Αρχή με την Τύμπου…

Η οικονομική πολιτική Ερτογάν έχει επιβληθεί. Οι αντιδράσεις ανάμεσα στα τ/κ κόμματα και τις συντεχνίες δεν κράτησαν για πολύ αφού η θέληση της τουρκικής κυβέρνησης ήταν ισχυρή. Η αλλαγή πρεσβευτή της Τουρκίας στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου που να υιοθετεί τη φιλοσοφία Ερτογάν υπήρξε το πιο δυνατό μήνυμα ότι κάποια στιγμή όλα θα ακολουθούσαν μια διαφορετική πορεία. Ο Τ. Ερτογάν στις 17 Ιουλίου 2010 σε κοινή διάσκεψη τύπου κάλεσε τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ι. Κιουτσούκ, να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η άποψη Ερτογάν ήταν δημόσια:

«Αν δεν αφήσετε τις παλιές συνήθειες και συνεχίσετε να λέτε «όχι εγώ δεν θέλω να ψαρέψω ψάρι, θέλω μόνο το ψάρι», αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί. Αν δει κανείς τα χρήματα που δίνει η Τουρκία στην ΤΔΒΚ, θα διαπιστώσει ότι κάθε χρόνο το ποσό αυξάνεται. Το 2002 δόθηκαν 200 εκ. δολάρια και σήμερα δίνουμε 600».

Στη συνέχεια ο Τ.  Ερτογάν υπέδειξε και τους τρόπους για την ανάπτυξη:

Α) πρόγραμμα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με υποθαλάσσια καλώδια από την Τουρκία στα κατεχόμενα με στόχο να πέσουν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Β)  μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα και,

Γ)  ιδιωτικοποιήσεις και άλλων υπό «κρατικό» έλεγχο εταιρειών.

Δύο χρόνια μετά υλοποιείται η πολιτική που εξάγγειλε στις 17 Ιουλίου 2010 ο τούρκος πρωθυπουργός. Προωθείται η διαδικασία για μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ενώ ήδη μεγάλες εταιρίες από την  Τουρκία ενδιαφέρονται για το τμήμα των ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ακσιάμ» η αρχή γίνεται με το αεροδρόμιο στην Τύμπου. Σύμφωνα με την εφημερίδα η ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων λήγει την 27η Αυγούστου 2012. Θα ακολουθήσουν οι εταιρείες ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.