Χαιρετισμός στην εκδήλωση “Ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας”

Κύριε Υπουργέ,

Αγαπητοί Πρόεδροι της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης και της Ένωσης Συντακτών,

Αγαπητοί Αντιπρόεδροι του Συνδέσμου Εκδοτών και της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί ομιλητές,

Φίλες και Φίλοι,

Η σημερινή μας συζήτηση σχετικά με τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας είναι και σημαντική και επίκαιρη.

Η πρωτοβουλία να είμαστε πέντε φορείς μαζί είναι ένα καλό δείγμα γραφής. Έτσι μπορούμε περισσότερα.

Μερικοί φίλοι λένε ότι σήμερα έχουμε άλλες προτεραιότητες, ας αφήσουμε το θέμα πιο ύστερα. Αυτή η λογική του παρακάτω, η αδιαφορία απέναντι στα συλλογικά προβλήματα συνέβαλε σε ένα βαθμό στο να φτάσουμε στον πάτο.

Δεστε γύρω μας την κατάσταση. Ότι αφήνουμε άλυτο, ότι νομίζουμε ότι θα το λύσει ένας αυτόματος πιλότος το βρίσκουμε μπροστά μας, συνήθως σε χειρότερη κατάσταση.

Το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων το συζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό το φως των νέων δεδομένων στην τεχνολογία και την εξέλιξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος- ιστοσελίδες, μηχανές αναζήτησης, νέες μορφές διαδικτυακών εκδόσεων, υπερεθνικές επιρροές. Το ζήτημα απασχολεί και την ΕΑΝΑ, την Συμμαχία των Ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων στην οποία το ΚΥΠΕ παίζει ουσιώδη ρόλο. Μέσα στο 2014 θα ολοκληρωθεί η νέα πρόταση σε επίπεδο ΕΕ και ΕΑΝΑ.

Στην Κύπρο χρειαζόμαστε δύο πράγματα: πρώτο με την ολοκλήρωσή της να ενσωματώσουμε την κοινοτική κατεύθυνση, και δεύτερο, να αξιοποιήσουμε τα πορίσματα του σημερινού Συνεδρίου για ότι συνδέεται με την δική μας πραγματικότητα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε νομικό και θεσμικό επίπεδο. Είναι σημαντικό ο καθένας να κάνει αυτό που του αναλογεί για να έχουμε το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε!

Λάρκος Λάρκου, πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ

Χαιρετισμός στην εκδήλωση «Ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας».

ΚΥΠΕ, ΕΣΚ, ΑΡΤ, ΣΕΕΚ, ΕΔΔ

Δημοσιογραφική Εστία, Λευκωσία, 20/5/2014