2023, ο δύσκολος Φεβρουάριος

Κάθε μέρα «παίζουν» ονόματα για το 2023, υποψήφιοι πρόεδροι, τρέχουν, κούρσα, άλογα κλπ. Ονόματα διακινούνται, προστίθενται, διαγράφονται. Το σπορ έχει οπαδούς: τι έγραψε η εφημερίδα, ποιον προωθεί το ένα ή το άλλο κόμμα, πόσες συναντήσεις έκανε-κατά κανόνα πίσω από τις πόρτες. Λοιπόν, αυτό χρειαζόμαστε; Παράγοντες της ττόκκας και του παρασκηνίου ή υποψήφιους με δημόσιο πολιτικό λόγο, με απόψεις για την εξέλιξη της κοινωνίας μας;

Τρεις υποψήφιοι για το 2023, δύο στα δεξιά του φάσματος και ένας «οικουμενικός». Αρχή με το γκάλοπ της εφημερίδας «Καθημερινή:

  • «Βαθμός ικανοποίησης από την κυβέρνηση για διαφθορά -διαπλοκή»: το 90% απαντά λίγο ή καθόλου. Στη διαφθορά το συντριπτικό 74% των ερωτηθέντων δηλώνει «καθόλου ευχαριστημένο από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Αναστασιάδη». Επίσης «οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο κομμάτι των πολιτογραφήσεων συγκεντρώνουν το 76% της αρνητικής γνώμης και μόλις το 16% της θετικής».

Πηγή: https://www.kathimerini.com.cy/…/i-deyteri-anagnosi-tis…

Με βάση τις πιο πάνω «επιδόσεις», Νίκος Χριστοδουλίδης, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης θέλουν να τρέξουν στις προεδρικές του 2023. Ο ένας έχει ανακοινώσει, ο άλλος ετοιμάζεται. Ο τρίτος, ο διαπραγματευτης χωρίς διαπραγματεύσεις, Α.  Μαυρογιάννης,  δήλωσε στην «Καθημερινή» (6/2) «πως φαίνεται να περιλαμβάνομαι όντως στους εν δυνάμει υποψηφίους—δεν θα ήθελα να το αποκλείσω». Στην ερώτηση αν θα το σκέφτεται με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, απάντησε: «Θα πείραζε να ήμουν οικουμενικός ή ευρείας αποδοχής υποψήφιος;» Έτσι ακριβώς τα είπε!

Ο Ν. Χριστοδουλίδης ως ο υπεξ των κυρώσεων έρχεται να συμπληρώσει  τα απίστευτα. Ιδού η δήλωση Χριστοδουλίδη: «Είναι ξεκάθαρο, ότι οι κυρώσεις διασφαλίζουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ενισχύουν την διαπραγματευτική της ισχύ στο τραπέζι των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού» («ο Φιλελεύθερος», 3/1/2021).

Δεν είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό το σκηνικό; Το κυπριακό στα αζήτητα-καμμιά ανάληψη ευθύνης. Διεθνής διασυρμός του ονόματος της Κύπρου, συγκάλυψη του «χρυσού» κυκλώματος-καμμιά ανάληψη ευθύνης.

Οι γύρω μας εξελίξεις, ωστόσο, τρέχουν χωρίς την Κύπρο. Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρζογκ στα μέσα Μαρτίου πάει στην Τουρκία. Επ’ αυτού οι δηλώσεις Τ. Ερτογάν στις 26/1:

  • «Στην ατζέντα των συζητήσεων το κατά πόσο θα συνεργαστούν στον ενεργειακό τομέα οι δύο χώρες και κατά πόσο θα σχεδιάσουν αγωγό μέσω Τουρκίας. Στο παρελθόν συζητήσαμε το θέμα ενός αγωγού μεσω Τουρκίας».

Πιθανές λύσεις:

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο του Ισραήλ στη χώρα μας. Μπορούμε να οργανώσουμε κοινές προσπάθειες για την μεταφορά του στην Ευρώπη» (πηγή, «Χουρριέτ» ηλ. έκδοση).

