Δύο χώρες, δύο διαδρομές…

Ελλάδα και Πορτογαλία βαδίζουν μαζί για χρόνια. Στα τελευταία σκαλιά του πίνακα της ΕΕ γι’ αυτό και η οικονομική κρίση έφτασε πρώτη σε αυτές τις χώρες. Στην Ελλάδα ο Καραμανλής ολοκλήρωσε τον κύκλο του τον Οκτώβριο του 2009. Ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε το βάρος της ευθύνης για να μην φτάσει η Ελλάδα στη χρεοκοπία. Στην Πορτογαλία οι εκλογές έδωσαν νίκη στο κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που συγκέντρωσε 39% με τους Σοσιαλιστές να χάνουν με το 28%.  Ο Ζ. Σόκρατες παραιτήθηκε από την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έλαβε από την τρόικα 78 δισ ευρώ ώστε η Λισσαβόνα να αποφύγει τον κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης. Η Ελλάδα πήρε περισσότερα πακέτα σωτηρίας και βρίσκεται σε πιο  μειονεκτική θέση σε σχέση με την Πορτογαλία. Η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στην κουλτούρα που αναπτύσσουν οι δύο χώρες σε αυτή τη συγκυρία: τα δύο μεγάλα κόμματα στην Πορτογαλία βρήκαν κοινή γλώσσα πριν την υπογραφή του «μνημονίου». Δεσμεύτηκαν να το εφαρμόσουν και ασφαλώς έπαιξε ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα η διαχειριστική ικανότητα των δύο κομμάτων εξουσίας. Στην προεκλογική περίοδο είχαν δεσμευτεί ότι θα σεβαστούν τους όρους και τα μέτρα του προγράμματος αυτού.

Στην Ελλάδα το κλίμα είναι διαφορετικό: παρ’ όλο που έγιναν κάποιες προσπάθειες για να βρουν κάποιο κοινό βηματισμό οι δύο μεγάλοι πόλοι του πολιτικού συστήματος, στην πράξη δεν απέδωσε κάτι το αξιόλογο. Αυτό δείχνει πόσο το παραδοσιακό κομματικό σύστημα διατηρεί την υπεροχή του έναντι στο γενικότερο αίσθημα να υπάρχει κάποια συνεννόηση πριν να είναι όλα πολύ αργά. Οι δυσκολίες δεν έχουν ξεπεραστεί και οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία παραμένουν ακέραιοι. Η ουσία βρίσκεται στην πρώτη σύγκριση Ελλάδας και Πορτογαλίας. Η Πορτογαλία μπήκε στα βαθιά με κάποια συναίνεση και κάποια πρώτη αποτελεσματικότητα. Η Ελλάδα μπήκε διχασμένη στην κρίση και η αποτυχία εφαρμογής του πρώτου μνημονίου, έφερε το «μεσοπρόθεσμο». Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καθαρή εικόνα για την επόμενη ημέρα, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που οι πρώτες εντυπώσεις φαίνεται να είναι συγκρατημένα θετικές…