Το σκοπιανό σταυρόλεξο

Το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων ξανά στην επικαιρότητα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος» στις 11 Νοεμβρίου «ο μεσολαβητής των ΗΕ κ. Νίμιτς κάλεσε τους εκπροσώπους της Ελλάδας, πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και των Σκοπίων, πρέσβη Βάσκο Ναουμόφσκι να τον συναντήσουν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στις 12 Νοεμβρίου 2014…με σκοπό τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ, με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Η τελευταία πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας που είχε επιδώσει ο κ. Νίμιτς, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, ήταν στις 9 Απριλίου 2013, κατά τη συνάντησή του στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων».

Σύμφωνα επίσης με την ίδια έκδοση του «Έθνους» με πηγή το ΑΜΠΕ

«το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο “Balkan Investigative Reporting Network” BIRN) δημοσιεύει στις 11 Νοεμβρίου 2014 στην ιστοσελίδα των Σκοπίων “prizma.birn.eu.com”, με την οποία συνεργάζεται, το περιεχόμενο της τελευταίας πρότασης του κ. Νίμιτς.

Σύμφωνα με το BIRN, ο Νίμιτς είχε προτείνει στις 9 Απριλίου 2013 την ονομασία “Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας” (Upper Republic of Macedonia). Όσον αφορά τη γλώσσα, ο Νίμιτς πρότεινε να αποκαλείται “Macedonian/Makedonski”, ενώ για την υπηκοότητα προτείνει δύο εκδοχές: η πρώτη κάνει λόγο για υπηκοότητα “της Άνω Δημοκρατίας της Μακεδονίας” (of Upper Republic of Macedonia) και η δεύτερη για υπηκοότητα “Makedonsko/Macedonian”.

Σχετικά με το εύρος της χρήσης της προτεινόμενης ονομασίας και τους όρους που αφορούν τον χαρακτηρισμό της γλώσσας και της υπηκοότητας, ο κ. Νίμιτς αναφέρει στην ίδια πρόταση ότι θα χρησιμοποιούνται έναντι όλων (erga omnes) σε όλο το διεθνές επίσημο πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών και των επίσημων εγγράφων, αναφέρει το BIRN. Στην πρόταση επισημαίνεται ακόμη ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα ενημερώσει όλα τα κράτη – μέλη για την επίλυση του ζητήματος και θα συστήσει να χρησιμοποιούν τα προβλεπόμενα σε όλο το επίσημο φάσμα.

Το νέο όνομα, σύμφωνα με την πρόταση εκείνη του κ. Νίμιτς, θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα δεν θα φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ με το όνομα “Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η ονομασία “Republika Makedonija” θα μπορούσε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό των Σκοπίων. Όσον αφορά την εμπορική χρήση του όρου “Μακεδονία” και “μακεδονικός-η-ο”, ο κ. Νίμιτς πρότεινε οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν να μην έχουν την αποκλειστικότητα, αναφέροντας ως παράδειγμα πως θα μπορεί να υπάρχει “μακεδονικό κρασί, προϊόν της Ελλάδας” και “μακεδονικό κρασί, προϊόν της Άνω Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Αν το πιο πάνω δημοσίευμα είναι έγκυρο, τότε θα πρόκειται για μια αξιόλογη πρόταση από την πλευρά των ΗΕ. Θεωρώ ότι προσεγγίζει με τέτοιο τρόπο το ζήτημα ώστε οι δύο πλευρές να έχουν μια πλήρη πρόταση για να λάβουν μέρος σε ένα νέο κύκλο συζητήσεων με τον Μ. Νίμιτς, να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους με κατεύθυνση να φτάσουν σε μια βιώσιμη συμφωνία. Η προϊστορία του πράγματος δείχνει συνεχή αδιέξοδα. Αν αυτή η πρόταση γεφυρώσει τις διαφορετικές προσεγγίσεις θα το δούμε στο εγγύς μέλλον. Το βέβαιο είναι πως η συνάντηση στη Νέα Υόρκη στις 12 Νοεμβρίου δεν έφερε ειδήσεις. Σύμφωνα με το «Βήμα» «ο κ. Νίμιτς επεσήμανε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν τους «επόμενους μήνες», χωρίς αυτή τη φορά να διευκρινίσει αν θα ξανακαλέσει τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη ή αν θα μεταβεί ο ίδιος στις δυο χώρες και πότε». Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ.Νίμιτς τόνισε ότι «δεν πετύχαμε καμία πρόοδο (κατά τη σημερινή συνάντηση)» και ότι «οι δυο πλευρές έχουν μια καλύτερη διαμορφωμένη ιδέα για τον στόχο των συνομιλιών», προσθέτοντας επίσης ότι «χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία».