Ανασχηματισμός στην “κίτρινη κάρτα”

Στις 29 Μαρτίου 2009 το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τ. Ερτογάν είχε μείωση της εκλογικής του επιρροής. Από το 47% στις βουλευτικές εκλογές του 2007 έπεσε στο 39.5% στις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Ο Τ. Ερτογάν εξέλαβε το 39.5% ως μήνυμα δυσαρέσκειας για ορισμένες πλευρές της πολιτικής του. Έτσι την 1η Μαίου προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του. Ο πιο στενός σύμβουλος του Τ. Ερντογάν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο έως τώρα ΥΠΕΞ Α. Μπαμπατζιάν μετακινήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με ευθύνη στην εποπτεία των Οικονομικών.

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδιαφέρουσα τόσο ως προς το χρονικό σημείο που καταγράφεται, όσο και ως προς το γενικότερο συμβολισμό της. Χρονικά σημαίνει ότι επιχειρεί μέσα σε λίγο διάστημα να «ακυρώσει» την κίτρινα κάρτα της 29ς Μαρτίου, ενώ συμβολίζει μια επίδειξη ισχύος έναντι παντός άλλου κέντρου εξουσίας στη χώρα του. Ο Α. Νταβούτογλου θεωρείται ως ο αρχιτέκτονας των διπλωματικών ανοιγμάτων της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή, την Αρμενία και τον Καύκασο. Υποστηρίζει τη θέση της πλήρους ένταξης στην ΕΕ («τίποτα λιγότερο από αυτό», δήλωσε). Η κίνηση αυτή του Ερτογάν ενισχύει τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας από το πρωθυπουργικό μέγαρο και μειώνει τις επιρροές της γραφειοκρατίας στο ΥΠΕΞ που παραδοσιακά αποτελεί έναν παράγοντα ισχύος στη λήψη των τελικών αποφάσεων. Ασφαλώς άλλο είναι να συμβουλεύεις και άλλο να ασκείς πραγματική πολιτική. Εδώ θα κριθεί ο ακαδημαϊκός Α. Νταβούτογλου που αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στην πραγματική πολιτική. Ως ο μόνος μη κοινοβουλευτικός υπουργός στην κυβέρνηση Ερτογάν αναλαμβάνει ένα ρίσκο, με την αυτοπεποίθηση που του παρέχει η πλήρης στήριξη από τον Τ. Ερτογάν. Η αναβάθμιση του Α. Μπαμπατζιάν συνδέεται με τις προσπάθειες Ερτογάν να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία από τη διεθνή οικονομική κρίση και τη θέληση Ερτογάν να αξιοποιήσει στα ζητήματα της οικονομίας τις διεθνείς διασυνδέσεις που απέκτησε ο Μπαμπατζιάν ως ΥΠΕΞ.

Η κίτρινη κάρτα της 29ης Μαρτίου έφερε τις αλλαγές της 1ης Μαίου. Νταβούτογλου και Μπαμπατζιάν αποτελούν τα ισχυρά χαρτιά του Ερτογάν για ανάκαμψη της επιρροής του ΑΚΠ. Ωστόσο, κάθε πολιτική κίνηση κρίνεται εκ του αποτελέσματος και όπως είναι αναμενόμενο και ο ανασχηματισμός θα κριθεί με έργα αφού περάσει κάποιο χρονικό διάστημα και οι τούρκοι πολίτες σκεφθούν τα δείγματα γραφής που θα δώσουν οι νέες επιλογές του Τ. Ερτογάν.