Τουρκία: τρία γκάλοπ, ένα συμπέρασμα…
Συχνά οι αριθμοί στην πολιτική είναι σημαντικοί, είναι γνωστό ότι δεν αφορούν κάποια ακίνητη διαδικασία, δίνουν όμως τις βασικές κατευθύνσεις που «ψηφίζει» στιγμιαία ένα εκλογικό σώμα. Οι αριθμοί ενημερώνουν τις ηγεσίες και κινητοποιούν τις οργανωτικές δυνατότητες. Ουσιαστικά ουδείς μπορεί να τους αγνοήσει καθώς όλα τα κόμματα στην Τουρκία κάνουν σχεδιασμούς για τις δημοτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Μάρτιο. Τρεις δημοσκοπήσεις δείχνουν τις τάσεις στο εκλογικό σώμα. Η εφημερίδα «Σαμπάχ» στις 7 Νοεμβρίου κάνει λόγο για δύο γκάλοπ. Το πρώτο που διενήργησε η εταιρεία Konda μεταξύ 5 και 6 Οκτωβρίου, σε δείγμα 2,512 καταγράφονται οι εξής αριθμοί: Κόμμα Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΚΑΔ) 51.4%, Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, (ΡΛΚ), 22.9%, Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, ΚΕΔ, 14.2%, Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (ΚΕΔ) 7.3%. Η δεύτερη από την εταιρεία Pollmark μεταξύ 22-29 Οκτωβρίου σε δείγμα 3,102 , το ΚΑΔ λαμβάνει 50.24%, το ΡΛΚ 24.8%, το ΚΕΔ 12.7% και το ΚΕΔ 7.9%
Ένα τρίτο γκάλοπ δείχνει τάσεις και κριτικές ποροσεγγίσεις γύρω από το πακέτο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο Τ. Ερτογάν στις 30 Σεπτεμβρίου. Η «Χουρριέτ» στις 28 Οκτωβρίου δημοσίευσε γκάλοπ που οργάνωσε η εταιρεία «Μέτροπολλ» με 1200 πρόσωπα σε 31 επαρχίες. Το 48% θεωρεί το πακέτο «επαρκές», ενώ στους υποστηρικές των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΡΛΚ, ΚΕΔ, ΚΕΔ) το «ανεπαρκές» φτάνει στο 80%. Στα ειδικότερα σημεία οι αριθμοί διαφοροποιούνται:
Α. Το 58% θεωρεί θετικό το μέτρο της επιστροφής στα παλαιά ονόματα στις κουρδικές επαρχίες,
Β. Το 48% ψηφίζει το μέτρο της διδασκαλίας στην κουρδική στα ιδιωτικά σχολεία,
Γ. Το 76% υποστηρίζει την άρση της απαγόρευσης της μαντήλας στους δημόσιους χώρους,
Δ. Και, ένα εντυπωσιακό 53% αντιτίθεται στον τερματισμό του όρκου που δίνουν τα παιδιά στα σχολεία.
Δύο σημεία που αναμενόταν να περιληφθούν στο πακέτο αλλά τελικά αποσύρθηκαν έχουν σημαντική θετική απήχηση στην τουρκική κοινή γνώμη: η επίσημη αναγνώριση των χώρων λατρείας των Αλεβιτών και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το 63% υποστηρίζει το αίτημα της αλεβίτικης κοινότητας, ενώ το 54% ευνοεί την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Στο συνολικό ερώτημα «πώς πηγαίνει η χώρα» το 45% βλέπει τη χώρα να πηγαίνει «καλά»,το 40% να «χειροτερεύει». Οι δύο αυτοί αριθμοί καθώς και το σύνολο των δημοσκοπήσεων ευνούν το ΚΑΔ και τον Τ. Ερτογάν, καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης μένουν καθηλωμένες στα παλαιά ποσοστά τους και, κυρίως, κανένα κόμμα δεν εισπράττει τη φθορά από την άσκηση της εξουσίας ή τα λάθη της διακυβέρνησης του ΚΑΔ. Ένα, ιδιαιτέρως σπάνιο φαινόμενο, αν ρίξουμε μια ματιά στο τι γίνεται σε άλλες χώρες ή τι γινόταν στην παλαιότερη ιστορία της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό δίνει σαφές πλεονέκτημα στον Τ. Ερτογάν και το ΚΑΔ στις επερχόμενες εξελίξεις μέσα στο 2014 (δημοτικές εκλογές και εκλογή νέου προέδρου).