Είναι για τη Συρία!

Η Γαλλία ξύπνησε μέσα στον ήχο ενός οιωνεί ακήρυκτου πολέμου. Δυνάμεις που συνδέονται με το ISIL σκόρπισαν το θάνατο σε έξι ταυτόχρονες μεταμεσονύκτιες επιθέσεις σε χώρους μαζικών συγκεντρώσεων στο Παρίσι, χαράματα της 14ης Νοεμβρίου . Ο Φ. Ολάντ δήλωσε: «θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να εξουδετερώσουμε τους τρομοκράτες. Θα διασφαλίσουμε να μην ξαναγίνει ποτέ μία αντίστοιχη τρομοκρατική επίθεση. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στους δρόμους του Παρισιού. Πήρα την απόφαση να κλείσουν τα σύνορα. Είναι μία ακόμη τεράστια δοκιμασία. Ποιοι είναι αυτοί οι τρομοκράτες; Η σκέψη μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων. Οι τρομοκράτες θέλουν να μας φοβίσουν. Θα κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα νικήσουμε τους τρομοκράτες. Ζητώ να έχετε εμπιστοσύνη στις γαλλικές δυνάμεις. Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Δημοκρατία».

Σε άλλες ειδήσεις και σύμφωνα με τις μαρτυρίες θεατών, οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βόμβες, εκρηκτικά και αυτόματα όπλα, φωνάζοντας «είναι για τη Συρία». Θυμίζω ότι πριν λίγες εβδομάδες αεροπλάνο ρωσικών συμφερόντων συνετρίβη στις ερήμους της χερσονήσου του Σινά και πολλά στοιχεία δείχνουν ότι κατέπεσε από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετήσει άτομο προσκείμενο στην τρομοκρατική αυτή οργάνωση στο αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέικ. Θυμίζω επίσης ότι πριν λίγες ημέρες στη Βυρητό είχαμε μεγάλες εκρήξεις με μεγάλο αριθμό θυμάτων. Η Βυρητός δεν πήρε τη δημοσιότητα που της άξιζε ως ένα μεγάλο κτύπημα σε μια μεγάλη αλυσίδα επιθέσεων πρωτόγνωρων στην παγκόσμια ιστορία.

Ίσως εδώ να βρίσκεται και το μυστικό γυρω από αυτόν τον φαύλο κύκλο της τρομοκρατίας που συνδέεται με τον ISIL. Σήμερα ίσως να μην υπάρχει άλλη επιλογή για το σύνολο της οργανωμένης στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ παγκόσμιας κοινότητας, εκτός από τον συντονισμό για την εξεύρεση συμφωνημένης λύσης στο συριακό στις συνομιλίες της Βιέννης και ταυτόχρονα της απόφασης για αποτελεσματική αντιμετώπιση της παγκόσμιας απειλής που εκφράζει ο ISIL. Ο ΟΗΕ έχει τα διαθέσιμα πολιτικά εργαλεία για να δώσει την αναγκαία πολιτική ομπρέλα για να τεθεί τέρμα στην κατάσταση πραγμάτων που ανέπτυξε η οργάνωση αυτή στη Συρία και το Ιράκ και οι κύριες δυνάμεις που εκφράζονται στο ΣΑ του ΟΗΕ να αναλάβουν πιο σαφή στάση για το πώς θα τερματιστεί αυτή η απειλή. Αν κοιτάξει κανείς πίσω θα διαπιστώσει λάθη, παραλείψεις και ατολμία από την πλευρά των δυνάμεων που θα μπορούσαν να προβλέψουν και να ενεργήσουν ανάλογα όπως λ.χ η υπόθεση γύρω από τον τρόπο οργάνωσης και ανάπτυξης του ISIL ή όπως η ανοχή γύρω από την εγκληματική φιγούρα που ακούει στο όνομα Άσαντ.

Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Το παρόν γράφεται στο Παρίσι, τη Βηρυτό, το Σινά. Οι τραγωδίες η μια μετά την άλλη. Χρειάζεται η οργάνωση μια μεγάλης πολιτικής πρωτοβουλίας στην οποία οι μεγάλοι παίκτες θα βάλουν (;) κάτω από χαλί πείσματα και πρωτοκαθεδρίες και θα σκεφθούν το μακροπρόθεσμο συμφέρον της παγκόσμιας σταθερότητας και ειρήνης. Στον εναέρο χώρο της Συρίας βλέπουμε τη μικρογραφία παγκόσμιων και αντιτιθέμενων συμφερόντων που συμπλέουν και συγκρούονται με τον πιο εμφανή και επιπόλαιο τρόπο. Εάν αυτά τα συμφέροντα θέσουν την αλλαγή στη Συρία ως κορυφαίο στόχο με την αποδοχή του ρεαλιστικού σχεδίου λύσης στο συριακό που προτείνει ο ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ, τότε μπορεί η παγκόσμια κοινότητα να ελπίζει. Αλλιώς, θα περιμένει μιαν ακόμα Βηρυτό και, στη συνέχεια, μιαν ακόμα σειρά από καταγγελίες, για να είναι η ανθρωπότητα μάρτυρας ενός ακόμα φαύλου κύκλου γεμάτου αίμα και μίσος.