Τρία δείγματα, πλήν ένα

Έτσι πρέπει να λειτουργεί η ΕΕ και αυτό χρειάζεται να κάνει σε ένα πιο μεγάλο εύρος θεμάτων. Διαβάζω από το ΚΥΠΕ τα εξής: «Στις 19 Ιουλίου ο Μ. Σχοινάς, εκπρόσωπος τύπου του προέδρου Γιούνκερ δήλωσε με έμφαση ότι «η επιστροφή της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει το τέλος της διαδικασίας των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ, αποφεύγοντας να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου Ερντογάν σε τηλεοπτική εκπομπή χθες που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος συνέστησε ωστόσο υπομονή, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα, την οποία η Κομισιόν «παρακολουθεί συστηματικά», όπως είπε.

Έτσι πρέπει να λειτουργεί η ΕΕ στα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας. Διαβάζω από το «Βήμα» τα πιο κάτω: «η Γερμανία και η Γαλλία επιθυμούν να σφυρηλατήσουν μια στενότερη αμυντική συνεργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση, τονίζοντας πως το Λονδίνο «παρέλυε» τις πρωτοβουλίες γι’ αυτό στο παρελθόν, δήλωσε στις 26 Ιουλίου η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παρουσιάζοντας τη Λευκή Βίβλο για την πολιτική ασφάλειας της Γερμανίας, η φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να ηγηθούν των συζητήσεων με άλλες χώρες και να αξιολογήσουν τις διαθέσεις τους αναφορικά με κοινά σχέδια και τον μακροπρόθεσμο στόχο προς μια αμυντική ένωση. «Σας δηλώνω εκ πείρας πως στο παρελθόν η Βρετανία είχε αποσαφηνίσει πως δεν θα έκανε αυτά τα πράγματα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτό παρέλυε την Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής της ασφάλειας. Αυτό δεν μπορεί να σημαίνει πως η υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει ανενεργή, αλλά αντ’ αυτού χρειαζόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτά τα μείζονα ζητήματα».

Έτσι, όμως δεν πρέπει να λειτουργεί η ΕΕ, καθώς οι κανόνες χρειάζεται να τηρούνται, είτε αυτό αφορά μικρές χώρες (Πορτογαλία), είτε αφορά μεγάλες (Γαλλία). Οι αναβολές δεν δημιουργούν το πιο κατάλληλο περιβάλλον για να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της ευρωζώνης, γι’ αυτό οι εύκολες και συνεχείς αναβολές, χωρίς αποτελεσματικές δεσμεύσεις με σαφή χρονοδιαγράμματα από χώρες-μέλη, δεν βοηθούν την ευρωπαϊκή οικονομία. Μεταφέρω από σχετικό ρεπορτάζ στο «Βήμα»: «Μετά από απόφαση του Συμβουλίου στις 12 Ιουλίου 2016 σύμφωνα με την οποία η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν αποτελεσματικά μέτρα για να διορθώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα, η Κομισιόν προτείνει μια νέα πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής για τις δύο χώρες.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το Κολέγιο των Επιτρόπων επίσης συστήνει να ακυρωθεί το πρόστιμο και για τις δύο χώρες, μια πρόταση την οποία το Συμβούλιο θα χρειαστεί να εγκρίνει, τροποποιήσει ή απορρίψει. Το Συμβούλιο δεν δεσμεύεται από τη σύσταση της Κομισιόν αλλά μπορεί να αυξήσει το πρόστιμο μέχρι το 0,2% του ΑΕΠ σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε..

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ διαφώνησε με τη σχετική απόφαση λέγοντας ότι «είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν θα ληφθούν μέτρα μετά τη διαπίστωση ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν αποτελεσματική δράση για την εξυγίανση των προϋπολογισμών τους. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο το ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει, Ισπανία και Πορτογαλία κινδυνεύουν ακόμα».