ΕΕ, ΕΑ και αγνοούμενοι

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, «υπέγραψε την έκτη συμφωνία συνεισφοράς για τη χορήγηση συμπληρωματικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς της ΕΕ ύψους 2,6 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της Επιτροπής Αγνοουμένων (ΕΑ) στην Κύπρο».

Με αυτή τη συμπληρωματική συνεισφορά «η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την αμέριστη στήριξή της προς την ΕΑ, ενώ το συνολικό ποσό που χορηγήθηκε από την ΕΕ για την ενίσχυση της ΕΑ ανέρχεται πλέον σε 12,1 εκατ. ευρώ. Η ΕΕ αποτελεί τον μεγαλύτερο χορηγό της Επιτροπής Αγνοουμένων». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «για να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο κοινότητες, στο πλαίσιο της νέας αυτής συμφωνίας συνεισφοράς, διατίθενται κονδύλια για εκστρατείες ευρείας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης. Η ΕΑ συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των αμοιβαίων ανησυχιών και ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων της νήσου μέσω της εκταφής, της ταυτοποίησης και της επιστροφής των σορών των αγνοουμένων και των δύο κοινοτήτων στους συγγενείς τους». Το 2013 ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά για το έργο της ΕΑ, καθώς ταυτοποιήθηκαν και επεστράφησαν στις οικογένειές τους 140 σοροί, ενώ ο συνολικός αριθμός των σορών που έχουν ταυτοποιηθεί από το 2006 ανέρχεται σε 477.

Η Επιτροπή Αγνοουμένων (ΕΑ) συστάθηκε τον Απρίλιο του 1981 με συμφωνία μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Εντολή αυτής της δικοινοτικής επιτροπής είναι να εξακριβώνει την τύχη των αγνοουμένων χωρίς να αποδίδει ευθύνες για την αιτία θανάτου τους. Αρχαιολόγοι και ανθρωπολόγοι της Δικανικής Ανθρωπολογικής Ομάδας της Αργεντινής (EAAF) έχουν εκπαιδεύσει τη δικοινοτική ομάδα κύπριων επιστημόνων σχετικά με τις εκταφές και τις ανθρωπολογικές αναλύσεις.
Έτσι τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου στη Λευκωσία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που η ΕΑ παραθέτει «έχουν επιστραφεί οι σοροί 477 αγνοουμένων από τα γεγονότα του 1963/4 έως του 1974 στις οικογένειές τους». Τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΑ στην ιστοσελίδα της σχετικά με το θέμα είναι ενδιαφέροντα: αριθμός αγνοουμένων: Ε/κ 1508, Τ/κ 493, ενώ σημειώνει ότι έχουν γίνει ανασκαφές σε 825 σημεία.
Το τελευταίο επεισόδιο της μάχης κατά της λήθης, έφερε στο φως η εφημερίδα «ο Φιλελεύθερος» στις 4 Φεβρουαρίου 2014, η οποία, με τον τίτλο «εντοπίστηκαν λείψανα και βρέθηκε λεωφορείο αγνοουμένων της Τόχνης», γράφει ότι «1974 είχαν σκοτωθεί 85 τουρκοκύπριοι κάτοικοι της Τόχνης από ελληνοκυπρίους ατάκτους οι οποίοι δρούσαν στην περιοχή…και μεταφέρθηκαν με δύο λεωφορεία σε λατομείο στην Παρεκκλησιά όπου και τάφηκαν σε ομαδικούς τάφους. Ο πρώτος ομαδικός τάφος είχε εντοπιστεί το 2010 αλλά παρόλες τις προσπάθειες κατέστη αδύνατο να εντοπιστούν στοιχεία για τους επιβαίνοντες στο δεύτερο λεωφορείο. Για το θάνατο των 85 τουρκοκυπρίων τον Αύγουστο του 1974 είχαν ενημερωθεί και τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία είχαν πληροφορίες ότι αρχικά οι 85 είχαν θαφτεί σε άλλο σημείο και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην περιοχή του λατομείου». Η Τόχνη είναι χωριό μεταξύ Λάρνακας και Λεμεσού.