Το Σκοπιανό στη σκιά της Χάγης

Στο μεγάλο δρόμο για αναζήτηση λύσης στο σκοπιανό ήρθε ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Ν.  Ποπόσκι να ζητήσει καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, γεγονός «που θα μπορούσε να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις στη διαδικασία που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ν. Πόποσκι υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης «κοινά αποδεκτής λύσης… γεγονός που προϋποθέτει οι δύο πλευρές θα επιδείξουν εποικοδομητική στάση αφού το «status quo» είναι «μη βιώσιμο» και σημείωσε «πως δεν είναι πια καιρός για την επιβολή εμποδίων στην ευρωατλαντική προοπτική» των Σκοπίων.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κάτω από το βάρος της εκτίμησης της εφημερίδας «Καθημερινή» ότι «καταδικαστική για την Ελλάδα θα είναι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην υπόθεση με τα Σκόπια που θα δημοσιευτεί στις 5 Δεκεμβρίου 2011». Υπενθυμίζει (η «Κ») ότι «μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι να μην εντάξει την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια είχαν προσφύγει στη Χάγη, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι είχε ασκήσει βέτο και ως εκ τούτου είχε παραβιάσει το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου αποδέχεται ότι η Ελλάδα παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία, με κεντρικό επιχείρημα τις δηλώσεις των Κώστα Καραμανλή (πρώην πρωθυπουργού) και Ντόρας Μπακογιάννη (πρώην υπουργού Εξωτερικών) ότι θα ασκήσουν βέτο». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «Κ», το Διεθνές Δικαστήριο δεν αποδέχεται το αίτημα των Σκοπίων να καταδικάσει προκαταβολικά την Ελλάδα εάν ασκήσει βέτο σε ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνή οργανισμό.

Μέσα στο κλίμα αυτό στις 2 Δεκεμβρίου στην Αθήνα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Γ.  Καρατζαφέρης απείλησε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση Παπαδήμου «αν συμφωνηθεί για το όνομα της FYROM παράγωγο του όρου «Μακεδονία». «Δε θα ξεφύγω από τις καταστατικές εντολές του κόμματός μου και δε νομίζω ότι βουλευτής της Μακεδονίας μπορεί να ξεφύγει από τα νόμιμα», συμπλήρωσε. Είναι γνωστό ότι οι βασικές συνιστώσες της κυβέρνησης Παπαδήμου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) αποδέχονται την «σύνθετη ονομασία» στο κράτος των Σκοπίων κάτω από ορισμένους όρους.

Το πιο πάνω σκηνικό τελεί υπό τη σκιά της τελικής απόφασης του ΔΔ της Χάγης. Είναι βέβαιο ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δύσκολα επιτρέπει αποφάσεις που θα διαταράξουν μια ισορροπία δυνάμεων στην κυβέρνηση, που, πρώτο, δεν έχει πλήρη συνεκτικό ιστό και δεύτερο, σύντομα θα οδηγηθεί σε βουλευτικές εκλογές, ίσως τον Μάρτιο του 2012. Οι συγκυρίες για αμοιβαία αποδεκτή, άρα και οριστική λύση, δεν φαίνεται να βρίσκονται στις κατάλληλες ισορροπίες αυτή την περίοδο. Το ΔΔ της Χάγης αποφασίζει με νομικά μέσα που δεν συνήθως αγνοούν, μερικώς έστω, το πολιτικό πλαίσιο ή την συγκυρία. Με το κατάλληλο μίγμα ανάλυσης ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στο σκοπιανό Μ. Νίμιτς μπορεί να επαναλάβει την προσπάθειά του.