Διάσκεψη και Κύπρος

Η συζήτηση έχει ουσία και αποτελεί πτυχή της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού. Πώς θα συζητηθεί το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας αφού έως τώρα ισχύουν οι διεθνείς συμφωνίες πάνω στις οποίες εδράζεται η λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας;  Εισηγήσεις υπάρχουν, το ζήτημα είναι η ε/κ πλευρά να σχεδιάσει μια πολιτική πρόταση και να βγει μπροστά δείχνοντας σαφή επίγνωση των συσχετισμών όπως διαμορφώνονται αυτό το διάστημα.

Κλειδί, κατά την άποψή μου, είναι να αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία η ΕΕ και αυτή να θέσει υπό την αιγίδα της μια τέτοια διάσκεψη. Αυτό χρειάζεται πολλή εργασία, προετοιμασία του εδάφους, πρωτοβουλίες. Η ΕΕ μπορεί να δώσει τις βασικές λύσεις στις ε/κ ανησυχίες και να δώσει ώθηση σε μια προσπάθεια που πέρασε πολλά στο παρελθόν.

Η ομπρέλα της ΕΕ διευκολύνει δύο μέλη της (Ελλάδα-Κύπρος), την υποψήφια Τουρκία, την Αγγλία και δίνει θέση στην τ/κ ηγεσία με το καθεστώς που συμμετέχει σήμερα στις διακοινοτικές συνομιλίες.

Η ΕΕ για να θέσει μια διάσκεψη υπό την αιγίδα της χρειάζεται να διαπιστώσει ότι υπάρχει πράγματι η βούληση για να γίνει σοβαρή δουλειά. Το κυπριακό πλέον δύσκολα το ακουμπούν διεθνείς παίκτες. Είναι δική μας ευθύνη να πείσουμε, να κινητοποιήσουμε, να προωθήσουμε πολιτικές που συμφέρουν στην Κύπρο.

Η επαναφορά της ορολογίας «διεθνής διάσκεψης» που τη διατύπωσε ο Σ. Ένωση στα χρόνια του ψυχρού πολέμου για την επίλυση του κυπριακού,  αποτελεί σκόπιμη σύγχυση ή παράκαμψη της σημερινής πρόκλησης. Δεν ωφελεί κανένα η αναφορά σε αυτήν. Δεν υπάρχει, ούτε και υπήρξε ποτέ στην πραγματικότητα.

Μια διάσκεψη σήμερα με κοινή πρωτοβουλία ΟΗΕ –ΕΕ  για να συζητηθεί το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στο πλαίσιο της σημερινής διαδικασίας  επίλυσης το κυπριακού, μπορεί να δώσει σημαντική δυναμική στη συνολική διαπραγματευτική διαδικασία. Η καλή γνώση του κυπριακού από τον Υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ, της Ισπανίας Α. Μορατίνος είναι ένα επιπλέον πλεονέκτημα στη διαδικασία της αναζήτησης πλαισίου για την πρόοδο. Η επιλογή του χρόνου είναι σημαντική υπόθεση και αυτό το εξάμηνο της ισπανικής προεδρίας προσφέρει ένα επιπλέον κίνητρο.