Το βραβείο στην πυρά!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» στις 29 Οκτωβρίου «ο πρόεδρος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων Α. Χατζηράφτης ζήτησε με επιστολή του προς το Υπουργείο Εξωτερικών τη διενέργεια έρευνας για παραβίαση της νομοθεσίας που διέπει τα γεωγραφικά τοπωνύμια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα ποινικά αδικήματα εντοπίζονται σε πρόσφατη έκδοση της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν τα παράνομα τουρκικά τοπωνύμια για κατεχόμενα χωριά μας. Με βάση την κείμενη νομοθεσία, η παραποίηση τοπωνυμίων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ποινικό αδίκημα και, σε περίπτωση καταδίκης, προβλέπεται ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €50.000 ή και στις δύο αυτές ποινές, με όλα τα έγγραφα του αδικήματος να υπόκεινται σε κατάσχεση και καταστροφή. Το επίμαχο έντυπο κυκλοφόρησε τον περ. Ιανουάριο στην αγγλική γλώσσα και σ’ αυτό περιγράφεται συνοπτικά το έργο που έχει επιτελέσει μέχρι σήμερα η εν λόγω Επιτροπή σε ό,τι αφορά την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το έντυπο αυτό εκδόθηκε από την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κύπρο, με οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστήριξη από το UNDP. Το συγκεκριμένο έντυπο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αριθμό παράνομων γεωγραφικών ονομάτων στις κατεχόμενες περιοχές. Εισήγησή μου είναι να γίνει από πλευράς σας άμεσα διαμαρτυρία προς την Τεχνική Επιτροπή Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το UNDP. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ζητηθεί γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα για την ποινικοποίηση. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ «ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ενημέρωσε τη Βουλή ότι «το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες ώστε να υπάρξει συμμόρφωση προς τις σχετικές πρόνοιες της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το θέμα διαθέτει μια ιδιαιτερότητα που αξίζει να την αναλύσουμε. Το θέμα συνδέεται με διλήμματα, προκλήσεις που αφορούν τον τρόπο προσέγγισης στη μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού. Άνοιξαν σημεία διέλευσης στην κατοχική γραμμή στις 23 Απριλίου 2003. Μένεις ακίνητος ή αξιοποιείς τα νέα δεδομένα για να φέρεις τη λύση πιο κοντά; Καταγγέλλεις τη διαδικασία εισόδου ή πηγαίνεις στο σπίτι σου, επισκέπτεσαι τη Σαλαμίνα, τον Άγιο Ιλαρίονα, τον Απ. Βαρνάβα; Μένεις θεατής ή αξιοποιείς τη μικρή είσοδο για να συμβάλεις στη διάνοιξη της μεγάλης; Βλέπεις τα πράγματα ως έχουν ή κάνεις βήματα διαλόγου και συνεννόησης με τις τ/κ πολιτικές δυνάμεις, τα συνδικάτα, τις οργανώσεις τις κοινωνίας των πολιτών; Δύσκολα θέματα, αλλά έτσι αλλάζει η ιστορία: με κατίσχυση του ορθολογισμού επί του συναισθηματισμού, με την κυριαρχία της σχεδιασμένης πολιτικής επί της φοβικής αντίληψης που θέλει, αλλά δεν είναι ικανή να θέσει σε δημιουργική κίνηση ένα δίλημμα ή μια πρόκληση με στόχο να αλλάξει την κατάσταση πραγμάτων.

Από τις διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις επί του θέματος μιας ενδεχόμενης ποινικής έρευνας κατά της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά θεωρώ ότι η ανακοίνωση του ΔΣ του ΟΠΕΚ ( Όμιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας μας ) στις 2 Νοεμβρίου είναι η πιο ολοκληρωμένη. Την μεταφέρω αυτούσια:

«Το ΔΣ του ΟΠΕΚ θεωρεί ότι έναρξη μιας νομικής διαδικασίας κατά της Τεχνικής Επιτροπής για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας με πρόσχημα τα τοπωνύμια που χρησιμοποιούν οι τ/κ σε περιοχές της κατεχόμενης Κύπρου, είναι μια απαράδεκτη επιλογή με εμφανείς τους πολιτικούς της στόχους. Οι συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί βρίσκονται σε πολύ σημαντική φάση. Ως εκ τούτου η πρωτοβουλία για ποινική διώξη της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά έχει ως κεντρικό στόχο της τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και επιχειρεί να δημιουργήσει, σε αυτή την σημαντική φάση, κλίμα άρνησης και εντάσεων.

Η Τεχνική Επιτροπή για τη Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου έχει επιτελέσει ένα πολύ σπουδαίο έργο. Παρά τα προσκόμματα και τα ποικίλα εμπόδια έκτισε, ανακαίνισε, ανοικοδόμησε. Γι’ αυτό κέρδισε τη μεγάλη εκτίμηση των κυπρίων και γι’ αυτό κέρδισε το Βραβείο που έχει καθιερώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του «Ευρωπαίου Πολίτη για το 2015» και το Βραβείο Πρωτοποριακής Δημιουργίας «Γιάννος Κρανιδιώτης» για το 2014. Μέσα στην προσπάθεια που καταβάλλουν στην κατεχόμενη Κύπρο αρκετοί πολίτες, ή οργανωμένεα σύνολα είτε στην Αμμόχωστο, είτε στον Απ. Ανδρέα ή στην Κοντέα, αρκετά στοιχεία είναι δυσάρεστα, ενοχλούν κάθε ε/κ, προκαλούν οργή. Τις δυσκολίες είτε αγωνίζεται να τις αλλάξεις, είτε κάθεσαι στην πολυθρόνα και ζητάς να αλλάξουν από μόνες τους. Η επιλογή να είσαι στην κερκίδα, να παρακολουθείς και να καταγγέλλεις ταυτίζεται με την περιχαράκωση, με την παραίτηση. Το δίλημμα είναι απλό και αφορά όλους γιατί συνδέεται με τον τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται το μέλλον της Κύπρου σε μια ενωμένη πατρίδα χωρίς κατοχικά στρατεύματα.

Η διάνοιξη διόδων από και προς την κατεχόμενη Κύπρο και η δημιουργία σειράς από Τεχνικές Επιτροπές, επιτρέπουν την αξιοποίηση μιας δυνατότητας για να φέρουμε τους κύπριους πολίτες πιο κοντά και έτσι να καλλιεργήσουμε την πίστη ότι η επανένωση της πατρίδας μας είναι εφικτή. Τα τετελεσμένα και τα παράγωγα της εισβολής θα αρθούν μέσα από την επίλυση του κυπριακού και την ομαλοποίηση της ζωής των πολιτών της σε όλα τα επίπεδα».