ΕΔΑΒ: Το βαρύ τίμημα της ακρισίας…

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναγνώρισε στις 5 Μαρτίου τη λεγόμενη «επιτροπή αποζημιώσεων» που λειτουργεί στο ψευδοκράτος ως αποτελούσα αποτελεσματικό «εσωτερικό» ένδικο μέσο για τους ε/κ πρόσφυγες. Επίσης αποφάσισε ότι οι όσοι ε/κ θέλουν να κάνουν προσφυγές, πρέπει από τώρα και στο εξής να αποτείνονται πρώτα στην «επιτροπή αποζημιώσεων», στη συνέχεια στο ανώτατο δικαστήριο στα κατεχόμενα για να θεωρηθεί ότι έτσι εξάντλησαν τα «εσωτερικά ένδικα μέσα». Μετά από την πιο πάνω διαδικασία θα γίνονται δεκτές προσφυγές ε/κ στο ΕΔΑΔ!

Αυτή η είδηση έστω και αν έγινε γνωστή με δηλώσεις δικηγόρων που ασχολούνται μα τα ζητήματα αυτά, στην πραγματικότητα αποτελεί τη χειρότερη δυνατή εξέλιξη για τις ε/κ υποθέσεις στο ΕΔΑΔ. Στην ουσία τερματίζεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια που έφερε για δεκαετίες θετικά αποτελέσματα. Τι άλλαξε ώστε σήμερα να έχουμε αυτή την αρνητική εξέλιξη; Πιστεύω ότι πρώτη ευθύνη φέρει η αφροσύνη που επέδειξε η προηγούμενη κυπριακή κυβέρνηση η οποία, ως γνωστό, συντόνισε κατά οργανωμένο τρόπο χιλιάδες ε/κ να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ. Οι μαζικές προσφυγές ήταν μια πρακτική που δεν ευνόησε τα δίκαια αιτήματα των ε/κ. Οι πιλοτικές ή αρκούντως ενδεδειγμένες προσφυγές, προσέφεραν δύναμη στην ε/κ πλευρά. Οι μαζικές προσφυγές ε/κ έφεραν το ανάποδο αποτέλεσμα. Σήμερα πληρώνουμε το τίμημα της αφροσύνης να μετατρέψουμε το ΕΔΑΔ σε πεδίο αντιδικίας με στόχο το εσωτερικό ακροατήριο.

Η απόφαση είναι εξαιρετικά αρνητική: επηρεάζει τις συνομιλίες για την επίλυση του κυπριακού, δυσκολεύει κάθε μελλοντική προσφυγή ε/κ, δημιουργεί νέες πολιτικές ισορροπίες στο νομικό πεδίο και το χειρότερο, δίνει υπόσταση σε δομές του ψευδοκράτους που ουδείς αναγνώρισε στο διεθνές πεδίο. Έστω και αν το ΕΔΑΔ δίνει πρώτη ευθύνη στην Τουρκία για την εφαρμογή της πρόνοιας αυτής, στην πράξη, είναι το ψευδοκράτος που κερδίζει ένα πλεονέκτημα που δεν είχε αποκτήσει ποτέ άλλοτε. Οι ε/κ πρόσφυγες πλέον θα απευθύνονται –αν το θελήσουν- σε επιτροπή που έχει την έδρα της στην κατεχόμενη Κύπρο. Ήδη σχεδόν πενήντα ε/κ το έχουν ήδη πράξει.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ είναι μέγιστο μάθημα για όλους.  Ορισμένοι με τις επιλογές τους ουσιαστικά ακύρωσαν ένα πολιτικό πλεονέκτημα της ε/κ πλευράς. Το μάθημα της 5ης Μαρτίου είναι πολύ σημαντικό και αφορά όλους: ο λαϊκισμός έχει κόστος, ενίοτε βαρύτατο. Οι πρόσφυγες τώρα θα πληρώσουν το βαρύ τίμημα της ακρισίας….