Δεν είναι στρογγυλή;

Η προσπάθεια του ηγέτη της τ/κ οργάνωσης ποδοσφαίρου Ο. Αντάλ προσκρούει σε πολιτικές ενστάσεις από την πλευρά του Φ. Σογιέρ. Έτσι ο διάλογος που διεξάγεται ανάμεσα στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και την οργάνωση του ποδοσφαίρου στους τ/κ, υπό την εποπτεία της ΦΙΦΑ, με σκοπό την ένταξη της δεύτερης στην ΚΟΠ, δεν φαίνεται να οδηγείται σε αίσιον πέρας. Ο Φ. Σιογέρ, «πρωθυπουργός» των τ/κ, δήλωσε ότι «μου είναι αδύνατο να αποδεχθώ τις ενέργειες για ένταξη στην ΚΟΠ. Είναι απαράδεκτο η τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου να ενταχθεί στην ΚΟΠ ως ένα αθλητικό σωματείο. Θέλουν να με παρουσιάσουν ότι εγώ απέρριψα την ένταξη. Εγώ, ως κυβέρνηση, δεν μπορώ να την απορρίψω. Μπορούν να την απορρίψουν τα σωματεία…». Ταυτόχρονα έκανε ένα βήμα πιο κάτω και απέρριψε κάθε ιδέα «για διεξαγωγή διεθνών φιλικών ποδοσφαιρικών συναντήσεων κατόπιν άδειας της ΚΟΠ».

Κάτω από αυτό το σκηνικό ο Ο. Αντάλ δήλωσε ότι στην παρούσα φάση θα συνεργαστεί με αρμόδιους του ψευδοκράτους «για τη λήψη της σωστότερης απόφασης». Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του αναφέρει ότι «είχαμε στη Ζυρίχη πολύ σημαντικές διαπραγματεύσεις και καταβάλλουμε προσπάθειες να πάρουμε όσα θετικότερα στοιχεία μπορούμε. Όλοι θα έπρεπε να συμπεριφερθούν υπεύθυνα. Συμπεριφορές προκατάληψης και στατικής σκέψης, βλάπτουν. Στην ατζέντα μας για το 2009 θα παραμείνει η ενσωμάτωση του ποδοσφαίρου μας και πρέπει να εγκαταλείψουμε τις φοβίες για να το πετύχουμε».

Έχω την άποψη ότι οι δηλώσεις Αντάλ φανερώνουν έναν σημαντικό τ/κ που κατανοεί φοβίες και προκαταλήψεις ανάμεσα στους τ/κ αλλά δεν μένει σε διαπιστώσεις. Βλέπει μπροστά. Πίστεψε σε μια διαφορετική πορεία και δηλώνει έτοιμος να αγωνιστεί για «ενσωμάτωση» των τ/κ ποδοσφαιρικών ομάδων στο διεθνές αθλητικό παιχνίδι. Η προσπάθειά του, αυτή την περίοδο, φαίνεται να οδηγείται σε περιπλοκές, μάλλον οδηγείται σε προσωρινό αδιέξοδο εξαιτίας της ρευστότητας στις συνομιλίες ανάμεσα στον πρόεδρο Χριστόφια και τον τ/κ ηγέτη Ταλάτ. Είναι προφανές ότι η τ/κ ηγεσία μπλόκαρε αυτή την εξέλιξη επειδή εκτιμά ότι προηγείται η πολιτική διαβούλευση σε επίπεδο κορυφής και τα υπόλοιπα έπονται. Αυτή η προσέγγιση της τ/κ ηγεσίας είναι λανθασμένη και φοβική. Η προσέγγιση της ηγεσίας της ΚΟΠ αλλά και του Ο. Αντάλ είναι σοβαρή, γίνεται σε υψηλό επίπεδο συνεννόησης και προσφέρει κίνηση προς τα εμπρός, επιχειρεί να βρει εφικτές λύσεις με διεθνή ομπρέλα. Αυτές οι λύσεις βοηθούν και τις συνομιλίες κορυφής διευκολύνοντας τους δύο ηγέτες να διευρύνουν τον κύκλο εμπιστοσύνης που περιβάλλει τις διαπραγματεύσεις. Το ποδόσφαιρο ως μαζικό και δημοφιλές σπορ θα μπορούσε να μείνει έξω από στενόμυαλες φοβίες. Δεν συμβαίνει αυτό. Ίσως η ΦΙΦΑ θα μπορούσε να αναλάβει να «σφυρίξει», ως σοβαρός διαιτητής, ορισμένα βήματα προόδου…