Απο το ΧΑΚ στην ανάπτυξη

Η ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών Κ. Καζαμία ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ (Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου) κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Θεωρώ ότι με αφορμή την εξέλιξη αυτή είναι καιρός να αναπτυχθεί ένας δημόσιος διάλογος γύρω από τις μορφές και τους τρόπους της ανάπτυξης στη εποχή της οικονομικής κρίσης. Η Βουλή έχει ψηφίσει το οικονομικό πακέτο που προώθησε η κυβέρνηση με στόχο την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης. Η απόφαση της κυβέρνησης και της βουλής ήταν σωστή γιατί η σταθεροποίηση της οικονομίας ήταν το επείγον αίτημα.

Τώρα χρειάζεται να ακολουθήσει το πιο απαιτητικό: η ανάπτυξη. Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανάπτυξη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, απαιτεί χρόνο, σχέδιο, δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος, επενδύσεις.  Ωστόσο, είναι το πιο σοβαρό κομμάτι της οικονομικής πολιτικής στην σημερινή εποχή γιατί είναι η μόνη διέξοδος που δίνει μακροχρόνιες λύσεις, θέσεις εργασίας, μεγάλωμα της πίτας, δυνατότητες για άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Θεωρώ ότι είναι πολιτικά χρήσιμο η εισαγωγή στη δημόσια ατζέντα της πολιτική της μερικής μετοχοποίησης ημικρατικών οργανισμών με το δημόσιο να ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο. Αυτή η πολιτική στις σημερινές συνθήκες προσφέρει νέες δυνατότητες αύξησης του κεφαλαίου και παρέχει νέες δυνατότητες επενδύσεων προς όφελος τόσο του κοινωνικού συνόλου όσο και των εργαζομένων σε ένα ημικρατικό οργανισμό. Το πάγια ή κεφαλαιουχικά κέρδη ημικρατικών οργανισμών αποτελούν εθνικό πλούτο και η αξιοποίηση αυτού του τεράστιου κεφαλαίου μπορεί να δώσει ώθηση σε νέες επενδύσεις.

Σήμερα χρειάζεται μια «επιθετική» πολιτική στο χώρο της ανάπτυξης. Απαιτείται ένα σχέδιο που να καλύπτει όλους τους τομείς της αναπτυξιακής διαδικασίας. Αλλά με αφορμή την αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ η δημόσια συζήτηση μπορεί να διαμορφώσει το πιο κατάλληλο σχέδιο για τις κυπριακές συνθήκες. Η μετοχοποίηση –στο δικό της επίπεδο- συνιστά μια ρεαλιστική απάντηση στην ανάγκη για νέες πολιτικές ανάπτυξης. Οι ισχυροί οργανισμοί μπορεί να γίνουν ακόμα πιο ισχυροί,  να μπουν στα μεγάλα χρηματιστήρια, να αντλήσουν κεφάλαια, να αποκτήσουν περισσότερη οικονομική επιφάνεια και ταυτόχρονα περισσότερη διαφάνεια, να αξιοποιήσουν ιδέες από την ανοικτή αγορά και να αναπτύξουν νέες δραστηριότητές.