Το ταπεινό παράδειγμα Τάκη Χατζηδημητρίου

Στο ΡΙΚ στις 20/1 ο υπεξ Ι. Κασουλίδης «περιέγραψε ως αρχική θέση του ΠτΔ την παράδοση του αεροδρομίου Τύμπου υπό τη διοίκηση των ΗΕ, εις αντάλλαγμα της εφαρμογής των ψηφισμάτων των ΗΕ αναφορικά με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου». Συνοπτικά είπε: «Αμμόχωστος έναντι νομιμοποίησης του αεροδρομίου της Τύμπου». Η πρόταση αυτή δεν έβρισκε αντίθετο τον Μ. Ακιντζί στην αρχή της θητείας του-2015. Ύστερα αφού τέθηκαν ορισμένες βάσεις στις συνομιλίες, προκρίθηκε το λογικό επιχείρημα ότι όλα συνιστούν μέρος της συνολικής επίλυσης (2016). Όταν ο Μ. Ακιντζί την συζητούσε, ο Ν. Αναστασιάδης ήθελε «συνολική λύση». Τώρα που όλα έγιναν ερείπια βγαίνει στην επιφάνεια το «μερικό»- Αμμόχωστος έναντι Τύμπου!  Γιατί όμως τώρα αυτή η πρόταση- σχεδόν πέντε χρόνια μετά το προαποφασισμένο ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα; Πώς ο Ν. Αναστασιάδης την θυμήθηκε έτσι ξαφνικά;

  • Γιατί όλα έχουν παγώσει
  • Γιατί έρχονται σε ένα χρόνο εκλογές
  • Γιατί θέλει να εμφανίζεται στην Ε/Κ κοινή γνώμη με «πρόταση»
  • Γιατί έσβησε ο EastMed και δεν έχει πλέον μηχανισμό άλλης παραπλάνησης

 

Κάθε πρόταση όμως, έχει το πλαίσιο κίνησής της: χωρίς κοινό έδαφος, χωρίς συνομιλίες, καμμιά πρόταση δεν έχει μέλλον. Μπορεί μεν αυτός ο υπεξ να την εμφανίσει με έναν πιο ήπιο πρόσωπο, αλλά αυτό δεν φτάνει. Ποιος θα την προωθήσει; Ως γνωστόν, οι Τεχνικές Επιτροπές (ΤΕ) είναι για να βοηθήσουν σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στη βελτίωση του κλίματος. Μόλις πριν λίγες μέρες ο ΓΓ του ΟΗΕ άσκησε ευθεία κριτική στους δύο ηγέτες λέγοντας πως «συνεχίζω να πιστεύω ότι οι Τεχνικές Επιτροπές εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικά ανεκμετάλλευτες». Με εγκύκλιο του διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη (11 Ιουλίου 2017) σταμάτησε η δράση τους αμέσως μετα το Κραν Μοντάνα. Με την απίστευτη διατύπωση «αποφύγετε στο παρόν στάδιο να αναλάβετε περαιτέρω πρωτοβουλίες και διαβουλευθείτε μαζί μας σε περίπτωση που λάβει δημοσιότητα κάποιο από τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των Τεχνικών Επιτροπών σας. Για να αποφευχθεί η μετατροπή του έργου των Επιτροπών σε μια διαδικασία εξομάλυνσης που θα λειτουργήσει ως υποκατάστατο της λύσης» (!). Δεν γίνεται τίποτε τόσα χρόνια (με εξαίρεση τις Τεχνικές Επιτροπής για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εκείνην της Υγείας) και τώρα με άλμα τριπλούν προτείνεις «Αμμόχωστο έναντι Τύμπου»;

 

Οι ΤΕ απέδειξαν ότι όπου τοποθετήθηκαν πρόσωπα με αξιοπιστία και δυνατότητες επετεύχθη σπουδαίο έργο. Στις 21/1 ο Τ. Χατζηδημητρίου παραιτήθηκε από την προεδρία της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Έτσι ολοκλήρωσε έναν μεγάλο κύκλο δράσης και προσφοράς ως Ε/Κ Επικεφαλής της/2008-2022.

