Χειροσφαίριση από «Λογότυπα»!!!

Στις 2 Αυγούστου 2017 διαβάζω τα εξής εντυπωσιακά από την αθλητική ιστοσελίδα http://www.sport-fm.gr
H Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος (ΟΧΕ) δηλώνει δημοσίως ότι «η Ομοσπονδία εδώ και πολλούς μήνες προετοίμαζε την παρουσία της Εθνικής Γυναικών στα Σκόπια για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ17, έχοντας συνεχείς επαφές με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ και την πρεσβεία μας στα Σκόπια, ώστε να… θωρακίσει την αποστολή μας απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανή πρόκληση. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή το προκλητικό λογότυπο της διοργάνωσης, ανταλλάχτηκαν επιστολές ανάμεσα στην ΟΧΕ και την EHF με αποτέλεσμα αυτό να τροποποιηθεί για το σημερινό παιχνίδι ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Τα επιχειρήματα των διοργανωτών και της EHF, ότι το λογότυπο δεν ταυτίζεται με την ονομασία της χώρας, αποδείχθηκαν ότι ήταν και η αιτία που οι διοργανωτές αποθρασύνθηκαν. Με έγγραφο της η ΕHF έδωσε εντολή στους διοργανωτές να τροποποιηθεί το λογότυπο, όπως και να καλυφθούν όλες οι προκλητικές πινακίδες, σημαίες, αλλά και συνθήματα στο γήπεδο. Επίσης επισημάνθηκε στον δημοσιογράφο που θα έκανε την περιγραφή του αγώνα στο live streaming, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ως προς την αναφορά του στις παίκτριες και την ομάδα της ΠΓΔΜ, ειδικότερα μετά από τις καταγγελίες της ΟΧΕ για τα όσα συνέβησαν στο final-4 του Τσάμπιονς Λιγκ. Παρόλα αυτά ελάχιστα λεπτά πριν ξεκινήσει το παιχνίδι και ενώ η Εθνική της ΠΓΔΜ τήρησε τα συμφωνηθέντα αναφορικά με τις εμφανίσεις των αθλητριών, οι προπονητές και οι συνοδοί της, εμφανίστηκαν στον πάγκο με μπλούζες που έγραφαν «Macedonia».

Η ελληνική αποστολή διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Ουκρανό παρατηρητή Βίκτορ Κονοπλιάστι, ο οποίος τους ζήτησε να τις αλλάξουν προκειμένου να ξεκινήσει το παιχνίδι, κάτι το οποίο δεν έγινε. Δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του αγώνα, ο αρχηγός αποστολής Δημήτρης Χασεκίδης -σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της ΟΧΕ Κώστα Γκαντή- ζήτησε από τον Ομοσπονδιακό προπονητή Μενέλαο Δανήλο να καλέσει τάιμ άουτ. Στην διάρκεια του τάιμ άουτ ζητήθηκε και πάλι από τους Σκοπιανούς να αλλάξουν τις μπλούζες τους. Προπονητές και συνοδοί της ΠΓΔΜ αρνήθηκαν και έτσι η ελληνική ομάδα αποχώρησε από τον αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η ελληνική αποστολή κατέθεσε ένσταση στο φύλλο αγώνα ότι η ΠΓΔΜ δεν τήρησε τα συμφωνηθέντα της τεχνικής σύσκεψης, ούτε και τις αποφάσεις της EHF, σχετικά με την διεθνή ονομασία των Εθνικών ομάδων της χώρας. Επειδή η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επέδειξε αργά αντανακλαστικά στην επιβολή των συμφωνηθέντων και στην εφαρμογή των αποφάσεων της, θα σταλεί άμεσα επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία η ΟΧΕ θα ζητάει την απόσυρση του προκλητικού λογοτύπου από όλα τα παιχνίδια της διοργάνωσης, την κατακύρωση του αγώνα με 10-0 υπέρ της Ελλάδας, την τιμωρία της ΠΓΔΜ, αλλά και του παρατηρητή Βίκτορ Κονοπλιάστι για ελλιπή άσκηση καθηκόντων.

Είναι λυπηρό να στερούμε το δικαίωμα από ανήλικες αθλήτριες να αγωνιστούν σε επίσημες διοργανώσεις, όμως σημαντικότερο είναι να μάθουν να αγωνίζονται με αξιοπρέπεια και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα της πατρίδα μας. Και επειδή η υπερηφάνεια δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, όπως ίσως νομίζει η ΠΓΔΜ, εμείς θα τους συμπεριφερόμαστε με όρους καλής γειτονίας, μόνο όταν και αυτοί θα σέβονται την Ελλάδα»-  (όλα τα στοιχεία από την ιστοσελίδα http://www.sport-fm.gr)

Αν και η ανακοίνωση μιλά εφαυτής, αξίζει, νομίζω να ειπωθούν κάποια πράγματα επί του θέματος. Η Ελλάδα έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να λύσει με ισορροπημένο τρόπο το 1992 το ζήτημα με την ονομασία του κράτους των Σκοπίων με την πρόταση του πορτογάλλου ΥΠΕΞ Πινέιρο και υπό την αιγίδα της ΕΕ. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι καθώς  θέσεις, διαθέσεις, νοοτροπίες έχουν αλλάξει. Όταν η Ελλάδα (με ΥΠΕΞ την Ν. Μπακογιάννη) αποφάσισε να κάνει την κίνηση που δεν έκανε το 1992,ήταν ήδη πολύ αργά. Δεκάδες χώρες (πέραν των 100) αναγνώριζαν μαζικά η μια μετά την άλλη την Δημοκρατία των  Σκοπίων σκέττα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Όλα άλλαξαν και, τώρα, δυστυχώς λίγα μπορεί να γίνουν. Τα διαπραγματευτικά όπλα της Ελλάδας έχουν αποδυναμωθεί και ίσως μόνο η προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στον ΝΑΤΟ και την ΕΕ δίνει κάποια πλεονεκτήματα στην Αθήνα για να φτάσει σε ένα ποσοστό αυτού που απέρριψε πριν 25 χρόνια.

Τι είδαμε στην ανακοίνωση της ΟΧΕ; Ότι η απουσία ορθολογισμού στην εξωτερική πολιτική, ότι η δημαγωγία στη διαχείριση θεμάτων της, ότι ο φόβος μπροστά στο δήθεν πολιτικό κόστος, έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στο κύρος μιας χώρας και στη ζωή των ανθρώπων.  Η ΟΧΕ καταγράφει περιστατικά αλλά άλλοι έπρεπε να εργαστούν για έγκαιρη λύση, πριν όλα να γίνουν όπως τα περιγράφει η πιο πάνω ανακοίνωση.  Η πολιτική ανάλυση με τον τίτλο η «ευγενής μας τύφλωσις» γράφτηκε στη Λεμεσό στα χρόνια του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Έκτοτε, αυτή η φράση, αποτυπώθηκε  κάπως σαν δόγμα, κάπως ως η πολιτική του Επιμηθέως στα σαλόνια της αθηναϊκής μικροπολιτικής. Στα Σκόπια κατέγραψεν έναν ακόμα θρίαμβο!

Λάρκος Λάρκου