Στα πιο πάνω, προστίθενται οι πληροφορίες πως η Αίγυπτος σε συνεννόηση με την Ελλάδα προωθούν τη μεταφορά ΦΑ από την Αίγυπτο μέσω Λιβύης στην Κρήτη.  Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η Κύπρος είναι εκτός των νέων ενεργειακών σχεδιασμών/Ισραήλ-Τουρκία, Αίγυπτος-Ελλάδα. Πώς η Κύπρος από χώρα με φιλοδοξίες να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή μπήκε στο περιθώριο;  Όλοι οι παίκτες έχουν κατανοήσει πως κανένα ενεργειακό project δεν θα γίνει με άλυτο το κυπριακό. Εφόσον είναι μέσα η Κύπρος, κάθε κίνηση ή συνέργεια σκοντάφτει και σβήνει. Οι χειρισμοί Αναστασιάδη/Χριστοδουλίδη  αφορούσαν τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το παιχνίδι των αγωγών. Η Τουρκία απάντησε παίζοντας τα δικά της χαρτιά: μπλόκαρε το σενάριο με τον Eastmed ριγάροντας την κυπριακό ΑΟΖ και παίζοντας το τουρκολιβυκο χαρτί δυτικότερα για να παρεμποδίσει την ελληνοαιγυπτιακή συνέργεια. Έρχονται οι ΗΠΑ να ξεμπλοκάρουν τα πράγματα: τέρμα ο Eastmed!

Η ελαφρότης του διδύμου Αναστασιάδη-Χριστοδουλίδη έχει σκληρό περιεχόμενο: ότι επεδίωκε για την Τουρκία, δυστυχώς, το κατάφερε για την Κύπρο! «Πέτυχε» τον αποκλεισμό της νήσου από τους νέους ενεργειακούς σχεδιασμούς! Κατάφερε να  κάψει και τους δύο «καταλύτες» για την πρόοδο: τον ενεργειακό τώρα και  τον ευρωπαϊκό χθες!

Όλα τα πιο πάνω μέρος συνιστούν τμήματα της ίδιας πραγματικότητας, αυτής που συνθέτει το σκηνικό «Προεδρικές 2023». Το σημερινό στρατηγικό αδιέξοδο, η θέση της χώρας στον κόσμο, η ανάπτυξη και οι ανισότητες, οι περιπέτειες, οι αστοχίες, συνιστούν την «μαγιά» που καλλιεργεί την κριτική ικανότητα των κυπρίων και μπορεί να κινήσει την προοδευτική μας εξέλιξη.

Κάθε υποψήφιος για το 2023 είναι φορέας ιδεών, άρα ο πολίτης δικαιούται να γνωρίζει βασικές πτυχές της σκέψης του, πριν να εμφανιστεί στην ανοικτή αρένα,

  • να γνωρίζει ο πολίτης τι προτείνει για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά,
  • να αναπτύξει ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση του διαλόγου στο κυπριακό (50%) και τι θέσεις έχει για τις ευρωτουρκικές σχέσεις- το άλλο 50%,
  • αν προετοιμάστηκε πάνω σε ένα σχέδιο για την πράσινη ενέργεια,
  • αν δίνει σημασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης,
  • αν είναι έτοιμος να διορίσει υπουργό παιδείας μόνος του,
  • αν μπορεί να αντισταθεί στη δημαγωγία και το λαϊκισμό
  • αν μπορεί να δώσει μια ελπίδα στην κοινωνία μας.
  • Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη αφήνει πίσω της αμέτρητα λάθη στο κυπριακό, στα ενεργειακά, την παιδεία με τους «προδρομικούς» ορίζοντες, τον μικροκομματισμό με την κατάληψη του κράτους. Η οπισθοδρομική κομπανία του γέμισε τον τόπο με ψευδείς ειδήσεις, μισαλλοδοξία και διαιρέσεις.

Το 2023 προσφέρει μιαν ευκαιρία για να ξαναδούμε τα πράγματα με άλλο φακό. Ο επόμενος πρόεδρος θα συναντήσει τεράστιες δυσκολίες για να στήσει πράγματα από την αρχή. Η εμπειρία μας από περασμένες εκλογικές αναμετρήσεις είναι γνωστή: κάθε  υποψήφιος που επένδυε στην αμετροέπεια και στην δημαγωγία (κατά κανόνα) κέρδιζε. Αλλά ιδού τα αποτελέσματα!

Λάρκος Λάρκου