Το τέλος των πυραύλων.

Οι εξελίξεις πείθουν και τον πιο κακόπιστο ότι ο κόσμος αλλάζει. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας ποτέ στο παρελθόν δεν ήταν πιο καλές και η χειρονομία Ομπάμα βοηθά τη Μόσχα να κάνει και εκείνη νέα βήματα προόδου. Η απόφαση του Μ. Ομπάμα να ακυρώσει τα σχέδια των ΗΠΑ για εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία και στη Τσεχία έτυχε θερμής ανταπόκρισης από τη Ρωσία. Τόσο ο Ν. Μεντβέντεφ όσο και Β. Πούτιν χαιρέτησαν την απόφαση Ομπάμα ανοίγοντας έτσι το δρόμο για νέες συνομιλίες κορυφής στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την επομένη στο Πίτσμπουργκ, στη διάσκεψη του G-20 για την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ (20/9) «οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «προβλήματα ασφάλειας» με στόχο να τεθούν «βάσεις για ένα μακρόπνοο σύστημα αμοιβαίας ασφάλειας» και για τη «διεύρυνση του φάσματος των διμερών και πολυμερών σχέσεών» τους. Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ έχει ανακοινώσει ήδη ότι θα υποβάλει για συζήτηση ένα «σχέδιο παγκόσμιας ασφάλειας στηριζόμενο στη σύγχρονη τεχνολογία».Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Π. Ράσμουσεν ανακοίνωση τη συνεργασία ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην προσπάθεια για να ελέγξουν τις πυρηνικές διαθέσεις του Ιράν με «νέα μέσα».

Σε αυτή την θετική αλλαγή μένουν να νοσταλγούν το χθες οι συντηρητικές δυνάμεις στον Πολωνία και τη Τσεχία, οι οποίες καταδίκασαν την απόφαση Ομπάμα: έτσι γίνεται συνήθως όταν μικροί ηγέτες σε διάφορες χώρες αρνούνται να κατανοήσουν ότι οι μεγάλες δυνάμεις παίζουν μεγάλα παιχνίδια και η δική τους θέληση ελάχιστο ρόλο ενδιαφέρει τις ισχυρές χώρες. Ο Τ. Μπους πήρε την απόφαση για εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος σε Πολωνία και Τσεχία με το πρόσχημα ότι θα αντιμετωπίσει την απειλή του Ιράν (!), κάτι που ο Ομπάμα θεώρησε ως μη παραγωγικό γιατί στην ουσία στρεφόταν κατά της Μόσχας και δημιουργούσε «κλοιό» πάνω από τις ανανεωμένες φιλοδοξίες της δεύτερης για επιστροφή στη μεγάλη σκακιέρα.

Σε κάθε περίπτωση εκτιμώ ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Μόσχας επιφέρει θετικές εξελίξεις στην περιοχή και συμβάλλει στο να προωθηθούν νέες ιδέες για μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών στην Ευρώπη. Αυτοί που έκαναν τη λάθος κίνηση, έκαναν τώρα την αλλαγή στάσης και αυτό αποτελεί κινητήρια δύναμη για περισσότερες συνέργιες στο επίπεδο της πολιτικής συνεργασίας στην ευρωπαϊκή Ήπειρο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτύχει μεγάλες αλλαγές στον οικονομικό τομέα όσο ταλαιπωρείται από παλαιές αντιθέσεις που σήμερα δεν έχουν κανένα νόημα. Το τέλος της περιπέτειας με τους πυραύλους στην Πολωνία και τη Τσεχίας, στέλλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.