Άκου δολοφόνε…

Διαβάζω στο αθηναϊκό «Βήμα»: «Ο Μπρένταν Κοξ εξέδωσε μια αξιοπρεπή δήλωση, μετά την δολοφονία της γυναίκας του Τζο Κοξ, λέγοντας ότι ο ίδιος και τα δύο μικρά παιδιά του ζευγαριού αντιμετωπίζουν «την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή. Πιο δύσκολο, πιο επώδυνο, λιγότερο χαρούμενο, λιγότερο γεμάτο από αγάπη».

Η Τζο Κοξ ήταν ένα ανερχόμενο αστέρι του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας. Εθεωρείτο ευρέως ως μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες νέες πολιτικούς από τους βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2015. Θα γινόταν 42 ετών την Τετάρτη….

Ο Μαξ Λώσον δήλωσε: «η Τζο ήταν μια λαμπρή, αφοσιωμένη ακτιβίστρια για την κοινωνική δικαιοσύνη με ανεξάντλητη ενέργεια και ευγένεια». Η Κοξ είχε αγωνιστεί σκληρά στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, εν όψει του δημοψηφίσματος για το Brexit. Εγραψε πρόσφατα ένα κοινό άρθρο με τον επίσης νεοεκλεγέντα βουλευτή Νιλ Κόϊλ κατηγορώντας τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ότι επιδεικνύει «αδύναμη ηγεσία, κακή κρίση και μια λανθασμένη αίσθηση των προτεραιοτήτων» (το «Βήμα», 19/6)

Διαβάζω στον «Φιλελεύθερο»: «Στο δικαστήριο οδηγήθηκε ο Τόμας Μέιρ, ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ. Ερωτηθείς από τους δικαστές ποιο είναι το όνομά του, εκείνος απάντησε: «Το όνομά μου είναι θάνατος στους προδότες, ελευθερία για τη Βρετανία». Οι Αρχές άσκησαν κατά του Μέιρ δίωξη για ανθρωποκτονία. Η αστυνομία εκτιμά ότι η επίθεση ήταν «στοχευμένη». Αυτόπτες μάρτυρες σημειώνουν ότι όταν ο άνδρας επιτέθηκε στη βουλευτή, φώναξε δύο φορές «Πρώτα η Βρετανία!». Στο σπίτι του δράστη της δολοφονικής επίθεσης βρέθηκαν ναζιστικά σύμβολα και βιβλία της Ακροδεξιάς, ανάμεσά τους και ένας οδηγός για το πώς να κατασκευάσει κανείς ένα αυτοσχέδιο πιστόλι. Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μέιρ συνδεόταν τόσο με νεοναζιστική οργάνωση στις ΗΠΑ, όσο και με ακροδεξιά οργάνωση στη Βρετανία που τάσσεται υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση» («ο Φιλελεύθερος», 19/6)

Άκου δολοφόνε! Η ενέργειά σου δείχνει το βάθος της ψυχής σου. Διχασμός, μανιχαϊσμός, φανατισμός. Αποφάσισες να σκοτώσεις! Θάνατος γιατί (η Κοξ) πιστεύει σε κάτι άλλο, σε κάτι που εσύ δεν συμφωνείς!

Άκου δολοφόνε! Το μίσος, η επίθεση, ο σκοταδισμός, δεν λύνει κανένα προβλημα! Ποιο είναι το θέμα αν δεν συμφωνείτε; Κανένα! Ο πλουραλισμός είναι πλούτος για μια κοινωνία. Εσύ, όμως, αυτό το θεωρείς «προδοσία», γι’ αυτό «θάνατος στους προδότες»! Τόσο απλό, απαγορεύεις πρώτα την άποψη, μετά απαγορεύσεις στην Κοξ να ζει!

Άκου δολοφόνε! Στο σπίτι σου η αστυνομία βρήκε ναζιστικά σύμβολα, βιβλία της ακροδεξιάς και ένα οδηγό για το πώς να κατασκευάσεις ένα αυτοσχέδιο πιστόλι. Αυτός είναι ο δικός σου κόσμος. Η απειλή, ο ναζισμός, το πιστόλι. Γι’ αυτό μισείς ότι δεν σε εκφράζει. Μισείς τα επιχειρήματα, την πειθώ, το διάλογο, την πιοικιλία των απόψεων! Γι’ αυτό δεν σε εκφράζει η κουλτούρα της Τζο Κοξ. Δεν πήγες στην εκδήλωση που ήταν ομιλήτρια για να συζητήσεις, να ερωτήσεις, και (τελικά) να διαφωνήσεις. Πήγες εκεί για να σκοτώσεις!

Άκου δολοφόνε! Φωνάζεις «πρώτα η Βρετανία», γιατί αυτό κάνει κάθε αφοσιωμένος, τυφλός, αντιευρωπαϊστής! Μισείς την ΕΕ, γιατί, παρά τα κενά της, προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς, μισείς την ΕΕ γιατί, παρά τις καθυστερήσεις και τα κενά, προωθεί την αλληλεγγύη ανάμεσα σε μια ενότητα από λαούς και πολίτες!

Άκου δολοφόνε! Εσύ και η Κοξ εκφράζεται δύο διαφορετικούς κόσμους. Αυτούς που κάθε πολίτης χρειάζεται να σκεφτεί, να προβληματιστεί, να θέσει ερωτήματα. Σκοταδισμός ή ανοχή; Φανατισμός ή πλουραλισμός; Ήπιοι τόνοι ή εντάσεις και επιθέσεις; Ψευδή επιχειρήματα ή ρεαλιστική ανάγνωση της πραγματικότητας; Φανατισμός γεμάτος από παραπληροφόρηση ή ορθολογισμός και κριτικές αξιολογήσεις;

Άκου δολοφόνε! Στη διαδρομή του χρόνου η Κοξ θα μείνει ως ένα σύμβολο ενός ανανεωμένου ανθρωπισμού με επίκεντρο την ολοένα και περισσότερη ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ! Εσύ, θα μείνεις στη διαδρομή του χρόνου ένας ακόμα Μπρέιβικ, («θα πολεμώ για τον ναζισμό μέχρι να πεθάνω»), ένας ακόμα Γιγκάλ Αμίρ («σκότωσα τον Ράμπιν για να μην δώσει τη χώρα μου στους Άραβες»), ένας ακόμα Μιχαΐλο Μιχαΐλοβιτς, (σκότωσε την Άννα Λιντ στη Στοκχόλμη, αλλά «δεν το είχα προσχεδιάσει»).

Άκου δολοφόνε! Στο παιχνίδι της ζωής, η Κοξ θα παραμένει ένα ζωντανό παράδειγμα, ένα πρότυπο για την ανοικτή δράση, την ανεκτική στη διαφορετικότητα κοινωνία. Εσύ, ένα σκοταδιστικό παράδειγμα για όσα δεν πρέπει να είμαστε, στη Βρετανία, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο!