια συμφωνία επίλυσης ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Επί της ουσίας δεν ωφελεί η σιωπή, ή η τάση να αποφεύγουμε κρίσιμης σημασίας ζητήματα που συνδέονται με το μέλλον της νήσου. Ενέργεια και νερό στον κατάλληλο χρόνο μπορεί να αποτελέσουν τμήματα μιας σύνθετης λύσης που θα υποστηρίζουν πολιτικά και αναπτυξιακά μια ενδεχόμενη συμφωνία πάνω στις παραμέτρους όπως έχουν διαγραφεί την 11η Φεβρουαρίου 2014 ανάμεσα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τότε τ/κ ηγέτη Ν. Έρογλου.

Όπως η τ/κ πλευρά έχει θέσει ζητήματα που συνδέονται με το φυσικό αέριο και την εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού τρόπου αξιοποίησής του προς όφελος όλων, με τον ίδιο τρόπο η ε/κ πλευρά μπορεί να ζητήσει όπως το ζήτημα του νερού αποτελέσει μέρος ενός διαλόγου για την αξιοποίησή του προς όφελος όλων μέσα στο πλαίσιο της διανομής του σε μια ευρύτερη βάση. Κάθε εξέλιξη χρειάζεται να συμβαδίζει με τα δεδομένα μιας συγκυρίας-διάλογος γύρω από το ζήτημα του νερού με στόχο να τεθεί μια συμφωνία σε εφαρμογή μετά τη λύση. Αυτό δίνει πολιτική ισχύ σε μια πιθανή συμφωνία γιατί σε κάθε περίπτωση μπορεί να λύσει στρατηγικής σημασίας ζητήματα που συνδέονται με την ανάπτυξη σε μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χώρο προώθησης μιας ευρύτερης πολιτικής για τη συνεργασία και την πρόοδο για όλους. Σήμερα τα δεδομένα παραμένουν δύσκολα. Όλα θα αλλάξουν από τη στιγμή που οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν μια ομοσπονδιακή λύση στο κυπριακό. Οι παλαιοί αντίπαλοι θα γυρίσουν σελίδα και αυτά που σήμερα θεωρούνται αδύνατα, θα ενταχθούν σε μια νέα ανάλυση που θα επιτρέπει συνεργασίες πάνω στη βάση του αμοιβαίου οφέλους.