Το πραγματικό κυπριακό είναι αλληλένδετο με το έργο του Τ. Χατζηδημητρίου: τεράστιος αριθμός μνημείων σε όλη την Κύπρο έχει ανασυγκροτηθεί. Με στήριξη από ΕΕ-ΟΗΕ/από τον Πύργο του Οθέλλου στον  Απ. Ανδρέα, από το Τζαμί στη Δένεια  μέχρι το Αρμενομονάστηρο. Μπορούμε πολλά, όταν η λέξη αφοσίωση συνοδεύει κάθε πράξη. Τίποτε δεν ήταν στο κενό γιατί το κινητοποιούσε η δύναμη και το πάθος ότι (και) έτσι γυρίζει ο τροχός.  Όταν δεν υπολογίζεις συνθήκες και δυσκολίες αλλά βλέπεις το στόχο. Η σιωπή και η επιμονή είναι σημαντικά πολιτικά εργαλεία για να πετύχεις τα μείζονα-αυτό το ξέρει καλύτερα παντός άλλου το μοναστήρι του Απ. Ανδρέα.   Όταν με το ήθος σου, μπορείς να κερδίζεις την εμπιστοσύνη του έτερου ηγέτη. Σχέση αξιοπιστίας ανάμεσα στους έχοντες διαφορετικές πολιτικές διαδρομές Τ. Χατζηδημητρίου και Αλί Τουνζάι. Ο λόγος στον Αλί Τουνζάι- post 22/1: «Ευχαριστούμε τον Τ. Χατζηδημητρίου, την προσωπικότητα της συναίνεσης για όλα όσα κάνει. Ήταν κοντά μου σαν αδελφός, σαν πατέρας, μια ταπεινή προσωπικότητα. Η σύζυγός μου έλεγε : «ο Τάκης είναι ο πιο ευγενής άνθρωπος που γνώρισα στη ζωή μου».

Πολλοί θέτουν το ερώτημα: μα όσο και να προσπάθησε η ΤΕΔΠΚ, δεν λύθηκε το κυπριακό! Σωστά, γιατί αυτό αφορά την πολιτική ηγεσία, η οποία αν ήθελε λύση θα «γέμιζε» τις Τεχνικές Επιτροπές με πολλούς Χατζηδημητρίου! Έτσι αλλάζει το κλίμα και το κλίμα επηρεάζει την πολιτική διαδικασία. Επί της ουσίας η δράση της ΤΕΔΠΚ επαινέθηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ και βραβεύθηκε από την ΕΕ. Η διεθνής αναγνώριση ειναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση για όλη τα μέλη της ΤΕ. Η μέγιστη τιμή για τον Τάκη Χατζηδημητρίου ήταν πως οι απλοί άνθρωποι του λαού μας έρχονταν να τον συγχαρούν μέσα στις (αναστηλωμένες) εκκλησιές στα χωριά τους: «να σhιεις τις εφτζιές μας κύριε Τάκη»! Κάποτε του φιλούσαν το χέρι! Η διαδρομή του Τάκη Χατζηδημητρίου στην ΤΕΔΠΚ δείχνει πως πολλά πράγματα, που σήμερα φαίνονται ανέφικτα, μπορεί να γίνουν κατορθωτα όταν οι κατάλληλοι άνθρωποι μπαίνουν στις κατάλληλες θέσεις.

 

Σήμερα, κανένας γνωστός «παίκτης» δεν θέλει να το ξαναακουμπήσει το κυπριακό όσο είναι ο Ν. Αναστασιάδης πρόεδρος. Έπαιξε με τακτικισμούς και διγλωσσία, κοροϊδευε τους πάντες. Ασχολήθηκε κατά κόρον με τις 7 χιλιάδες «χρυσά διαβατηρια». Επί μακρόν εργάστηκε ακούραστα για την απογείωση της Λεμεσού. Στον 9ο  χρόνο, συσκέπτεται επί καθημερινής βάσεως επί παντός του επιστητού για να δείξει ότι είναι «φιλολαϊκός». Τι μπορεί να γίνει; Η ελπίδα έχει μεν θολώσει, αλλά δεν έσβησε. Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημείωσε (13/1) πως «η επίδειξη σταθερής πολιτικής βούλησης από τα μέρη είναι υψίστης σημασίας». Είναι σημαντικό πως παράθυρα ελπίδας έμειναν ανοικτά χάρις στην ακούραστη δουλειά όλων των μελών της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και των συμπροέδρων της Τάκη Χατζηδημητρίου και Αλί Τουντζάι.

Λάρκος Λάρκου