Χαιρετισμός στην εκδήλωση”η πνευματική ιδιοκτησία είναι παντού!”

Κατ΄αρχάς επιτρέψτε μου να συγχαρώ την Ένωση Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας Κύπρου για την πρωτοβουλία της. Η εκδήλωση με θέμα «η Πνευματική ιδιοκτησία είναι παντού!» είναι σημαντική, κυρίως όμως είναι πρωτότυπη. Τα θέματα, οι έξυπνοι τίτλοι, η σωστή επιλογή των ομιλητών δείχνουν θέληση να αναζητήσουμε λύσεις πάνω σε ένα πολύπλοκο ζήτημα.

Ως ΚΥΠΕ είμαστε ιδιαίτερα ευαίθητοι στο ζήτημα αυτό, γι’ αυτό με χαρά αποδεχθήκαμε το αίτημά σας να είμαστε ο χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης. Σας διαβεβαιώ ότι θα είμαστε υποστηρικτές και κάθε ανάλογης δραστηριότητας στο μέλλον.

Συμφωνούμε με τον τίτλο ότι η πνευματική ιδιοκτησία είναι παντού και το ΚΥΠΕ με την πείρα του το επιβεβαιώνει. Ο μη απόδοση της είδησης στην πηγή, η αγνόηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στο χώρο των ΜΜΕ είναι ένα παλαιό φαινόμενο, το οποίο με την τεχνολογική ανάπτυξη πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Συμφωνήσαμε στο ΔΣ του ΚΥΠΕ ότι χρειάζεται να αναλάβουμε κάποιες πρωτοβουλίες. Γι’ αυτό έχουμε καταγράψει τις εξής:

1. Οργανώσαμε συναντήσεις με φορείς όπως η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, η Ένωση Συντακτών, η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης και ο Σύνδεσμος Εκδοτών για να δούμε τρόπους περιορισμού του φαινομένου στο χώρο των ΜΜΕ με ιδιαίτερη αναφορά στην πνευματική παραγωγή του ΚΥΠΕ.

2. Συναντήσαμε τις διευθυντικές ομάδες συγκροτημάτων του τύπου. Συζητήσαμε το θέμα του σεβασμού στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

3. Οργανώσαμε δημόσια εκδήλωση στις 20 Μαίου 2014 με θέμα «Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας».

4. Τις ομιλίες και παρεμβάσεις σε αυτή την εκδήλωση τις εκδώσαμε σε βιβλίο με ομώνυμο τίτλο.

5. Με ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα μας υπενθυμίζουμε στους συνδρομητές το ζήτημα του σεβασμού στην πηγή, ενώ έχει προστεθεί ειδική παράγραφος στις συμφωνίες που υπογράφουμε με νέους συνδρομητές.

Η εμπειρία του τελευταίου έτους δείχνει ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο, κυρίως στο χώρο του γραπτού τύπου. Υπάρχει βελτίωση και αυτό το σημειώνω με ικανοποίηση. Ασφαλώς μένει να γίνουν πολλά, κυρίως στο χώρο που καλύπτουν τα ηλεκτρονικά Μέσα. Σε αυτό τον τομέα εμφανίζονται τα πιο σοβαρά ελλείμματα μη σεβασμού στην πνευματική ιδιοκτησία. Συνολικά το ζήτημα έχει πολλές διαστάσεις, διαθέτει υπερεθνικές πτυχές, απασχολεί ευρωπαϊκούς θεσμούς καθώς και τη Συμμαχία των Ευρωπαϊκών Πρακτορείων Ειδήσεων.

Σε ορισμένα επίπεδα, χρειάζονται ευρύτερες συνέργειες για να προχωρήσουμε καθώς οι ειδήσεις αποτελούν ένα προϊόν ευρείας χρήσης στο διαδίκτυο, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η «ατομική» δημοσιογραφία συχνά παραβλέπει τα αυτονόητα.

Με συνέργειες, όπως η σημερινή, μπορούμε να ανεβάσουμε το ζήτημα της πνευματικής ιδιοκτησίας πιο ψηλά στη δημόσια ατζέντα.

Ο σεβασμός στην πνευματική ιδιοκτησία είναι μια έκφραση της πολιτιστικής μας ταυτότητας!

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι κάθε επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση.

Λάρκος Λάρκου, πρόεδρος ΔΣ ΚΥΠΕ

Χαιρετισμός στην εκδήλωση «Η Πνευματική ιδιοκτησία είναι παντού!»

Οργάνωση: Ένωση Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας Κύπρου

Λευκωσία, 25 Μαίου 2015