Απο το παραβάν στο αεροδρόμιο…

Η Τουρκία επέλεξε να ανακηρύξει «κράτος» το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρουτο 1983. Η κίνηση ήταν λανθασμένη, και όπως είναι τοις πάσι γνωστόν, η Τουρκία δεν πέτυχε τους στόχους που έθεσε καθώς ουδείς το έχει αναγνωρίσει. Για πολλά χρόνα το ψευδοκράτος ζούσε πίσω από το παραβάν, κανένας ξένος ηγέτης δεν το επισκεπτόταν και ουδείς δεχόταν τον Ρ. Ντενκτάς σε οποιοδήποτε επίσημο επίπεδο. Ακόμα και μια συνάντησή του στη Ρώμη με εκπροσώπους του ιταλικού ΥΠΕΞ έγινε στο ουδέτερο χώρο για να μην δοθεί καμμία εγκυρότητα στη συνάντηση. Το ψευδοκράτος ήταν πράγματι ένα «μόρφωμα», εσωτερικά καταπιεστικό και εξωτερικά πολιτικά και νομικά ανύπαρκτο.

Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το μόρφωμα άλλαξε κατεύθυνση. Σήμερα ο Έρογλου ή χθες ο Ταλάτ ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες, στην Ουάσιγκτον, στη Στοκχόλμη, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο κλπ. Συναντούν προέδρους, υπουργούς, ευρωπαίους αξιωματούχους.  Σήμερα ο Κανονισμός για το Εμπόριο στην Πράσινη Γραμμή δείχνει απευθείας νομιμοποίηση μιας διαφορετικής κατάστασης πραγμάτων σε σχέση με πριν.

Σήμερα οι τουρίστες πάνε και έρχονται από το αεροδρόμιο της Λάρνακας στα κατεχόμενα. Σήμερα το αεροδρόμιο της Τύμπου λειτουργεί διαφορετικά αφού χρησιμοποιείται τόσο από ε/κ όσο και από ξένους τουρίστες. Δικαστήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας απάλλαξε ε/κ των κατηγοριών που του προσήψε η κυπριακή αστυνομία για χρήση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου…

Σήμερα οι τ/κ χρησιμοποιούν τις ε/κ περιουσίες στην κατεχόμενη Κύπρο και ταυτόχρονα εργάζονται στις περιοχές που ελέγχει η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, χρησιμοποιούν τα κρατικά νοσοκομεία χωρίς να καταβάλλουν ένα ελάχιστο ποσό, πωλούν περιουσίες τους στις ελεύθερες περιοχές και πράγματι δικαιώνεται η ρήση του Τ. Παπαδόπουλου  οι τ/κ καθίστανται «αφέντες στο βορρά και συνέταιροι στο νότο». Με μια διαφορά: η επιτυχία αυτή των τ/κ δεν οφειλόταν στην πολιτική τους οξυδέρκεια αλλά ήταν ενα δώρο που έλαβαν στο πιάτο από τις εραστεχνικούς χειρισμούς μέρους της ε/κ πολιτικής ελίτ και πιο ειδικά του Τ. Παπαδόπουλου. Κάτω από ηχηρές διακηρύξεις το «μόρφωμα» άλλαξε επίπεδο, γεγογός που δεν το προέβλεψε ούτε  ο ίδιος ο Ρ. Ντενκτάς. Συνεπώς όσοι μιλούν καθημερινά για «μόρφωμα», ας έχουν υπόψη τους ότι για πολύ συγκεκριμένους λόγους το ψευδοκράτος απέκτησε μερική βελτίωση της θέσης του μετά από τυφλές επιλογές και περιθωριακές κινήσεις που επέλεξε ένα μέρος της ε/κ ηγεσιας.