Άγνοούμενο αδιέξοδο…

Η εξέλιξη είναι απροσδόκητη και στην πράξη δείχνει πώς ακόμα και στα αυτονόητα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να τα ξεπερνούμε. Η διαμάχη ανάμεσα στην Επιτροπή για του Αγνοούμενους (ΕΠ.Α) και το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), οδήγησε στην αδυναμία λειτουργίας της διαδικασίας για ταυτοποίηση λειψάνων για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας. Τι είναι πίσω από τη διαμάχη; Ως συνήθως το επιμέρους -ποιος από τους δύο φορείς θα έχει τον τελικό λόγο στη διαδικασία! Είναι αυταπόδεικτο ότι κανέναν δεν ενδιαφέρει το σημείο τριβής -όλοι ζητούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα, γρήγορο αποτέλεσμα και όχι επιμέρους διαμάχες για το ασήμαντο.

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για κήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για ανεύρεση νέου εργαστηρίου, κάτι που οδήγησε σε πραγματικό πάγωμα της διαδικασίας από τον περασμένο Οκτώβριο. Όλες οι προσπάθειες για να εξευρεθεί λύση στην διαμάχη δεν έχουν καρποφορήσει, και έτσι, σύμφωνα με τη δήλωση του Κριστόφ Γκιρότ, μέλους της ΕΠ.Α «η διαδικασία ταυτοποίησης έχει επιβραδυνθεί αποφασιστικά» (The Cyprus Weekly, 9-3-2012). Η έως τώρα προσπάθεια –σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η ίδια εφημερίδα- έχει φέρει ουσιώδη αποτελέσματα: 316 ταυτοποιήσεις σε σύνολο 1468 ε/κ και 494 τ/κ αγνοουμένων.

Κυρίως ο ΟΗΕ και η ΕΕ στηρίζουν οικονομικά την όλη διαδικασία και η επιλογή τους συνιστά μια πολιτική πράξη υψηλής σπουδαιότητας για το μέλλον της Κύπρου. Ασφαλώς το αδιέξοδο σημαίνει κάτι για όσους στο εξωτερικό την στηρίζουν-ίσως ένα μήνυμα αδιαφορίας. Μπορεί να γίνει μια καλύτερη εκτίμηση της πρωτοβουλίας αυτής γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πιο ευαίσθητη πτυχή της κυπριακής ιστορίας των τελευταίων δεκαετιών, όσο αυτή, και με ατυχείς χειρισμούς, γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη. Η διαδικασία καθυστερεί, οι συγγενείς των αγνοουμένων περιμένουν απαντήσεις και η Κύπρος πλήττεται στο διεθνή χώρο ως μια χώρα που δεν έχει κατάφερε να βρει λύσεις ακόμα και στην πιο τραγική της πτυχή. Οι προσπάθειες για μεσολάβηση απέτυχαν. Σήμερα μένει η απορία: πώς δεν μπόρεσαν να κάνουν κάποια βήματα συνεννόησης;