Απόδραση και ευθύνες

Ο πιο διάσημος κύπριος κακοποιός, ο Α. Κίτας, (γνωστός και ως Αλ Καπόνε)  κάτω από μάλλον περίεργες συνθήκες  οδηγήθηκε από τις Κεντρικές Φυλακές όπου εκτίει ποινή ισόβιας φυλάκισης για το φόνο δύο γυναικών στο Απολλώνειο Νοσοκομείο. Επί έξι μήνες βρισκόταν σε θάλαμο του ιδιωτικού νοσοκομείου και από εκεί βρέθηκε στο κέντρο της Λευκωσίας στην οδό Στασικράτους να ανταλλάσσει πυροβολισμούς με περιπολικό της αστυνομίας!. Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις προκύπτει ότι οι δύο δεσμοφύλακες που τον φρουρούσαν είχαν και οι δύο (!) αποκοιμηθεί, ο ίδιος ο κακοποιός κατάφερε να διαφύγει και πιθανόν (σύμφωνα με την Kipris) να βρίσκεται στα κατεχόμενα.

Αυτό το περιστατικό έχει διπλή πτυχή: η πρώτη συνδέεται με την αστυνομική διερεύνηση της υπόθεσης και η δεύτερη με το ζήτημα της αναζήτησης της πολιτικής ευθύνης γύρω από την υπόθεση. Ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Χρυσοστομίδης υπέβαλε τηλεφωνικά την παραίτησή στον πρόεδρο, ο οποίος δεν την αποδέχθηκε, αλλά αφού υπεβλήθη και δεύτερη φορά την έκανε αποδεκτή. Έστω και έτσι ήταν μια σωστή κίνηση. Η πράξη της υποβολής παραίτησης από τον Κ. Χρυσοστομίδη συνδέεται με ένα μήνυμα επίδειξης ευαισθησίας απέναντι στον πολίτη: ασκώ κάποια καθήκοντα, εποπτεύω αυτό ή εκείνο το τμήμα της διοίκησης και κάθε πρόοδος ή κάθε αποτυχία, αντανακλά στο πρόσωπο του πολιτικού τους προϊσταμένου.

Η συνέχεια, ωστόσο, αποκαλύπτει απίστευτα «πράματα και θαύματα». Ο ισοβίτης φαίνεται ότι απέκτησε τους τελευταίους μήνες κανονικό διαβατήριο, και αυτό δείχνει ένα εκτεταμένο κύκλωμα διαφθοράς που δρούσε σε διάφορα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού αφού ως γνωστόν τα διαβατήρια εκδίδει η επαρχιακή διοίκηση, στην περίπτωση «Αλ Καπόνε» εκείνη της Λευκωσίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε ποινικούς ανακριτές και ο Γενικός Εισαγγελέας ανέλαβε την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Αυτή η εξέλιξη είναι η καλύτερη δυνατή και η κοινή γνώμη αναμένει γρήγορες και πλήρεις αποφάσεις σε όλο το φάσμα της αλυσίδας των λαθών ή των παραλήψεων που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή γελοιοποίηση του κράτους σε όλες τις βαθμίδες του. Σήμερα δικαίως το θέμα παραμένει στην πρώτη σελίδα της επικαιρότητας. Η κοινή γνώμη παρακολουθεί έκπληκτη τα διαδραματιζόμενα. Γι’ αυτό και θέτει ερωτήματα και ζητά πλήρεις και λογικές απαντήσεις.