ΧΥΤΑ με βούλες!

Οι νέες αποκαλύψεις για σκάνδαλα στα ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ επιβεβαιώνουν την έκταση και το βάθος της διαφθοράς στην Κύπρο. Είναι ευρέως γνωστό ότι η συγκάλυψη βασίλευε, και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν προχωρούσε οτιδήποτε αν δεν πίεζε θεσμικούς παράγοντες η κρίση της οικονομίας και ο κίνδυνος χρεοκοπίας. Εν πάση περιπτώσει η κοινή γνώμη ενδιαφέρεται να δει την ολοκλήρωση της έρευνας που διεξάγουν οι αστυνομικές αρχές και έτσι να δούμε την κρίση της δικαστικής εξουσίας σε ότι τεκμηριώνεται ως διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Τρία ζητήματα γεννούν απορίες επί της ουσίας:

Πρώτο, η ανάγκη δίνει ένα πλεονέκτημα σε όσους από τη θέση του υπόδικου μετατρέπονται σε μάρτυρες κατηγορίας. Είναι ένα θέμα η βελτίωση της θεσης τους και είναι άλλο θέμα η πλήρης απαλλαγή τους από κάθε ποινή, ακόμα και από την ελάχιστη. Θεωρώ ότι κάτι κάτι να διορθωθεί, έστω και μερικώς.

Δεύτερο, είναι πραγματικά αδιανόητο ένας από τους πρωταθλητές αυτής της αθλιότητας, να εκτίει ποινή φυλάκισης εκτός φυλακής, με επίκληση αρχικά κάποιων απροσδιόριστων κινδύνων και στη συνέχεια μέσα σε κλίμα σιωπής ακόμα και σήμερα να παραμένει εκτός φυλακής.

Τρίτο, πολλά ζητήματα έρχονται στην επιφάνεια μετά από παρέλευσε ετών. Πολύ σωστά ο σημερινός Γενικός Ελεγκτής Ο. Μιχαηλίδης οδηγεί τις έρευνες πίσω, αναζητά απαντήσεις λ.χ. στην υπόθεση με την αγορά των ελικοπτέρων. Το ερώτημα τίθεται για όλους εκείνους που είχαν ευθύνη να ερευνήσουν και δεν το έπραξαν, που είχαν την ευθύνη της αναζήτησης και αδιαφόρησαν ή και σιώπησαν. Η σιωπή ασφαλώς δεν ήταν χρυσός, αυτό δείχνει πόσα πράγματα περνούσαν απαρατήρητα, για πόσα πράγματα έπρεπε να γίνει η αναγκαία έρευνα και δεν γινόταν απολύτως τίποτα, ίσως στην καλύτερη περίπτωση κάποια ετήσια έκθεση με διακηρυκτικό περιεχόμενο.

Η πρόδος είναι πραγματική και αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι τα ζητήματα που συνδέονται με τη χρηστή διοίκηση θα λάβουν μια πιο ξεκάθαρη διαδρομή. Αυτή η παρατήρηση συνδέεται με την απόφαση να ελέγχονται οι προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Απλά δεν θα εγκρίνονται οι προϋπολογισμοί, αν δεν δώσει ο Γενικός Ελεγκτής τη θετική του εισήγηση ως προς την τήρηση των κανόνων περί χρηστής διοίκησης όπως τίθενται από την υπηρεσία που η πολιτεία ανέθεσε την ευθύνη περί αυτού.

Οι καταγγελίες γύρω από τα ΧΥΤΑ και τα ΧΥΤΥ ολοένα και δευρύνονται, καθώς ο δήμαρχος Πάφου Φ. Φαίδωνος φέρνει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία. Η κατάσταση δείχνει το μέγεθος της διαφθοράς στη νήσο, συνεπώς και το μέγεθος της ευθύνης που έχουν οι θεσμικοί παραγοντες για δώσουν μέχρι τέλους απαντήσεις και λύσεις.