ΑΟΖ, Τοτάλ και “ουδέποτε”

Δεν καταλαβαίνω αν πατούμε σε στέρεο έδαφος ή αν μιλούμε μόνο με τον εαυτό μας. Δηλώσεις από τον Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη στη Λάρνακα στις 31 Ιανουαρίου: «Ουδέποτε θέτουμε το Κυπριακό ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς. Είμαστε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ». Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ «ερωτηθείς κατά πόσον στις συζητήσεις που γίνονται για επίλυση του κυπριακού προβλήματος έχει τεθεί το θέμα του φυσικού αερίου, ο Υπουργός απάντησε ότι «ουδέποτε θέτουμε το Κυπριακό ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς και αυτό φαίνεται από όλες μας τις αποφάσεις».

Αναφορικά με το θέμα των γεωτρήσεων για το φυσικό αέριο είπε πως «αυτή τη στιγμή γίνεται ο προγραμματισμός για την πρώτη γεώτρηση εντός του έτους, που θα γίνει στο τεμάχιο 11 από την εταιρεία ΤΟΤΑL, ενώ αναμένουμε να πάρουμε και τον προγραμματισμό από την ΕΝΙ για τα ήδη αδειοδοτημένα τεμάχια. Ταυτόχρονα, είμαστε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον τρίτο γύρο αδειοδότησης που από εκεί θα προκύψουν και οι ημερομηνίες γεωτρήσεων για τα τεμάχια τα οποία είναι σήμερα υπό αδειοδότηση». Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η γεώτρηση της ΤΟΤΑL θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του χρόνου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «αυτό θα φανεί. Εχουμε κάποια προφορική ενημέρωση, αλλά έχω ζητήσει γραπτώς».

Τρία ζητήματα που προκύπτουν από τις δηλώσεις Λακκοτρύπη.

Πρώτο,

Αφού «ουδέποτε θέτουμε το Κυπριακό ως προϋπόθεση για να προχωρήσουμε με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς», μήπως το κάνουν άλλοι; Ας πούμε, οι μεγάλες εταιρείες που «αναμένουμε να πάρουμε και τον προγραμματισμό από την ΕΝΙ για τα ήδη αδειοδοτημένα τεμάχια», προτιμούν μια κατάσταση όπως είναι η σημερινή ή κάτι διαφορετικό; Προτιμούν μια ασφαλή Κύπρο με λυμένο τον κυπριακό ή μια περιοχή ασταθή, αβέβαιη, ή και επικίνδυνη για τις τεράστιες επενδύσεις σε χρήματα και ανθρώπινη γνώση;

Δεύτερο,

Πράγματι προχωρούν οι εταιρείες, αλλά μήπως θα προχωρούσαν με γρηγορότερους ρυθμούς αν δεν ήταν το κυπριακό στη σημερινή του κατάσταση; Οι εταιρείες αναμφίβολα προσέχουν κάθε κίνησή τους, αναλύουν τα γεωπολιτικά και ενεργειακά δεδομένα και ύστερα λαμβάνουν αποφάσεις για το ρυθμό και την ένταση της υλοποίησης μιας επένδυσης. Αυτό κάνει ακόμα και ένας μικροεπενδυτής σε οποιοδήποτε μέρος της Κύπρου, πόσο μάλλον αν οι επενδύσεις στοιχίζουν μερικά δις ευρώ και διασυνδέονται με παλιές πολιτικές διενέξεις. Όπως για παράδειγμα, η Κύπρος με την τουρκική εισβολή και την αδυναμία της να ασκήσει έλεγχο σε μεγάλο μέρος της επικράτειάς και της θαλάσσιας κυριαρχίας της ή η Ελλάδα σε σχέση με τις εντάσεις στις σχέσεις της με την Τουρκία στο Αιγαίο, ή η κατάσταση στις σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου εξαιτίας της νομικής διαμάχης μεταξύ τους γιατί η Αίγυπτος αδυνατεί να πληρώσει το χρέος της στο Τελ-Αβίβ.

Τρίτο, αυτή η κοινή γνώμη δεν αξίζει μιας καλύτερης ενημέρωσης; Μιας καλύτερης και πιο ειλικρινούς κατατόπισης; Μια κοινή γνώμη που γνωρίζει τα βασικά, κατανοεί τις δυσκολίες και έχει μια σαφή εικόνα της εξέλιξης μιας σημαντικής υπόθεσης όπως είναι η μεγάλη προσπάθεια για την επιτυχή μετάβαση της Κύπρου στην εποχή του φυσικού αερίου. Δεν ωφελεί κανέναν η τάση να διαγράφουμε τα πραγματικά δεδομένα και να αποφεύγουνε να μιλούμε επί αυτών.

Το κρίσιμο θέμα έχει σαφείς διαστάσεις: η επίλυση του κυπριακού διευκολύνει τη μετάβαση στον κόσμο του φυσικού αερίου, η μη λύση δυσκολεύει ή και παρατείνει το χρόνο αυτής της μετάβασης. Γι’ αυτό βλέπουμε  απαντήσεις αυτού του τύπου: «κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η γεώτρηση της ΤΟΤΑL θα γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου του χρόνου, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως «αυτό θα φανεί. Εχουμε κάποια προφορική ενημέρωση, αλλά έχω ζητήσει γραπτώς». Μήπως το πρώτο εξάμηνο του 2017 συνδέεται με μια πολιτική αναμονής από την ΤΟΤΑL, ώστε να έχει μια καθαρή εικόνα σχετικά με τις πιθανότητες επίλυσης του κυπριακού και έτσι να καταλήξει στον ρυθμό υλοποίησης των αποφάσεών της;

Λάρκος Λάρκου