Απο Πιαλέ Πασιά σε Τ. Μητσόπουλου

Η πρόταση για μετονομασία της Οδού Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα σε όδο Τάσου Μητσόπουλου πήρε τη μορφή μιας ανταλλαγής θέσεων ανάμεσα στο Δήμο Λάρνακας και το ΥΠΕΣ. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Χαραυγή» στις 5 Μαρτίου ο Υπουργός Εσωτερικών Σ. Χάσικος, χαρακτήρισε «απαράδεκτη την απόφαση του δημάρχου Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, να μετονομαστεί τμήμα της λεωφόρου Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα σε λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου» εις μνήμη του πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ Λάρνακας και πρώην υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων και Άμυνας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «ο δήμαρχος Λάρνακας ζήτησε τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών για την απόφαση αυτή, ωστόσο ο Σ. Χάσικος απάντησε αρνητικά υπενθυμίζοντας στον δήμαρχο Λάρνακας την πολιτική πτυχή του θέματος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Υπουργός Εσωτερικών απέστειλε απαντητική επιστολή στον δήμαρχο Λάρνακας επισημαίνοντάς του ότι η αποδοχή της μετονομασίας της λεωφόρου Πιαλέ Πασά, έρχεται σε κάθετη αντίθεση και αντίφαση με την πάγια θέση ότι η αλλαγή των τοπωνυμίων στα κατεχόμενα είναι απαράδεκτη. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει στην επιστολή του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών εκ μέρους του Υπουργού, θα ήταν ανακόλουθο να συναινέσει ο Υπουργός Εσωτερικών σε τέτοια αλλαγή εντός της τουρκοκυπριακής συνοικίας της Σκάλας την οποία διέρχεται η λεωφόρος Πιαλέ Πασά. Ο Σ. Χάσικος ξεκαθαρίζει ότι για την ονομασία και κατ’ επέκταση τη μετονομασία οδών, δεν απαιτείται σύμφωνος γνώμη του Υπουργού με βάση τον Περί Δήμων Νόμο. Παρόλα ταύτα και με δεδομένη την αναγνώριση της μεγάλης συνεισφοράς του αείμνηστου Τάσου Μητσόπουλου στην πόλη και επαρχία Λάρνακας και ευρύτερα στη Δημοκρατία, ο Σ. Χάσικος εισηγείται την επανεξέταση της απόφασης του δημάρχου Λάρνακας και τη μετονομασία άλλου δρόμου, εκτός της τουρκοκυπριακής συνοικίας της Σκάλας».

Η οριστική απόφαση του Δήμου Λάρνακας αφορά το τμήμα της παραλιακής οδού Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα, από το πάρκο Ταπά Χανά μέχρι τη λεωφόρο Αρτέμιδος (δρόμος αεροδρομίου), το οποίο θα μετονομαστεί σε οδό Τάσου Μητσόπουλου. Τα εγκαίνια μετονομασίας του δρόμου τελούνται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη στις 22 Μαρτίου, μετά το πρώτο ετήσιο μνημόσυνο του Τάσου Μητσόπουλου.

Το θέμα της μετονομασίας μιας οδού όπως αυτή που συνδέεται με την Πιαλέ Πασιά δεν πήρε στο δημόσιο διάλογο τη θέση που χρειαζόταν να λάβει. Μάλλον έμεινε στο περιθώριο, ενώ το θέμα είναι ιδιαίτερης σημασίας. Στη δική μου κρίση οι ονομασίες δρόμων συνδέονται με την διαδρομή μιας ονομασίας, τη δημόσια αξιολόγησή της, την ευρύτητα της αποδοχή τους, τη συμβολή τους στη δημιουργία της ταυτότητας μιας πόλης. Για λόγους που δεν είναι κατανοητοί σε μένα, η Πιαλέ Πασιά έγινε τμήμα της ταυτότητας της Λάρνακας, με ευρύτατη αναγνωρισιμότητα στην κοινή γνώμη, μέσα στα χρόνια καταγράφηκε ως μέρος της διαδρομής της. Συνεπώς δεν χρειαζόταν και δεν χρειάζεται καμία αλλαγή στην ονομασία της. Το ζήτημα που εγείρει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το δεύτερο σημαντικό, συνεπώς και οι δύο λόγοι μαζί (μέρος της ταυτότητας της πόλης, αντίφαση σε σχέση με την αλλαγή των τοπωνυμίων στα κατεχόμενα) λένε ότι η αλλαγή στην ονομασία που αποφάσισε ο Δήμος Λάρνακας είναι λανθασμένη. Αυτό δεν έχει να κάνει με τη θέληση του Δήμου Λάρνακας να τιμήσει τον Τ. Μητσόπουλο, καθώς εναλλακτικές λύσεις διαθέτει η πόλη της Λάρνακας. Δεν γνωρίζω γιατί ο Δήμος εισάκουσε την εισήγηση ενός επιστολογράφου. Βεβιασμένη κίνηση ή έλλειψη βάθους σε μια ανάλυση/απόφαση;