Δύο σχοινιά εως τον Ιούνιο

Η πολιτική ζωή στην τ/κ κοινότητα συχνά έχει εκπλήξεις και ακόμα πιο συχνά μικροπολιτική. Μια ακόμα απόδειξη για το τελευταίο βρίσκεται στις συζητήσεις για τις κομματικές συνεργασίες. Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ – ΕΔ αποφάσισε στις 15 Απριλίου να παραμείνει στην «κυβέρνηση» Γιοργκαντζίογλου μαζί με το ΡΤΚ, και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε ανοικτή συνεργασία με το κόμμα της Εθνικής Ενότητας για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Ιουνίου!!.

Ο ηγέτης του ΡΤΚ Ο. Γιοργκαντζίογλου δήλωσε «ότι δεν το βλέπει ως μια σωστή προσέγγιση, ωστόσο το πραγματικό ζητούμενο είναι η εφαρμογή του «κυβερνητικού» προγράμματος στο οποίο υπάρχουν κάποιες δυσκολίες. Στοχεύουν στην εκδημοκρατικοποίηση, την διαδικασία πολιτικοποίησης, τις μεταρρυθμίσεις στο νόμο για τα πολιτικά κόμματα και την οικονομία και αυτά είναι για το ΡΤΚ το πραγματικό μέτρο τήρησης που πρέπει να τηρηθεί. Η προσπάθεια του ΔΗΚΟ – ΕΔ να κρατήσει και τα δύο σκοινιά, μόνο στο ΔΗΚΟ προκαλεί ζημιά, το διαλύει. Δεν βρίσκω έξυπνο αυτό χειρισμό».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ – ΕΔ Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι βιώνουν ένα αδιέξοδο εδώ και αρκετό καιρό στην λειτουργία της «κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι σε συνάντηση χθες το πρωί με τον πρόεδρο του ΡΤΚ και «πρωθυπουργό» Οζκάν Γιοργκαντζίογλου συμφώνησαν σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί από το ΡΤΚ. Δεν θα ήταν σωστό να δημιουργηθεί μια «κυβερνητική» κρίση εφόσον η λειτουργία της «κυβέρνησης» βρίσκεται σε αρμονία με το πρωτόκολλο του συνασπισμού. Αναφερόμενος στη συνεργασία ΔΗΚΟ – ΕΔ με το ΚΕΕ για τις τοπικές εκλογές, ο Σ. Ντενκτάς είπε ότι «σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει με τη συμβολή των ΜΜΕ και το κόμμα του αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας.

Η «Χαλκίν Σεσί» γράφει ότι η απόφαση του ΔΗΚΟ- ΕΔ δεν ικανοποίησε το ΚΕΕ, το οποίο θα μπορούσε να ανακοινώσει τον τερματισμό της συμμαχίας και τους δικούς του υποψηφίους για τις δημοτικές εκλογές. Το ΚΕΕ έστειλε μήνυμα στο ΔΗΚΟ – ΕΔ ότι πρέπει να επιλέξει είτε τη συμμαχία είτε την «κυβέρνηση» συνασπισμού. Μιλώντας σε ιδιωτικό σταθμό, ο πρόεδρος του ΚΕΕ, Χουσείν Οζγκιούργκιουν έδωσε το μήνυμα ότι η συμμαχία με το ΔΗΚΟ για τις «τοπικές εκλογές» μπορεί να διαλυθεί. Το ΔΗΚΟ είτε θα κάνει μια ειλικρινή συμμαχία μαζί μας ή θα παραμείνει στην «κυβέρνηση». Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της «Κίπρις» Χασάν Χάστουρερ, ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν, πρόεδρος του ΚΕΕ, αναμένει στο σημείο αυτό την κατάρρευση της «κυβέρνησης» ΡΤΚ – ΔΗΚΟ, ενώ και στο ΡΤΚ φέρονται να υπάρχουν άτομα που δηλώνουν ότι δεν θέλουν άλλο μια τέτοια «κυβέρνηση» και αυτή πρέπει να καταρρεύσει» (ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ, 15 και 16 Απριλίου 2014).

Τα πράγματα είναι σαφή: η συνεργασία ΡΤΚ και ΔΗΚΟ αντιμετωπίζει προβλήματα και το ΔΗΚΟ κάνει ανοίγματα για να έχει εναλλακτική λύση, μια πιθανή σύμπραξη με το ΚΕΕ. Αυτό σημαίνει πλήρη συνεργασία δύο συντηρητικών κομμάτων τόσο στο «κυβερνητικό» επίπεδο όσο και στο επίπεδο των τοπικών εκλογών. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι θετική κυρίως στις εξελίξεις στο κυπριακό-στα εσωτερικά ζητήματα βασική πυξίδα σε κάθε συνδυασμό παραμένει το μνημόνιο για την τ/κ οικονομία με εμπνευστή την κυβέρνηση Ερτογάν. Η συνεργασία ΚΕΕ-ΔΗΚΟ δεν βοηθά, αντίθετα η συμμετοχή του ΡΤΚ σε «κυβερνήσεις συνεργασίας» δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για σοβαρές συζητήσεις στο κυπριακό καθώς η επιρροή Ταλάτ παραμένει υψηλή στο εσωτερικό του κόμματος αυτού. Η τουρκική κυβέρνηση δεν ευνοεί αλλαγή «κυβέρνησης» και είναι αυτό που οδηγεί τον Σ. Ντενκτάς «να κρατήσει και τα δύο σκοινιά». Ωστόσο, κάτω από προϋποθέσεις κτίζει και εναλλακτικό σενάριο. Οι τοπικές εκλογές του Ιουνίου θα δείξουν αριθμούς και προτιμήσεις. Και τότε όλοι θα μετρήσουν δυνάμεις και θα κοιτάξουν ξανά τις πολιτικές τους συμμαχίες.