Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα

Η είδηση υπάρχει στο ΚΥΠΕ στις 18 Δεκεμβρίου 2012: «το 2012, ογδόντα οκτώ (88) δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να κάνουν τη δουλειά τους και οι περισσότεροι από αυτούς σκοτώθηκαν στη Συρία, το Πακιστάν και τη Σομαλία», σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF). Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό δημοσιογράφων που σκοτώνονται μέσα σε ένα έτος αφότου άρχισε να καταγράφει τα θύματα η οργάνωση. Το 2011 σε όλο τον κόσμο είχαν σκοτωθεί 66 δημοσιογράφοι. Τα περισσότερα από τα θύματα κάλυπταν ένοπλες συγκρούσεις ή επιθέσεις ή δολοφονήθηκαν από άτομα που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, με ισλαμιστές μαχητές ή κατ` εντολή διεφθαρμένων αξιωματούχων.

«Ο αυξημένος αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν το 2012 συνδέεται κυρίως με την κρίση στη Συρία, με το χάος στη Σομαλία και με τις βιαιοπραγίες των Ταλιμπάν στο Πακιστάν», δήλωσε ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας της RSF. Μόνο στη Συρία έχασαν τη ζωή τους 17 δημοσιογράφοι και 44 «πολίτες-δημοσιογράφοι». Στη Σομαλία, όπου η πολιτική αστάθεια συνεχίζεται για πάνω από 20 χρόνια, σκοτώθηκαν 18 δημοσιογράφοι, διπλάσιοι σε σχέση με το 2009, ενώ στο Πακιστάν έχασαν τη ζωή τους 10 δημοσιογράφοι».

Καταγράφω την είδηση αυτή γιατί την θεωρώ συγκλονιστική. Δεν απασχόλησε την κοινή γνώμη, πέρασε έτσι σαν να μην μας αφορούσε! Και όμως αυτή η είδηση δείχνει πόσο και πώς αλλάζει ο κόσμος, πόσο και πώς μεγάλοι δημοσιογράφοι δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης για να έχουμε αύριο μια καλύτερη Συρία, μια δημοκρατική Σομαλία, ένα διαφορετικό Πακιστάν! Αυτή η μάχη αξίζει, ως ελάχιστη αναγνώριση, το δικό μας σεβασμό και θαυμασμό για κάθε ένα δημοσιογράφο που έδωσε τη μάχη της ζωής του για την ελεύθερη ενημέρωση και την άμεση πρόσβαση στις πραγματικές πηγές της. Η προσπάθειά τους αποτελεί μια συνεπή υπενθύμιση αναφοράς για όλους εκείνους που για δεκαετίες αγωνίστηκαν σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να βγάλουν την εγχώρια ενημέρωση ή να εκτελέσουν την δημοσιογραφική αποστολή τους, φέρνοντάς την στα πιο ψηλά επίπεδα του επαίνου και της αναγνώρισης!

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη ο αγώνας των δημοσιογράφων που αναφέρουν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» είναι ταυτισμένος με τον αγώνα για τη δημοκρατία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου και την ελευθεροτυπία!