Δύο δρόμοι στην κάλπη των Τ/Κ

Το δίδυμο Έρογλου-Ακκιντζί σήμερα δίνει την τελική του εκλογική μάχη. Η δυναμική είναι με τον πρώτο, αλλά κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τη δεξιά παράταξη των τ/κ «τελειωμένη». Οι αριθμοί της 19ης Απριλίου είναι εντυπωσιακοί: Ν. Έρογλου, 28.18%, Μ. Ακιντζί 26.92 %, Σ. Σιμπέρ 22.54% και Κ. Οσερσάυ 21.23% σε 176,915 ψηφοφόρους. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δείχνουν μερικές βασικές αλήθειες:

1. Ο Μ. Ακιντζί διαθέτει για δεκαετίες μια συνεπή στάση στα μείζονος σημασίας ζητήματα που απασχολούν την τ/κ κοινότητα. Μέχρι τώρα δεν ήταν «πρώτης γραμμής» πολιτικός, κρατούσε ποσοστά γύρω στο 10 με 12%. Στο ερώτημα γιατί τώρα ανατρέπει τα δεδομένα, η απάντηση βρίσκεται στα δεδομένα που αναπτύσσει αυτή η συγκυρία: η έμφαση στον «κυπριωτισμό» απέναντι στην εξάρτηση από την Τουρκία σε συνδυασμό με την πτώση της δημοτικότητας Ερτογάν, η οικονομική κρίση με την επιβολή «τρόικας» από την Άγκυρα με επόπτη τον πρεσβευτή της Τουρκίας, η μη λύση που πιέζει τους τ/κ στην επαφή τους με τον έξω κόσμο, η μετανάστευση, η πίεση των εποίκων, οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, η απογοήτευση από την παλαιά φρουρά των πολιτικών.

2. Η αποτυχία Έρογλου είναι προφανής καθώς τα δύο κόμματα που τον υποστήριξαν (ΚΕΕ-ΔΗΚΟ) έχουν ποσοστό της τάξης του 50%. Η εκλογική του καμπάνια ήταν ένα ναυάγιο: ούτε ένα μήνυμα για το μέλλον, εκ πεποιθήσεως ταύτισή του με το παρελθόν, επανάληψη σαν κασετόφωνο των ιδίων θέσεων στο κυπριακό κατά το πρότυπο Ντενκτάς. Τίποτα καινούριο. Ένας υποψήφιος στεγνός από ιδέες, κολλημένος στο παρελθόν, δεν έπεισε ούτε τη δική του συμμαχία, έχασε μαζικά τη νεολαία, τα συνδικάτα και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

3. Οι τ/κ ψήφισαν αλλαγή. Το αίτημα για ανανέωση και ελπίδα είναι η πραγματική ανάγνωση των αριθμών που έχουν λάβει οι δύο νικητές. Ο Ακιντζί εκφράζει την χειροπιαστή ελπίδα με 26.92 %, και ο Όζερσάι την απώτερη ανανέωση με 21.23%. Η Σ. Σιμπέρ του ΡΤΚ δικαίωσε όλες τις προβλέψεις ότι η υποψηφιότητά της περνούσε στους ψηφοφόρους ως άχρωμη. Το τελικό αποτέλεσμα θα δυσκολέψει το πολιτική μέλλον του προέδρου του ΡΤΚ Ο. Γιορκαντζίογλου. Η σκέψη της ηγετικής ομάδας στο ΡΤΚ να κάνει πέρα τον Μ. Ταλάτ παίζοντας το χαρτί της Σιμπέρ απέτυχε, άρα ένα ζήτημα θα τεθεί μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

4. Ασφαλώς η ουσία είναι τι θα γίνει σήμερα στην κάλπη. Οι ζυμώσεις μιλούν. Ο πρόεδρος το ΡΤΚ Ο. Γιορκατζίογλου ανακοίνωσε Ακιντζί και τα συλλογικά όργανα του κόμματος το επιβεβαίωσαν, κάνοντας λόγο για «ενεργή υποστήριξη», άρα μαζί Ακιντζί-ΡΤΚ. Ο πρόεδρός του Γιορκαντζίογλου δηλώνει ότι «στο παρελθόν το ΡΤΚ υποστήριξε το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας του Μ. Ακιντζί και το αντίστροφο και ότι υπάρχει ομοφωνία στο κυπριακό…να υποστηριχθεί κάποιος που είναι υπέρ της ειρήνης». Ο Κ. Όζερσάυ δίνει τη θέση για ψήφο κατά συνείδηση σε όσους τον ψήφισαν, και οπωσδήποτε λαμβάνει μέρος για τις ζυμώσεις του μέλλοντος, ίσως με την ανάληψη ενός πρωταγωνιστικού ρόλου σε μια αναβαθμισμένη προσπάθεια για το κυπριακό.

5. Όταν μιλούν οι υποψήφιοι τα πάντα γίνονται σαφέστερα: Ο Ν. Έρογλου: «θα εκπροσωπήσω τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και του λαού της. Έχω πίστη και εμπειρία στο πρόβλημα. Καλώ εκείνους όσους πιστεύουν στο μέλλον της ΤΔΒΚ και θέλουν τις τουρκικές εγγυήσεις να με ψηφίσουν».

Ο Μ. Ακιντζί αφού υπενθυμίζει ότι ο κύριος στόχος του είναι να βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα δηλώνει ότι «θα κάνω κάθε δυνατή προσπάθεια για να φτάσουμε σε λύση που θα είναι προς το συμφέρον τόσο της τ/κ όσο και της ε/κ κοινότητας ισότιμα. Υπόσχομαι να κάνω το καλύτερο δυνατό για να φτάσουμε σε λύση για να ζήσουμε όλοι μας ειρηνικά».

6. Το σημερινό αποτέλεσμα θα κρίνει με σθεναρό τρόπο το κυπριακό μέλλον. Παγκυπρίως. Με νίκη Ακιντζί το παιχνίδι αποκτά νέα πολιτική δυναμική, θέτει βάσεις για πραγματικές, πλήρεις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού, αναζωογονεί τη δημόσια συζήτηση για τα μείζονα ζητήματα του κυπριακού μέλλοντος. Τυχόν εκλογή Έρογλου θα σηματοδοτήσει την αγκύλωση στα βήματα σημειωτόν. Όλη η Κύπρος έχει ανάγκη την πρώτη επιλογή!!!