βλάβη στο κράτος δικαίου

Η Πειθαρχική Επιτροπή της Αστυνομίας συζήτησε στη Λευκωσία στις 6 Απριλίου 2011 την υπόθεση των δέκα αστυνομικών που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό των φοιτητών Μάρκου Παπαγεωργίου και Γιάννη Νικολάου τον Δεκέμβριο του 2005 στη Λευκωσία. Στο τελικό της πόρισμα αθώωσε τους αστυνομικούς επιβάλλοντάς τους πρόστιμο έως και 800 ευρώ στον καθένα!

Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας που εκδίκασε την υπόθεση καταδίκασε 3 αστυνομικούς για 1 χρόνο φυλάκιση, 1 για 7 μήνες, 6 για 2 μήνες, όλους με τριετή αναστολή για το αδίκημα της «επίθεσης μετά πραγματικής σωματικής βλάβης». Οι ίδιοι αστυνομικοί στο πρώτο στάδιο των ανακρίσεων υποστήριξαν ότι δέχτηκαν επίθεση από τους Παπαγεωργίου και Νικολάου και μάλιστα προχώρησαν σε αγωγές ζητώντας αποζημιώσεις. Την εκδοχή της επίθεσης των δύο νεαρών κατά των αστυνομικών υιοθέτησε και η ηγεσία της αστυνομίας η οποία με σχετική ανακοίνωσή της στις 20 Δεκεμβρίου 2005 υποστήριζε ότι οι αστυνομικοί δέχθηκαν επίθεση από τους νεαρούς με γροθιές.

Είναι παρήγορο πως μετά την απόφαση της ΠΕΑ για το πρόστιμο των 800 ευρώ, ο Γενικός Εισαγγελέας Π. Κληρίδης δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ότι «μια τέτοια ποινή, ουσιαστικά αντί να τιμωρεί, επιβραβεύει την άσκηση βίας από την αστυνομία» (8 Απριλίου 2011).

Παρατηρήσεις ακολουθούν:

1. Η καθυστέρηση στην απονομή της διαιοσύνης. Έξι χρόνια είναι πολλά. Η έγκαιρη απονομή της βελτιώνει το επίπεδο του κράτους δικαίου.

2. Η ποινή των 800 ευρώ είναι «επιβράβευση» σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα. Είναι αρκετή η διαπίστωση;

3. Πώς και πότε θα αισθανθούν οι φοιτητές Παπαγεωργίου και Νικολάου ότι στην πατρίδα τους το κράτος δικαίου επιτέλεσε το καθήκον του; Δεν γνωρίζω αν διαμένουν πλέον στην Κύπρο, αφού σε κανένα στάδιο των τελευταίων γεγονότων δεν έχουν πάρει το λόγο…

4. Μια υπόθεση που προκάλεσε τη δικαιολογογημένη οργή της κοινής γνώμης, θα κλείσει με αυτό τον τρόπο; Νομίζω ότι θα είναι μια ήττα του κράτους δικαίου και μια σαφής περιφρόνηση του περί δικαίου αισθήματος.