Διπλό βραβείο για μια πατρίδα!

9 Οκτωβρίου 2015: μια μεγάλη ημέρα για την Κύπρο, την ΕΕ, τον Τάκη Χατζηδημητρίου και τον Αλί Τουντζά. Σε ειδική εκδήλωση στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία, απονεμήθηκε το βραβείο του «Ευρωπαίου Πολίτη για το 2015, για τη συμβολή τους, ως επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, στη διατήρηση και αποκατάσταση των πολιτιστικών μνημείων της Κύπρου. Τα βραβεία απένειμαν οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Τ. Χατζηγεωργίου και Ν. Συλικιώτης, που είχαν και τη σχετική πρωτοβουλία να προτείνουν τις υποψηφιότητες Χατζηδημητρίου και Τουντζάι.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ «στην ομιλία του ο Τάκης Χατζηδημητρίου χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή ημέρα και είπε ότι «ο πολιτισμός και ο αμοιβαίος σεβασμός για ό,τι κοινό αλλά και διαφορετικό μας χαρακτηρίζει, συνιστά την πιο σταθερή βάση πάνω στην οποία θα μπορέσουμε να οικοδομήσουμε το κοινό μας μέλλον». Κάνοντας μετά από επτά χρόνια λειτουργίας της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής έναν «πρώτο απολογισμό», είπε ότι, με τη λειτουργία της «ένα μέγα πρόβλημα μπόρεσε να γίνει, έστω και κατ` ελάχιστο, μικρότερο».

Από την πλευρά του ο Αλί Τουντάι είπε ότι ο πολιτισμός δεν πρέπει να είναι παράγοντας διαίρεσης, αλλά συμφιλίωσης.
Ευχαρίστησε επίσης τους προτείνοντες Ευρωβουλευτές και ανέφερε ότι παραλαμβάνουν το βραβείο εκ μέρους των μελών της Τεχνικής Επιτροπής. Η καταστροφή μας θυμίζει πολέμους του παρελθόντος και εγκλήματα, είπε ο κ. Τουντζάι και πρόσθεσε ότι η πολιτιστική κληρονομιά, αντί για στοιχείο συμφιλίωσης, προκαλούσε συγκρούσεις και αντιμετωπιζόταν ως κάτι που ανήκει στον άλλο και όχι σε εμάς. Το μοναστήρι του Αποστόλου Αντρέα και ο τεκές Χαλά Σουλτάν ανήκει σε όλους μας και έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε τα μνημεία για τις επόμενες γενιές».

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής είπε τέλος ότι οι φετινοί νικητές του βραβείου «δεν συμβάλλουν απλώς στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου αλλά διαφυλάττουν και εμπλουτίζουν την πολυπολιτισμικότητα της ίδιας της ΕΕ».

Οι Χατζηδημητρίου και Τουντζάι συγκαταλέγονται από κοινού στη λίστα με τις 47 συνολικά προτάσεις που επιλέχθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο, ως νικητές για το Βραβείο. Εντός του μήνα θα πραγματοποιηθεί ειδική πανηγυρική εκδήλωση στις Βρυξέλλες για το σύνολο των νικητών από όλα τα κράτη μέλη» (ΚΥΠΕ, 9 Οκτωβρίου).

Η εκδήλωση απονομής του Βραβείου «Ευρωπαίος Πολίτης για το 2015», «σφραγίζει» το έργο της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, που είχε την συνεπή στήριξη της ΕΕ και του ΟΗΕ σε κάθε της βήμα. Η Επιτροπή άνοιξε δρόμους, επέμενε, άντεξε, οργάνωσε, πέτυχε. Έδωσε νόημα στο πείσμα ως πολιτική αξία και στο παράδειγμα ως πολιτική αρετή! Ο Τάκης Χατζηδημητρίου ο Αλί Τουντζά Επικεφαλής μιας 10μελούς Επιτροπής (πέντε ε/κ και πέντε τ/κ), με σεμνότητα και πάθος, ανέδειξαν μνημεία της κυπριακής παράδοσης, αναστύλωσαν εκκλησίες και τζαμιά, διόρθωσαν μοναστήρια και κτίσματα, έδωσαν οξυγόνο στην ιστορική μνήμη. Απέδειξαν με έργα ότι μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες!